Foto: FAH
ZASTUPNICA u Europskom parlamentu Biljana Borzan (SDP) zajedno s udrugom proizvođača kulena "Baranjski kulen" organizirala je danas u Europskom parlamentu predstavljanje te suhomesnate delicije, koja će uskoro dobiti oznaku zaštićenog zemljopisnog podrijetla na razini EU-a.
Brojni uzvanici imali su prigodu kušati Baranjski kulen, koji već dvije godine ima oznaku zaštićenog zemljopisnog podrijetla u Hrvatskoj, a u završnoj je fazi dobivanja iste oznake na razini cijele Europske unije. Prezentacija je obavljena uz prigodnu pratnju tamburaša.
"U završnoj smo fazi višegodišnjeg procesa zaštite Baranjskog kulena u cijeloj EU, što će dati dodatni poticaj svim našim proizvođačima. Prezentacijom u Europskom parlamentu želimo upoznati najširu europsku javnost ne samo s kvalitetom našeg kulena, nego i s našom tradicijom, jer baranjski kulen nije samo prehrambeni proizvod, on je i dio kulturnog nasljeđa i povijesne baštine Baranje", istaknuo je predsjednik Udruge Miodrag Komlenić.
Ljerka Puljić, članica nadzornog odbora Agrokora, koji proizvodi Baranjski kulen, ističe da je njezina tvrtka i udruga "Baranjski kulen" u posljednjih nekoliko godina nisu ulagali posebne napore u izvoz toga proizvoda nego u njegovu standardizaciju i ujednačavanje kvalietete.
"Nakon što smo to postigli i sa skorim dobivanjem oznake zaštićenog zemljopisnog podrijetla, sada možemo krenuti u osvajanje Europe", rekla je Puljić, dodajući kako ne očekuje da će to biti tisuće tona, ali da će proizvod naći tržšne niše u europskim zemljama.
Kao jedan od kanala za plasiranje ovoga proizvoda navodi hrvatski turizam.
"Prodajom proizvoda s oznakom zemljopisnog podrijetla se na razini EU godišnje uprihode 54,3 milijarde eura i posebno mi je drago da će baranjski kulen biti dio te obitelji. Uvjerena sam da će to poboljšati njegovu prodaju, pojačati povjerenje potrošača u njegovu autentičnost i, naravno, pomoći u promociji Baranje u svijetu", kazala je Biljana Borzan.
Izvorni baranjski kulen proizvodi se po vrlo strogim specifikacijama samo na području Baranje, od najboljih komada svinjskog mesa, začinjenog solju, mljevenom paprikom, bijelim lukom i bijelim paprom. Zrenje baranjskog kulena odvija se nekoliko mjeseci, nakon čega on dobiva svoj prepoznatljiv izgled i okus.