Američki vojnik pokolj je napravio jer mu je prijatelj izgubio nogu?

AMERIČKI vojnik, koji je optužen za ubojstvo 16 afganistanskih civila, dan prije pokolja svjedočio je eksploziji u kojoj je njegov prijatelj izgubio nogu, kazao je vojnikov odvjetnik John Henry Browne.

Odvjetnik je kazao kako mu je obitelj njegovog klijenta potvrdila da je u tim trenucima stajao uz prijatelja. Kaže kako su svi vojnici koji su bili dijelom te izvidnice bili šokirani zbog te ozljede. Browne nije decidirano kazao je li to bio direktan povod za pokolj u selu pokraj Kandahara.

Browne je svog klijenta opisao kao odlikovanog vojnika koji je bio nominiran i za Brončanu medalju, iako je na koncu nije dobio. Navodno je u dva navrata bio ranjavan dok je služio u Iraku te je u startu oklijevao poći u Afganistan.

Navodno je u Iraku pretrpio ozljede glave u prometnoj nesreći, koju je izazvala bomba postavljena uz cestu. Osim toga, u bitci je bio ranjen u nogu, što je rezultiralo odstranjenjem dijela njegovog stopala, piše Guardian.

Browne kaže da ne zna je li vojnik patio od PTSP-a, ali je kazao kako bi to mogla biti jedna od tema na suđenju.

Podsjetimo, vojnik je danas prebačen u vojnu bazu u Kansasu, te je otklonjena mogućnost da će mu se možda suditi u Afganistanu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.