Arkanovcu Bobanu Arsiću maksimalnih 20 godina za pokolj u Drinovcima

Foto: Arhiva

BOBAN ARSIĆ, pripadnik Arkanove Dobrovoljačke garde, osuđen je danas u odsutnosti u Splitu na maksimalnu moguću kaznu zatvora od 20 godine zbog ratnog zločina i ubojstva supružnika Mate i Marije Bačić u zaseoku Bačići u Drinovcima na Miljevačkom platou.

Mještanke ga nahranile i napile, a on ih postrojio uza zid i ispalio rafal

Arsić je s dvojicom kolega iz Garde, koja se borila u sastavu Teritorijalne zaštite pod komandom JNA, došao u Bačiće kako bi pronašao ovcu za ražanj jer su se Srbi pripremali za svoju Novu godinu. Umjesto potrage za ovcom, Arsić je zapovjedio Ani, Ani i Milki Bačić da mu ispeku meso i daju vino. Kada je pojeo, postrojio ih je uza zid i tražio da pjevaju četničke pjesme. Žene su se ustravile i nisu mogle ništa pjevati pa je ispucao rafal kraj njih. S njim je bio i kolega iz Garde, Nebojša Marinković, čiji je detaljan iskaz o događaju pribavljen nedavno iz Srbije. 

U kuću ubacio bombu, a domaćina ubio metkom u čelo

Arsić je potom u kuću Mate i Marije Bačić ubacio bombu. Marija Bačić poginula je na licu mjesta, dok je Mate Bačić teško ranjen ispuzao iz kuće samo da bi mu Arsić, po svjedočenju kolege Marinkovića, ispalio metak u čelo.

Drinovačkog krvnika njegovi optužili za tri godine i dva mjeseca, a Hrvatskoj za optužnicu trebalo više od 20 godina?!

Arsića su pripadnici Vojne policije JNA uhitili nedugo nakon zločina te je proveo šest mjeseci u kninskom zatvoru, što mu je predsjednik sudskog vijeća Zoran Kežić, ubrojio u kaznu. Srbi su optužnicu protiv Arsića za ubojstvo Bačića digli nakon tri godine i dva mjeseca, a suđenje mu je trebalo započeti dan prije Oluje.

Hrvatskim vlastima za optužnicu je, međutim, trebalo više od 20 godina, a osam godina MUP je oklijevao s raspisivanjem međunarodne tjeralice, premda su to naložila čak dva istražna suca, o čemu je Index već pisao. Arsić je u međuvremenu iz Bosne pobjegao za Azerbejdžan. Tko zna gdje je danas?

Sudac Kežić: 20 godina zatvora zamijenilo je smrtnu kaznu...

Sudac Kežić kazao je da su se odlučili na maksimalnu moguću kaznu za ovo kazneno djelo imajući u vidu počinjenu brutalnost prema civilnom stanovništvu starije životne dobi. Podsjetio je kako sankcija dugotrajnog zatvora od 1992. godine mijenja smrtnu kaznu, koja je do tada bila predviđena kao zakonski maksimum. 

A Borovo Selo?

Arsić je van domašaja hrvatskog zakona, ako i kada bude jednom dostupan, imat će pravo na novo suđenje. Za njegovu ulogu u masakru u Borovom Selu nitko ga nije još pitao, premda se Arsić o tome hvalio 1992. godine na ispitivanju u Banja Luci, o čemu je Index već pisao. Bio je među prvima u napadu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.