hajduk

Zlatko Vujović: Oduševljen sam, čovjek je u dva dana sve pomeo. Dosta je bilo!

Foto: Pixell,Hajduk.hr

NOVI predsjednik uprave Hajduka Lukša Jakobušić u samo par dana napravio je čistku u splitskom klubu, kako je i obećao.

 

Jučer je otišao Mario Stanić, a danas se s klubom sporazumno sportski direktor Ivan Kepčija, u nešto mirnijem tonu te trener Hari Vukas koji je jedini bio potpuni autsajder.

Što su Stanić i Kepčija radil u Hajduku? 

Jakobušić je Staniću i Kepčiji nudio pozicije u klubu, ali jedan je povrijeđeno skupio stvari i otišao zbog neprimjerene izjave Jakobušića čim je došao u klub ("meni savjetnik ne treba", op.a), dok je drugi sam odlučio da je vrijeme da se makne, uz sporazumni raskid, stisak ruke i zahvalu na web stranici. Stanić nije htio dati službenu izjavu Hajduku, već je poslao priopćenje. 

STANIĆ POSLAO PRIOPĆENJE O smjenama sam doznao iz medija. Kupim stvari i odlazim, a predsjednik se ispričava 

 

Novi trener Hajduka je Boro Primorac. Primorac je bio igračka legenda Hajduka, kapetan i veliko nogometno ime. Trenersku karijeru je započeo u Francuskoj, a godinama je bio desna ruka Arsena Wengera s kojim je u Arsenalu osvojio silne trofeje. Primorac je dosad obnašao dužnost šefa omladinske škole Hajduka, a sad je dobio zadatak da spašava prvu momčad.

''Najbolja moguća stvar za Hajduk, čemu izmišljati toplu vodu''

Za komentar promjena u Hajduku nazvali smo bivše suigrače Bore Primorca Zlatka Vujovića i Mišu Krstičevića. Klub je nakon odlaska cijele Uprave i stožera napravio cijeli krug i kreće ispočetka, nakon još jedne potrošene sezoe za bilo kakve strategije. Ali novi predsjednik Jakobušić naglasio je da njega strategije ne zanimaju jer su gubitak vremena. 

''Fantastična stvar je dolazak Bore u Hajduk. Ima iskustva. Radio je u kao trener u Francuskoj, godinama je bio desna ruka Wengeru u Arsenalu. Mislim da je odluka da Boro bude trener Hajduka najlogičniji potez koji je nova uprava mogla napraviti. Iza sebe ima iskustvo, nogomet ima u malom prstu, a igračka je legenda kluba. Ovo je najlogičniji i najbezbolniji potez u ovom trenutku. Čitao sam da se spominjao i Kek. Jasno mi je bilo odmah da od toga neće biti ništa. Pisalo se da će doći i u Dinamo pa nije jer je vezan za slovensku reprezentaciju. Zadovoljan sam jer novi predsjednik nije želio izmišljati toplu vodu, nego je povukao jedini smislen potez. Ne znam hoće li Boro biti samo privremeno rješenje ili će ostati duže, ali napokon jedna super stvar za Hajduk'', kazao nam je Zlatko Vujović pa je otkrio da je presretan dolaskom Lukše Jakobušića.

''Jakobušić je sve pomeo u dva dana. Sad će se igračima tresti gaće. Napokon je došao netko tko je rekao dosta''

Podsjetimo, Lukša Jakobušić je svojim izlaganjem na predstavljanju dao do znanja da će napraviti brojne promjene u klubu, ne samo one kozmetičke. Obećano je odmah i ispunio. Upravo taj pristup je oduševio Vujovića.

