Banac: Od suradnje Grabar Kitarović i Milanovića neće biti ništa, bit će mnogo naguravanja

Foto: Hina

NAKON pobjede Kolinde Grabar Kitarović, analitičari za Media servis analiziraju predstojeće razdoblje na političkoj sceni, suradnju nove predsjednice s Vladom. Predviđaju prijevremene parlamentarne izbore i pobjedu HDZ-a te raskol u SDP-u.

Je li moguća suradnja HDZ-ove predsjednice na Pantovčaku i lijeve Kukuriku koalicija na Markovom trgu? Politolog Branko Caratan kaže kako očekuje korektan odnos jer ustavne ovlasti predsjednice ne zahtijevaju značajnu koordinaciju između predsjednika i premijera. Konfliktne situacije mogle bi nastati samo ako će Kolinda Grabar Kitarović izaći izvan ustavnih okvira i provoditi stranačku politiku, što bi bilo loše za Hrvatsku.

"Uključivanje predsjednice republike izvan njezinih ustavnih ovlasti bi sigurno prije pogoršalo stvari nego poboljšalo"

"Ustavna funkcija parlamentarnog šefa države nije u tome da vodi dnevnu politiku niti da zauzima stranačke pozicije. To je posebno osjetljivo ako imamo na umu da su ovi izbori pokazali da imamo podijeljenost 50:50 posto, u uvjetima kada ekonomija predstavlja veliki problem i kada to izaziva socijalne napetosti. Uključivanje predsjednice republike izvan njezinih ustavnih ovlasti bi sigurno prije pogoršalo stvari nego poboljšalo", rekao je Caratan.

Da od suradnje Vlade i predsjednice neće biti ništa, kaže za Media servis Ivo Banac.

"Bojim se, ako ćemo suditi prema onome što je premijer jučer govorio da od toga neće biti ništa, bit će mnogo naguravanja, to je jedna politika koja jedino može štetiti vladi i zato mislim da će iz tih razloga i činjenice da ova vlada ne može pokrenuti nikakve reforme u ovom kasnom trenutku, doći do prijevremenih izbora", rekao je Banac.Za preuzimanje vlasti HDZ nije spreman, ocjenjuje Caratan.


"Opstanak vlade ovisi o podršci u parlamentu, ta se podrška može promijeniti samo ako neki od zastupnika pretrče na drugu stranu. Samo je sada pitanje je li oporba u stanju preuzeti vlast i može li imati pripremljen ekonomski plan koji se može pokazati kao uspješan", rekao je Caratan.A na tim će izborima na vlast doći HDZ, ova je pobjeda uvertira za dolazak HDZ-a na Markov trg, dodaje Banac. Slaže se s njim i Davor Gjenero. Kaže, Milanovićevi dani su odbrojani "nakon što je bio poražen na četirima uzastopnim izborima, nakon što je 12 kvartala njegova vlada državu vodila u recesiju".

"Jedino što može zaustaviti Milanovića jest izborni poraz"

Milanovićevi su dani odbrojani i na čelu SDP-a, uvjeren je Gjenero. Ivo Josipović koji će karijeru nastaviti na fakultetu, ako se vrati u stranku oko sebe će okupiti svoje pristaše, kaže, a ključnu ulogu imat će Tonino Picula..
 
"SDP-ov političar najobrazovaniji i najodmjereniji, gospodin Tonino Picula koji je do jučer slovio kao lider opozicije protiv gospodina Milanovića na neki je način dao do znanja da se spreman s te neformalne liderske pozicije povući u korist predsjednika Josipovića", kaže Gjenero. Banac u to sumnja...
 
"Jedino što može zaustaviti Milanovića jest izborni poraz. Ja mislim da je to u kartama. Tek onda može doći do katarze unutar SDP-a, možda s nekom ulogom Ive Josipovića, a možda i ne", kaže Banac.Malo je izgledno da će se promjena u SDP-u dogoditi u izbornoj godini, ali će se Milanović na ispitu naći na parlamentarnim izborima, zaključuje Caratan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.