Barroso: Ako Velika Britanija napusti EU, njezin značaj na globalnoj sceni postat će marginalan

Foto: FAH

JOSE Manuel Barroso, šef Europske komisije na dolasku, istaknuo je kako bi značaj Velike Britanije na globalnoj sceni uvelike postao marginalan ako ta zemlja napusti Europsku uniju, prenosi The Telegraph.

Barroso bi u ponedjeljak trebao pozvati britanske političke čelnike da se zauzmu za Europsku uniju na isti način na koji su se borili za vlastitu uniju sa Škotskom, u osvit škotskog referenduma.

Osvrćući se na sve jače protuimigracijske političke silnice u Velikoj Britaniji, Barroso je istaknuo kako će se "Britanija udaljiti od svojih prirodnih saveznika u središnjoj i istočnoj Europi ukoliko ostane pri takvoj politici".

Podsjetimo, britanski premijer David Cameron rekao je kako će Britancima do kraja 2017. godina na referendumu omogućiti da odaberu ostanak ili izlazak iz Europske unije, ukoliko Konzervativna stranka pobijedi na izborima.

Visoki izvor: Ne izlazimo, samo želimo bolju poziciju

Nedugo nakon komentara Josea Manuela Barrosoa o opasnostima kojima se Velika Britanija izlaže ukoliko napusti Europsku uniju, stigao je neslužbeni odgovor izvora bliskog britanskoj vladi, prenosi BBC.

Visoki izvor za BBC je rekao kako postojeća situacija nije neodrživa za Veliku Britaniju, već da zemlja teži samo poboljšanju trenutačnoga položaja.

Upozorio je i kako su glasine o tome kako će britanski premijer Cameron uskoro održati "veliki govor" o imigraciji unutar Unije uvelike pretjerane.

Prema onome što je visoki izvor rekao BBC-ju, Cameron će saslušati Barrosoa, no navodi se kako britanski premijer smatra da je neophodno da Velika Britanija ojača i poboljša svoj položaj unutar EU-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.