Zadar deklasirao Split na Gripama. Odluka o prvaku pada na Višnjiku

Foto: HINA/Mario Strmotić

KOŠARKAŠI Zadra odveli su finale doigravanja za prvaka Hrvatske do odlučujuće, pete utakmice, u kojoj će biti domaćini, a to su učinili uvjerljivo pobijedivši Split u njegovoj dvorani na Gripama 84:55 (23:16, 24:18, 16:16, 21:5) te tako izjednačili na 2:2 u seriji na tri pobjede. 

Splićani su pred svojim navijačima propustili prvu meč loptu i priliku za osvajanje tek drugog naslova prvaka Hrvatske, a njihova izvedba nije bila ni blizu razine koju su pokazali dva dana prije, kad su pobjedom 87:77 došli na korak do trofeja.

Zadar vodio tijekom cijele utakmice

Zadar je bio toliko nadmoćan da Splićani nijednom na utakmici nisu bili u vodstvu. Gosti su već u završnici prve četvrtine došli do dvoznamenkaste prednosti (23:13). Na kraju prvog poluvremena Splićani su kod -10 imali loptu za zadnji napad, ali je Shannon Shorter pogriješio u dodavanju, a kapetan Zadrana Marko Ramljak tricom sa zvukom sirene donio gostima dosad najveću prednost (47:34).

Splićani se više nisu uspjeli oporaviti od toga i spustiti zaostatak ispod 11 poena. Štoviše, u zadnjoj četvrtini dogodio im se potpuni raspad pa je Zadar otišao i do +32 (84:52) u 38. minuti. Splićani su u zadnjoj četvrtini ubacili svega pet koševa (21:5).

Triple-double Božića

Luka Božić opravdao je epitet najboljeg igrača momčadi Danijela Jusupa i s triple-double učinkom od 25 koševa, 11 asistencija i 10 skokova predvodio Zadar do pobjede. Lovro Mazalin je uz 20 poena imao i osam skokova, a Arijan Lakić postigao je 11 koševa.

Za razliku od treće utakmice, kad ih je služio šut, Splićani su u ovom dvoboju pogodili svega četiri trice iz 23 pokušaja. Ukupan šut Splita bio je mizernih 29% (17/58), dok je Zadrov bio 42% (27/63). Gosti su imali i nadmoć u skoku (48:35). Samo dvojica igrača u momčadi Slavena Rimca imala su dvoznamenkasti učinak: Shorter je ubacio 14 koševa, a Boris Tišma 11.

Odluka pada u nedjelju

Aktualni prvaci tako su nadoknadili minus, u koji su upali porazom u prvoj utakmici finalne serije pred svojim navijačima pa će u nedjelju (20 sati) u dvorani "Krešimir Ćosić" na Višnjiku imati priliku u domaćinskom ozračju postati tek treća hrvatska momčad koja će obraniti naslov. To je dosad uspjelo u više navrata samo Ciboni, koja ima ukupno 20 naslova, i zagrebačkoj Cedeviti, koja je osvajala prvenstvo pet sezona zaredom, prije fuzije s ljubljanskom Olimpijom.

Zadar u nedjelju može doći do pete titule prvaka i treće dvostruke domaće krune s obzirom na to da je u ovoj sezoni osvojio i Kup Krešimira Ćosića. Splićani se još nadaju da mogu do drugog naslova prvaka Hrvatske.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.