SUPER BOWL

Zašto je junak Super Bowla tako poseban?

Foto: EPA-EFE

KANSAS CITY Chiefsi osvojili su 54. izdanje Super Bowla pobjedom nad San Francisco 49ersima 31:20. To im je prvi naslov nakon 50 godina, a do pobjede ih je vodio fantastični Patrick Mahomes.

Utakmicu je završio s 26 od 42 uspješna dodavanja za 286 jardi, dva touchdown dodavanja, jednim touchdown trčanjem i dva interceptiona, a najbolji je bio u trenucima kada je njegova ekipa gubila 10 razlike u zadnjoj četvrtini. Pritom je i ispisao povijest jer je postao najmlađi igrač ikad koji je već s 24 godine osvojio MVP naslov regularne sezone i MVP Super Bowla. Kada pogledamo njegovu priču, nitko nije očekivao da će ovako furiozno krenuti u svoju NFL karijeru.

Patrick Mahomes izabran je kao 10. pick NFL drafta 2017. godine. Quarterback, pozicija koju Mahomes igra, najvažnija je u američkom nogometu i bez dobrog QB-a rijetko koja ekipa može osvojiti naslov. Ipak, Mahomes nije bio ni prvi QB izabran na svom draftu, već je to bio Mitchell Trubisky kojeg su Chicago Bearsi uzeli kao drugog.

Strpljenje mu se isplatilo

Chiefsi su strpljivo radili s Mahomesom i većinu njegove prve sezone ga držali na klupi kao zamjenu Alexu Smithu koji je godinama bio prvi QB Kansas Cityja. Prije dolaska u NFL, na koledžu je bio poznat kao talentiran QB s jakom rukom, ali koji prečesto "divlja" i donosi loše odluke. Mnogi vjeruju kako mu je sezona pauze i sazrijevanje bili veliki razlog za eksploziju u sljedećoj sezoni.

Naime, Mahomes je zamijenio Alexa Smitha koji je trejdan u Washington Redskinse i u prvoj pravoj sezoni vodio je Chiefse do konferencijskog finala, pritom bacivši za više od 5 tisuća jardi u regularnoj sezoni, podijelivši 50 touchdown dodavanja uz samo 12 presječenih lopti. Osim MVP nagrade (prva u povijesti franšize Chiefsa), izabran je u najbolju ekipu sezone i nastupio je na Pro Bowlu, NFL-ovoj inačici All-Stara. Prije toga ga je u konferencijskom finalu porazio Tom Brady s New England Patriotsima, ali ovoga puta je otišao do kraja.

Skoro završio u baseballu

Sportski gen Mahomes je naslijedio od svog oca Pata koji je bio profesionalni igrač baseballa u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća. Skoro je i on završio u istom sportu. Detroit Tigersi odabrali su ga na MLB draftu jer je Mahomes osim QB-a na koledžu Texas Techa igrao i kao bacač u baseballu. Ipak, odlučio se fokusirati na NFL i donio je dobru odluku.

Osim nabrojanih uspjeha, Mahomesov stil igre je jedinstven i veliki razlog zašto popularnost ovog sporta u cijelom svijetu raste. Svaki QB može dobro bacati ako mu obrana da vremena, ali Mahomes je tijekom svoje karijere kompletirao jako puno dodavanja u trku, s dvojicom obrambenih igrača u njegovom licu, sa zadnje noge.

Čak je pogodio i nekoliko dodavanja bez gledanja, što je do tada bilo neviđeno u NFL-u i češće se događalo u košarci ili nogometu. Zbog TV prava vam ne možemo pokazati njegove "highlightse" u ovom članku, ali upišite Patrick Mahomes u YouTube i pripremite se da ćete ostati zadivljeni, a možda i dobiti veći interes za praćenje ovog sporta.

Ima samo 24 godine i NFL je nepredvidiva liga, ali Mahomes će dominirati još barem 10 godina, a pritom će imati i veliku ulogu u rastu popularnosti tog sporta koja je iz godine u godinu sve veća u Europi.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.