Asad želi "međunarodnu suradnju" protiv IS-a

Foto: Hina

SIRIJSKI predsjednik Bašar al-Asad rekao je u četvrtak da je potrebna "prava i iskrena međunarodna suradnja" kako bi se pobijedile terorističke organizacije poput Islamske države (IS) koju dva mjeseca pokušava svladati međunarodna koalicija pod vodstvom Washingtona.

"Regija prolazi kroz odlučujuće razdoblje", rekao je Asad tijekom sastanka s predstavnicima stranke Baas koja dominira Sirijom pedeset godina.

"Podrška zemalja koje su prijatelji sirijskog naroda, svijest drugih međunarodnih strana o opasnosti terorizma za regionalnu i svjetsku stabilnost i prava i iskrena međunarodna suradnja pred tim opasnim zlom bit će odlučujući", dodao je sirijski predsjednik u izjavama koje je prenijela službena agencija Sana.

Sirijski režim prijateljskim zemljama smatra saveznike Sirije, posebice Rusiju, Kinu i Iran. Vlast teroristima naziva pobunjenike koji se četiri godine bore da ju svrgnu.

Terorističke skupine s Islamskom državom na čelu rezultat su pogrešnih i agresivnih politika onih koji su pokrenuli rat protiv Sirije, naglasio je Asad.

On je govorio o zemljama koje podržavaju oporbu u egzilu i pobunu, posebice Sjedinjenim Državama, Francuskoj, Saudijskoj Arabiji, Turskoj i Kataru.

Washington je ranije inzistirao da Asad odstupi, ali sada mu je prioritet borba protiv Islamske države.

Asadove izjave stižu šest dana prije posjeta visokog sirijskog izaslanstva Moskvi, gdje će razgovarati s predsjednikom Vladimirom Putinom o pokretanju mirovnih pregovora između režima i oporbe.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.