Bauk otkrio gdje je nestalo 700 tisuća birača

Foto: Hina

NAKON što je objavljen točan broj birača pitanje koje se postavlja jest gdje je nestalo 700 000 birača. Nešto manje od 3 800 000 građana ima pravo glasa na predsjedničkim izborima, objavio je ministar uprave Arsen Bauk. Budući da se ranije baratalo s brojkom od 4,5 milijuna birača pitanje je gdje je nestalo oko 700 tisuća birača - 494 000 birača koji nemaju prebivališta u Hrvatskoj i 250 000 birača s prebivalištem u zemlji.

"Od 494 000 birača koji nemaju prebivalište u RH u popis ulaze oni koji su se registrirali do 17. prosinca i njih je oko 8 000, što je dvostruko više nego što je bilo zadnji put. 250 000 su osobe koje imaju prebivalište u RH, a nemaju važeću osobnu iskaznicu i također ne ulaze u popis birača. Velik broj naših sugrađana koji nemaju važeću osobnu iskaznicu nikada nisu ni podnijeli zahtjev da ju dobiju i ne žive u Hrvatskoj", rekao je Bauk za HRT.

Inicijativa U ime obitelji zatražila ostavku ministra Bauka zbog manipulacija brojkama..

"U nekoliko dana je pao broj birača sa 4 milijuna na 3 750 000, očekujemo da će uskoro pasti na 3,5 milijuna koliko je realan broj birača u Hrvatskoj. Zatražili smo saborske zastupnike da pokrenu postupak za smjenu ministra Bauka. Mislimo da je ovo sramota da mi 10 dana prije izbora doznajemo da imamo 250 000 manje birača nego što je ministar tvrdio", rekla je Željka Markić.

"Mislim da ona jako dobro zna da je na zadnjih četiri ciklusa izbora i refereduma bilo 3,7 milijuna u popisu birača, kao što zna i da se 10 dana prije ne mogu objaviti podaci jer još traje registracija birača do 17. Dva dana treba da se srede podaci i onda se objavljuje, tako to piše u zakonu i sumnjam da bi saborski zastupnici koji su izglasali zakon smijenili ministra koji je postupao po zakonu", rekao je Bauk.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.