Australija najavila jačanje kontrole imigranata

Foto: FAH

AUSTRALSKI premijer zauzeo se danas za pojačan oprez u odabiru kandidata za imigraciju, dan nakon uhićenja dvojice muškarca osumnjičenih za planiranje terorističkog napada.

Omar Al-Kutobi (24) i Mohamed Kiad (25) optuženi su za radnje koje spadaju pod pripremu ili planiranje terorističkog čina te smješteni u pritvor, prije suđenja predviđena za 16. ožujka. Policija je zaplijenila mačetu, lovački nož, video-snimku i zastavu skupine Islamska država.

Jednog od njih se sumnjiči da je ušao u Australiju s lažnim papirima 2009., te su imigracijske službe odlučile hitno preispitati njegov slučaj.

Ovo se otkriće pridodaje propustima koji su se pojavili u slučaju Man Haron Monisa, neuravnotežena muslimanskog ekstremista, počinitelja krvave otmice u središtu Sydneyja u prosincu. Iranskog podrijetla, Monis je dobio vizu 1996. usprkos upozorenju Teherana na njegovu kriminalnu prošlost.

"Moramo paziti na sigurnost naših granica, moramo biti puno oprezniji", izjavio je premijer Tony Abbott.

Po australskim medijima, Al-Kutobi je rođen u Iraku dok je Kiad podrijetlom iz Kuvajta.

Uhićeni su nekoliko sati prije nego su počinili napad "u skladu s porukama IS-a", izjavila je u srijedu Catherine Burn, pomoćnica šefa policije države Novi Južni Wales, čiji je glavni grad Sydney.

Pred parlamentom Tony Abbott je kazao da na zaplijenjenoj video-snimci jedan od osumnjičenih kleči pred zastavom IS-a s nožem i mačetom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.