''Igrači Hajduka i svi ostali u klubu moraju sad shvatiti da su dobili bingo dolaskom Jakobušića na čelo kluba. S njim su dobili milijun dolara. Čovjek je došao, rekao je otvoreno, bez ustručavanja i bez dlake na jeziku što sve ne valja u klubu, a ne valja puno toga i sve je pomeo u dva dana. Sve je počistio. Dosta je više aljkavosti i nezalaganja u Hajduku. Sad će se igračima itekako tresti gaće, a samo se tako može ići naprijed. Neće više biti izvlačenja, kompromisa, izjava da se igrači neće kazniti da se ne bi naljutili ili uvrijedili. Sad će se debelo kažnjavati nezalaganje, a upravo je to nedostajalo Hajduku. Moja generacija je gubila utakmice, promašivala je šanse, ja sam se prvi u karijeri napromašivao, ali nikad se nije moglo dogoditi da završimo utakmicu bez da smo krvarili za dres Hajduka, bez da nam je dres bio natopljen blatom i bez da nam je puls bio na 90. To moraju shvatiti i domaći igrači, a pogotovo stranci. Njima kao da nije jasno gdje su došli, kakav je Hajduk bio klub. Jakobušić je došao, počistio je sve što je trebao i okrenuo je novu stranicu. Siguran sam da je to napokon odličan potez Hajduka.''

Boro Primorac u dresu Hajduka

''U Hajduku više neće prolaziti ono što je prolazilo dosad''

Zlatko Vujović je godinama bio suigrač Bori Primorcu u Hajduku. Skupa su igrali čuvenu utakmicu protiv HSV-a, kad je Primorac bio tragičar nakon što je skrivio gol, a onda i promašio penal za prolaz u polufinale Kupa prvaka.

''Boro je bio naš redoviti izvođač penala. Nikad ih nije promašivao. Krasili su ga mirnoća i hladnokrvnost, ali dogodilo se, promašio je. Nakon utakmice nije pokazivao previše emocija, ali mi koji ga znamo znali smo da u sebi gori, kipti. Takve situacije su normalne, dogode se, ali nikad mu nitko nije ništa zamjerio jer su svi znali koliko mu Hajduk znači i koliko je u sebi patio zbog te utakmice. Zato vjerujem da će biti pun pogodak za Hajduk. Situacija je takva kakva je, treba spasiti što se spasiti da i probati sezonu izvući na najbolji mogući način. Hajduk nema baš toliko lošu ekipu, prvih 45 minuta u Gorici je bila milina, ali ne mogu shvatiti zašto ti isti igrači nisu u stanju ponoviti takve igre. Dolaskom novog predsjednika i Bore morat će se zamisliti i morat će shvatiti da u Hajduku više neće moći prolaziti sve ovo što je dosad prolazilo'', zaključio je Vujović.

''Sjajno, ali Bori i Lukši će trebati puno sreće. Neće im biti lako''

Prvi gol na Poljudu u prvom kolu Kupa prvaka 1979. protiv turskog Trabzonspora zabio je Boro Primorac. Posljednji na Starom placu protiv Dinama ranije iste godine postigao je Mišo Krstičević. Krističević je vodio Hajduk u sezoni 2012./13., s klubom se nije rastao na najljepši način, ali i on vjeruje da je dolazak bivšeg mu suigrača Primorca odlična stvar za Bile.

''Odlična stvar za Hajduk. Boro je bio veliki igrač Hajduka, trenerskog iskustva mu ne manjka i uprava je napravila odličan potez. Ipak, moram reći da mu neće biti lako. Došao je u ovom prijelaznom razdoblju kad mora spašavati stvari. Nije birao igrače, situacija u klubu je turbulentna, puno je problema, ali opet se nadam da će ih znati riješiti. Želim mu puno sreće'', kazao je Krstičević.

Bivšeg trenera Hajduka i nekadašnjeg suigrača Bore Primorca pitali smo čekaju li sad Hajduk neki bolji dani.

''Nadam se da će tako biti. Nakon svake kiše dolazi sunce. Istina, to sunce malo previše čekamo, ali to je sad već pitanje za neku dublju analizu zašto je to tako. Na Poljud ne dolazim već godinama, otkako sam otišao kao trener. Zato ne bih pričao o tome, ali Boro zna što radi i zašto je došao. Što se tiče Lukše Jakobušića, govor na predstavljanju mu je bio izvanredan. Odmah je pokazao da ozbiljno misli, ali trebat će mu pomoć. Mora se okružiti ljudima od struke koji poznaju nogomet i hajdučki mentalitet. Godinama u Hajduku su bili ljudi koji nisu imali kapaciteta vratiti klub tamo gdje mu je mjesto. Omladinska škola Hajduka uvijek je bila među najboljima u Europi, a danas je prosjek. Bez pravih domaćih igrača nikad nije bilo ni pravog Hajduka. Mislim da sam bio jasan u pogledu toga što očekujem od novog predsjednika."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.