Bolje ne raditi nego raditi - Milanović možda i nije toliko blesav

Foto: Duško Marušić/Pixsell

SLUŠAM jučer HR1 i ne mogu vjerovati svojim ušima. Sindikat Istre i Kvarnera kritizirao je Vladu zbog novog Zakona o porezu na dohodak. Kao što znamo (a o tome sam već i pisao ranije), sindikalci se u pravilu zalažu za veliku državu i a priori se protive svakom smanjenju poreza. Pa tako i ovaj put.

To ne bi bilo ništa čudno, da njihov čelni čovjek g. Bruno Bulić nije dao dvije katastrofalne izjave. Prvo je rekao da je Vlada, ako je zaista htjela pomoći najugroženijima trebala povećati minimalnu plaću.

Iz ovoga je očito da g. Bulić, kao i svaki sindikalac, nema ni najmanje socijalne osjetljivosti kada su u pitanju nezaposleni. "Najugroženiji" za njih označava radnike s najnižim primanjima. A što je s onima koji imaju 0 kn prihoda jer su nezaposleni? Nisu li oni najugroženija skupina? (Ako nekome nije jasno kako institucija minimalne plaće stvara nezaposlenost, neka pročita ovo izvrsno izlaganje "kolege" Johna Galta.)

No, najgore tek slijedi …

Pazite ovo, citiram:

"Onaj koji nije u stanju kao poslodavac isplatiti neto plaću od 2.800 kn radniku, onda bolje da takav takvu firmu i zatvori!"

Da, dobro ste pročitali. Gospodin sindikalac smatra da je bolje zatvoriti firmu nego stvarati novu vrijednost koja je manja od 3.500 kn po radniku. Bolje da vlasnik takve firme bude nezaposlen i da nikoga ne zaposli, nego da postoji na tržištu, radi, napreduje i s vremenom sam dođe do toga da zarađuje više i da svoje radnike može platiti više. Ako mi ne vjerujete, poslušajte sami (malo prije sedme minute).

Iskreno, kad sam ovo prvi put čuo, vozio sam se u automobilu i pomislio sam da sam nešto krivo razumio. Nemoguće da netko ovako nešto može izjaviti. Ali onda sam došao doma, upalio TV kad ono Županijska panorama (nažlost, emisija ne postoji na zahtjev) i eto ti g. Bulić sa svojom famoznom izjavom.

Onda se mislim, možda naš premijer i nije toliko blesav kada je izjavio da Hrvatska nikada neće biti bogata zemlja. Možda je za svog mandata ipak uspio prokljuviti mentalitet ovog naroda po kojem je na neki perverzni i neshvatljivi način bolje ne raditi nego - raditi.

katkapital.com


*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.