BiH uložila prigovor na tjeralice za Orićem, Milovanovićem i Meholjićem

Foto: Guliver Image / Getty Images

MINISTARSTVO pravosuđa Bosne i Hercegovine potvrdilo je u ponedjeljak kako je uložilo prigovor na zahtjeve pravosudnih tijela Hrvatske i Srbije za raspisivanje obvezujućih međunarodnih tjeralica za umirovljenim generalom vojske bosanskih Srba Manojlom Milovanovićem odnosno za ratnim vojnim i policijskim zapovjednicima obrane Srebrenice Naserom Orićem, Hakijom Meholjićem i Amirom Mehmedovićem.

Prigovor je upućen središnjem uredu Interpola u Lyonu koji donosi konačno odluku o tome hoće li se za ovim osobama raspisati međunarodne odnosno tzv. crvene tjeralice.

Hrvatski ured Interpola tjeralicu za Milovanovićem je raspisao u siječnju, dok je Interpol Beograd na svoj popis traženih osoba Orića, Meholjića i Mehmedovića uvrstio početkom veljače.

Milovanovića, koji je tijekom rata u BiH bio načelnik Glavnog stožera Vojske Republike Srpske, tereti se za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na teritoriju Hrvatske 1995. godine, dok se Orića, Meholjića i Mehmedovića iz Beograda sumnjiči za sudjelovanje u ubojstvo nekoliko Srba u okolici Srebrenice 1992. godine.

Razmatrajući ove tjeralice Predsjedništvo BiH je 13. veljače zadužilo ministarstvo pravosuđa da na njih uloži prigovor sukladno rezoluciji Interpola iz Dohe od 2010. godine.

Sva četvorica osumnjičenih državljani su BiH koja ne provodi izručenja svojih građana u slučajevima ratnih zločina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.