Premiership

Zašto je Arsenal doveo Parteyja?

Foto: Getty Images

THOMAS PARTEY je posljednjeg dana prijelaznog roka za 50 milijuna eura prešao iz Atletico Madrida u Arsenal. Njegovim dolaskom londonski klub dobio je igrača koji mu je dugo godina nedostajao.

Ovaj transfer spremao se dugo. Arsenal je 27-godišnjeg veznjaka pratio još u sezoni 2018./2019., ali do transfera nije došlo. U Arsenalu su još tada smatrali da bi njegov dolazak otvorio sasvim nove dimenzije u njihovoj igri.

Arsenal dugo nije imao takvog igrača

Partey je svoju karijeru počeo u Ghani odakle je stigao u Atletico 2011. godine. Najprije je igrao za Atleticovu drugu momčad, a kasnije je išao na posudbe u Mallorcu i Almeriju.

Kasnije se izborio za mjesto u momčadi Diega Simeonea za koju je do odlaska u Arsenal skupio 188 nastupa.

Radi se o igraču visokom 185 centimetara koji ima izražene fizičke osobine i sposobnosti čitanja suparničke igre. Ima jako dobar učinak po pitanju oduzetih lopti i dobivenih duela, a takav igrač je godinama potreban Arsenalu u čijem su veznom redu nekada igrali velikani poput Gilberta Silve i Patricka Vieire.

Ovaj 27-godišnji veznjak imao je 2,3 oduzete i 1,4 presječene lopte po utakmici prošle sezone, a osvajao je i 64 posto duela u kojima se nalazio, odnosno 6,4 duela po utakmici.

"Partey je igrač koji donosi ogromnu defenzivnu stabilnost. Ne samo zato što je velik, snažan ili brz, nego zato što razumije prostor", kazao je jedan od skauta iz Premiershipa u razgovoru za The Athletic.

Obrana nije jedino što dobro radi

Međutim, igra u defenzivi je jedino što Partey radi jako dobro. On je igrač koji se odlično snalazi i u igri s loptom, a veliku pomoć može pružiti u ofenzivnoj tranziciji pri iznošenju lopte.

On je u prošloj sezoni La Lige bilježio 1,6 driblinga po utakmici po čemu je bio 29. najbolji igrač prvenstva. S obzirom na to da igra na poziciji zadnjeg veznog, to je impresivan učinak.

Za Arsenal je vrlo važno da Partey preuzima odgovornost i da je spreman uzeti loptu pod pritiskom te tako pomoći u izgradnji napada. Svoju sposobnost u ovom segmentu igre pokazao je tijekom boravka u Atleticu.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Partey je za Atletico prošle sezone u svim natjecanjima bilježio 64,2 dodira po utakmici te 41,6 točnih pasova po utakmici. 

Arsenal je u posljednjim danima prijelaznog roka tražio upravo takvog igrača. Odlascima Lucasa Torreire i Mattea Guendouzija na posudbe, trener Arsenala Mikel Arteta u veznom redu sada ima Xhaku, Danija Ceballosa, Mohameda Elnenyja i Parteyja.

Arsenal izgleda sve kompletniji

Arteta je sretan što je dobio igrača koji je u najboljim igračkim godinama i koji ima ogromno iskustvo tako da ne mora riskirati s nekim mlađim igračem. Pošto Partey može sam igrati na poziciji zadnjeg veznog, on Arteti otvara dodatne mogućnosti po pitanju formacije.

Pored formacije 3-4-3 koju Arsenal igra, vrlo je moguće da momčad nakon dolaska Parteyja zaigra u formaciji 4-3-3, jer on može davati sigurnost dvojici veznih igrača koji bi igrali ispred njega.

Arsenal je u posljednjem periodu uspio zadržati Pierre-Emericka Aubameyanga koji je produžio ugovor, a uspio je dovesti braniča Gabriela te veznjaka Parteyja. To je znak da Arteta polako gradi neki novi Arsenal koji izgleda sve kompletniji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.