Bahata Vlada htjela ih blokirati: Roditelji djece s invaliditetom organiziraju prosvjed na Markovu trgu

Foto: FAH

"POMOZIMO Djeci S Invaliditetom. Pozivamo sve koji mogu neka dođu na prosvjed. Način na koji država rješava pitanja asistenata u nastavi sramotan je i zahtijeva korjenite promjene. Iz posljednjih izjava ministra i njegovih zamjenika i pomoćnika jasno je da nema ni volje ni želje za sustavnim rješavanjem ovog pitanja. Što nama roditeljima preostaje? Jedino sredstvo mirnog i legalnog pritiska", stoji u pozivu na društvenim mrežama za prosvjed na Markovu trgu u ponedjeljak 8. rujna u 12 sati. Roditelji pozivaju  da se na prosvjed dođe u žutim majicama.

Pobuna zbog asistenata u nastavi

Podsjetimo, roditelji djece s invaliditetom pobunili su se zbog kašnjenja s dodjelom osobnih asistenata u nastavi jer je Hrvatska ove godine imala mogućnost da preko županija i gradova aplicira na europske fondove i iskoristi čak 31 milijun kuna nepovratnog novca, te tako puno većem broju djece osigura asistenta. Rezultati su se pokazali poražavajući jer su tek tri osnivača osnovnih i srednjih škola, dakle županije i gradovi, osigurala potrebna sredstva.

Kako bi se izbjegao skandal pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta za standard, strategije i posebne programe Staša Skenžić izjavio je za HRT da je u tijeku evaluacija natječaja 'vrijednoga' oko 5,8 milijuna eura osiguranih iz socijalnoga fonda Europske unije (EU) te da će uskoro biti raspisan i drugi natječaj težak osam milijuna kuna. No sljedećeg dana, njegov nadređeni ministar znanosti obrazovanja i sporta Vedran Mornar izjavio se suprotno.

Za Vladu je legitimno pitanje - spam

"Izjava ministra oprečna je izjavama osoba koje su zadužene za kontakt sa krajnjim korisnicima. Do jutros su svi imali informacije da su samo tri županije prošle na natječaju. Sinoć je u emisiji "FOKUS" HRT-a objavljena fotografija koja pokazuje točno i koje su to županije. Ministar danas za Novi List izjavljuje nešto sasvim drugo", glasilo je pitanje roditelja okupljenih u grupi "Pomozimo djeci s invaliditetom" kojeg su postavili na službenoj stranici Vlade na Facebooku s linkom na izjavu ministra Mornara.


"Molimo vas da ne spamate", odgovorila je Vlada!? Također najavili su kako postoji mogućnost i da blokiraju roditelje organizirane na Facebook grupi"? Nakon što je otkriven još jedan skandal iz Vlade su ispričali tvrdeći da se radi o "nenamjernom previdu" te da će odgovor dobiti uskoro.

Jučer su iz Vlade u Facebook komentaru na upit proslijedili odgovor iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta:

"Uzimajući u obzir potrebe učenika s teškoćama kao i ograničena sredstva koja su osnivači škola, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, imali za osiguravanje pomoćnika u nastavi učenicima s teškoćama, MZOS je u 2014. g iz Europskog socijalnog fonda pribavio sredstva u iznosu od 44.705.000,00 kn za financiranje rada pomoćnika u nastavi te je organizirao pozivni natječaj za osnivače škola kako bi im ta sredstva i dodijelio.

Natječaj u okviru Europskog socijalnog fonda „Osiguravanje pomoćnika učenicima s teškoćama u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama“ još nije završen. Cjelokupna procedura natječaja, zajedno s rokovima, sukladna je Zajedničkim nacionalnim pravilima. Prema tim pravilima ne možemo govoriti o rezultatima dok natječaj još traje.


Natječaj se provodio po fazama (5) te su prijavitelji koji nisu zadovoljili kriterijima u određenoj fazi o tome i obaviješteni i imali su pravo žalbe. Podaci u medijima o broju županija koje su „prošle“ na natječaju netočni su, a konačni rezultati znat će se po završetku natječaja, u najskorijem roku tijekom ovog mjeseca. Osigurana sredstva u iznosu od 44.705.000,00 kn omogućit će financiranje više predloženih, kvalitetnih projektnih prijava i bit će u potpunosti iskorištena.

Podsjećamo da je natječaju, 15. listopada 2013., prethodio sastanak u MZOS-u s osnivačima škola (jedinicama lokalne i područne/regionalne samouprave) na kojem su informirani o mogućnostima za financiranje rada pomoćnika za učenike s teškoćama u razvoju u školama putem natječaja o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru Europskog socijalnog fonda 2014. godine. Predstavnici županijskih ureda informirani su kako je riječ o otvorenom natječaju u formi nadmetanja između prijavljenih projekata. Također, za osnivače škola, MZOS je organizirao informativnu radionicu na tu temu.

I na kraju, svjesno važnosti potreba osiguravanja pomoćnika učenicima s teškoćama u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, MZOS priprema poseban natječaj o dodjeli bespovratnih sredstava namijenjen udrugama, namjenski, za obavljanje poslova pomoćnika u nastavi."

Neizvjesnost o sudbini djece

"Razlog prosvjeda je neizvjesnost o sudbini djece s teškoćama u razvoju u obrazovnom sustavu budući da do današnjeg dana još uvijek nisu osigurani pomoćnici u nastavi niti postoji spoznaja o tome hoće li ih djeca uopće dobiti i to unatoč činjenici da škola započinje za nekoliko dana", stoji u pozivu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.