Anonymousi 31. ožujka ruše cijeli internet: Realna prijetnja ili prvotravanjska šala?

POZNATI haktivistički kolektiv Anonymous najavio je svoju dosad najveću operaciju u sklopu Operation Global Blackout projekta - rušenje čitavog interneta.

U sklopu interne komunikacije Anonymousa na Pastebinu, izdana je i objava da će hakeri 31. ožujka napasti i srušiti 13 središnjih DNS (Domain Name Service) servera, što bi u principu značilo rušenje interneta jer se preko njih imena domena pretvaraju u IP adrese.

Sve zbog SOPA-e, Wall Streeta, neodgovornih vođa i sadističkih bankara

"U znak protesta protiv SOPA-e, Wall Streeta, naših neodgovornih vođa i ljubljenih bankara, koji izgladnjuju svijet zbog svojih gramzivih potreba ili čistog sadizma, 31. ožujka Anonymousi će srušiti internet", stoji u izjavi.

"Zapamtite, ovo je protest i mi nemamo namjeru ubiti internet, nego ga samo privremeno srušiti i udariti tamo gdje najviše boli. To bi moglo potrajati jedan sat, ali možda i više, možda čak nekoliko dana. Što god se dogodilo, bit će globalno i ostat će zapamćeno", nadalje piše u izjavi Anonymousa.

Gotovo je nemoguće sve servere srušiti istovremeno

Međutim, Rob graham iz sigurnosne konzultantske firme Errata Security smatra kako plan Anonymousa neće funkcionirati, što je objasnio na svom blogu. On navodi kako hakeri planiraju koristiti tehniku zvanu Reflective DNS Amplification kako bi središnje servere preplavili lažnim zahtjevima s nižih DNS-ovih servera. Problem je u tome što svaki od 13 DNS root servera koristi različite protokole i ono što će odgovarati za jednog ne mora i za ostalih 12.


Dodaje kako je ovih 13 servera raspoređeno u Pentagonu, NASA-i, Verisignu, ICANN-u, sveučilištu Maryland i na brojnim drugim lokacijama, uz naznaku kako zapravo postoji više od 13 fizičkih servera koji imaju ulogu DNS središnjih sistema, zbog čega je gotovo nemoguće izvesti tako koordiniran napad da se svi sruše istovremeno.

Jesmo vas!


Forbesov komentator Andy Greenberg smatra kako je ovdje najvjerojatnije riječ o novoj medijskoj eskapadi Anonymousa, koji su svjesno svoj napad najavili šest tjedana unaprijed kako bi izazvali paniku. A i kako bi na prvi travnja mogli kazati "Jesmo vas!", bez obzira na to hoće li napada zaista biti, i hoće li biti uspješan ako ga bude.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.