SPORTSKA ANALITIKA

Zbog njega, Lovren mora otići iz Liverpoola

Foto: Index, Getta Images, Sofa Score

DEJAN LOVREN gotovo cijelu 2019. grije klupu u Liverpoolu. Ovoga ljeta bile su vrlo glasne priče o njegovom potencijalnom odlasku u Romu, koji je propao jer je hrvatski branič navodno tražio bolji ugovor od Talijana. Bilo kako bilo, Lovren je izjavio kako je spreman ostati u Liverpoolu i boriti se za svoju poziciju.

Nakon osam odigranih utakmica u Premier ligi polako postaje jasno da je taj vlak napustio stanicu. Liverpool je došao do svih osam pobjeda te kasirao najmanje golova od svih klubova. Samo su jednom bili u zaostatku, u dvoboju protiv Newcastlea. Prošle sezone primili su najmanje golova od svih ekipa u ligama Petice. Sve to uglavnom bez Dejana Lovrena, koji ima sve manje opcija.

Stoga, ako želi redovito biti član prve momčadi nekog jačeg europskog kluba, Lovren mora potražiti novu destinaciju, a razlog je jednostavan; njegov je takmac predobar. Joel Matip ne samo da se izborio za mjesto standardnog partnera Virgila van Dijka nego dobrim dijelom ove sezone igra bolje nego sjajni Nizozemac, koji je i dalje prvi kandidat za Zlatnu loptu.

Gledajući Van Dijka kako igra, prometnuo se u jednog od najboljih braniča Premier lige pa i Europe. A nije oduvijek bilo tako.

Matip je imao istih problema kao i Lovren

Joel Matip došao je u Liverpool kao slobodan igrač na ljeto 2016. iz Schalkea. Njegova aklimatizacija na Premier ligu nije protekla bez problema te je Kamerunac često trpio kritike slične onima koje prima i Dejan Lovren. Pisalo se po engleskim medijima kako je nepouzdan i sklon kiksevima te da zbog slabijeg pozicioniranja često kasni u ključnim situacijama.

U prvoj sezoni često je baš s Dejanom Lovrenom igrao u tandemu u zadnjoj liniji obrane i tada stvari nisu bile idealne. Liverpool je primio 42 gola te je tek u posljednjem kolu uspio osigurati četvrto mjesto, zadnje koje vodi u Ligu prvaka. Posebna boljka bilo im je čuvanje vodstva, čime su bili daleko najlošiji od jakih ekipa u Premier ligi, pa čak i cijeloj Europi. Upravo je to jasno indiciralo koliko Liverpool ima problema kada nestane visoki pritisak i kada igraju pozicijski na svojoj polovici. Svi problemi tandema Lovren - Matip tada bi dolazili do punog izražaja.

Nesigurnosti u zadnjoj liniji nastavile su se i naredne sezone, a zaustavljene su akvizicijom Virgila van Dijka na prvi dan 2018. Svi problemi u pozicijskoj igri kao da su odjednom nestali, a prvih se mjeseci, a zapravo i cijele godine, činilo kako će upravo Dejan Lovren biti njegov dugoročni partner u zadnjoj liniji Liverpoola. Matip je imao problema kako s ozljedama tako i s formom, a nakon sjajno odigranog SP-a i osvojenog srebra s Hrvatskom činilo se kako je Lovren zacementirani partner Van Dijka.

Ispalo je sasvim drugačije.

Povratak nikad boljeg Matipa

Kada se nakon ozljede vratio baš početkom 2019., iskoristio je tada probleme koje su imali kako Lovren tako i Gomez. Nakon što je zauzeo mjesto u obrani pored Van Dijka, Matip više nije ispustio mjesto drugog stopera Liverpoola. Do te je mjere dobro započeo aktualnu sezonu da je izabran za PFA-ovog igrača mjeseca, čime je dobio i konačnu potvrdu svoje sjajne forme na početku aktualne sezone. 

Grafika za Index Sport: Sofa Score

Kako to često bude, sjajne igre i individualna priznanja prati i sjajna statistika. Gledajući koliko duela odradi svaku utakmice te koliko je efikasan i po tlu i po zraku, trenutačno je riječ o najboljem igraču lige u tom segmentu igre, vjerojatno najvažnijem za centralnog braniča. 

Također, ako se pogledaju oni aktivniji elementi obrambene igre - startovi i presječene lopte - ispred Matipa su uglavnom bekovi pa i tu spada među najbolje centralne braniče. Za čovjeka od 195 centimetara iznimno je mobilan te po novom bez problema uspijeva pratiti agresivnu igre vezne linije. 

Zbog svega toga, zajedno s Van Dijkom čini jedan od najboljih, ako ne i najbolji stoperski tandem 2019.

Kloppu se oduvijek sviđao

Vjerojatno glavni razlog zašto Lovren nije dobio više kredita od Kloppa je činjenica što trener Liverpoola zapravo odlično poznaje Matipa te mu je bio želja kada je trenirao u Bundesligi. Prije samo nekoliko je tjedana tako Klopp izjavio: "Joel je oduvijek bio jedinstven talent. Sjećam ga se otprije, kada je sa samo 18 godina već bio prvotimac u Schalkeu. Prilično je to bilo fascinantno; u tako jakoj ligi tako rano biti izniman igrač i važan faktor u obrani. Da, sve d nedavno mu je nedostajalo malo konstantnosti, ali to se može dogoditi, pogotovo igraču takve fizičke stature."

Kada trener poput Kloppa nekog označi kao "jedinstvenog talenta", onda je zapravo jasno koliko ga cijeni. Njemački je stručnjak Matipa oduvijek imao označenog kao igrača koji ima strašnu koordinaciju i pokretljivost s obzirom na visinu i kojeg je bio spreman čekati. Čini se da su već cijelu godinu sve njegove boljke što se pozicijske igre tiče izliječene, a na tome vjerojatno najviše ima zahvaliti baš Van Dijku. 

Međutim, ove sezone upravo je Matip taj koji djeluje sigurnije i koji čak ispravlja i neke Nizozemčeve nesigurnosti. On je taj koji je trenutačno najbolji duel igrač lige i onaj u kojeg se Liverpool pouzda da će s Van Dijkom držati sredinu vjerojatno najbolje obrane u Europi. 

Ispred Lovrena nije samo Matip

Klopp mu je oduvijek vjerovao, a sada mu vjeruju kako suigrači tako i navijači. Teško da se više može dogoditi išta što bi takvo stanje promijenilo. Baš zato, jedino što Dejan Lovren može napraviti je otići iz Liverpoola. Jer priliku može dočekati samo u slučaju ozljede bilo Van Dijka ili Matipa, a čak i tada se čini da je Gomez u prednosti.

Lovren nije star, pogotovo ne za centralnog braniča. Dugo godina igra na vrhunskoj razini nogometa i njegove bi usluge bile korisne cijelom nizu klubova. Možda već ove zime, vrijeme je za odlazak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.