Anders Breivik će mjesec dana biti pod konstantnim psihijatrijskim nadzorom

NORVEŠKI je sud naredio da se Anders Behring Breivik, optužen za ubilački pohod u kojem je u srpnju oduzeo živote 77 osoba, podvrgne jednomjesečnoj psihijatrijskoj procjeni, piše CNN.

Dva su norveška psihijatrijska stručnjaka, slučaju dodijeljena od strane suda, preporučila da bi Breivik trebao provesti četiri tjedna pod 24-satnim nadzorom, kako bi se sudu mogla prikazati najbolja moguća slika njegova ponašanja.

Prema zapisu iz danas objavljenih sudskih dokumenata,  Breivik će biti izoliran od ostalih pacijenata, no bit će prisiljen na suradnju s liječničkim osobljem. On je ranije rekao kako neće surađivati s dva psihijatra koja su dodijeljena njegovu slučaju, zbog čega je naglašena potreba za stalnim nadzorom.

Odluku o ponovnoj psihijatrijskoj procjeni sud je donio u prosincu, nakon brojnih kritika na rezultate prve procjene kojom je utvrđeno da je Breivik neuračunljiv i zbog toga što je pitanje njegova psihičkog zdravlja od velike važnosti za suđenje.

U studenom su psihijatri tokom 13 zasebnih razgovora procijenili kako je najstrašniji masovni ubojica u norveškoj povijesti u vrijeme počinjenih ubojstava bio paranoičan i šizofreničan.

Breivik je izjavio da nije kriv, iako je priznao da je izvršio napade, a ako ga se proglasi psihički bolesnim odnosno neuračunljivim, ne može biti osuđen na služenje maksimalne zatvorske kazne.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.