HNL

Vugrinec za Index: Varaždin je razvaljen klub. Sramota je na što smo spali

Foto: Pixell/Vjeran Zganec Rogulja

PRED nama je vjerojatno najneizvjesnija završnica u povijesti HNL-a. Ne zna se što je napetije i uzbudljivije - borba za naslov prvaka, utrka za Europu ili bitka za opstanak.

Varaždin je klub koji se bori za preživljavanje u društvu najboljih. S bodom iz Gorice izjednačio se s Istrom, a na dnu je Lokomotiva koja ima četiri boda manje. Ipak, do kraja je još osam dugih kola i u igri je još puno bodova. Svašta se može dogoditi i toga je svjestan legendarni Davor Vugrinec, ikona kultnog Varteksa i bivši reprezentativac Hrvatske.

Vuga želi vratiti klub tamo gdje je nekad bio Varteks

Premda živi u Zagrebu, Vuga je pristao biti potpredsjednik Varaždina. Rekao nam je da mu je želja pomoći klubu koliko god može.

''Moj dolazak na ovu funkciju i nije neko veliko iznenađenje. I prije sam pomagao i sudjelovao koliko sam mogao. Ipak, sad su mi ponudili mjesto potpredsjednika i prihvatio sam. Naravno da, s obzirom na to što živim u Zagrebu, neću moći biti aktivan onoliko koliko bih želio, ali sigurno je da ću dati sve od sebe da pomognem da klub opstane i da se u doglednoj budućnosti vrati tamo gdje je nekad bio. U sam vrh hrvatskog nogometa'', odmah na početku nam je rekao Vugrinec.

"Dalić je pomagao i pomagat će i dalje" 

Na mjesto predsjednika Varaždina nedavno je došao Dražen Vitez, a Vugrinec nam kaže da podržava ideje novog gazde i da oko Varaždina postoji skupina entuzijasta koja voli nogomet i klub i spremna je pomoći. Među njima je i izbornik Zlatko Dalić.

''U ovom trenutku nam je svaka pomoć dobrodošla. Da, Zlatko Dalić je i prije pomagao klubu i pomagat će i dalje. Naravno, otkako je postao izbornik, obaveze mu ne dozvoljavaju da sudjeluje koliko bi on htio, rijetko ga i vidimo, ali znamo da je tu ako bude potrebno. Dobili smo novog predsjednika čija vizija mi se sviđa i daje mi nadu da od ovog projekta nešto može biti. Bitno je da se ujedinimo svi koji volimo Varaždin i da pomognemo'', kaže nam legendarni napadač. 

Nekad su bili hrvatski Manchester United, od njih su svi kopirali, danas im Belupo i Lokomotiva kradu djecu 

U devedesetima je Varteks, koji je vodio pokojni Anđelko Herjavec, bio uz Hajduk i Dinamo najbolji hrvatski klub. Popularni varaždinski BMV (Brlenić, Mumlek i Vugrinec) igrao je prekrasan nogomet, klub je bio pojam za besprijekornu organizaciju i ne čudi da je nosio nadimak "hrvatski Manchester United". Na koncu, do Dinamovog plasmana u četvrtfinale Europa lige ove sezone upravo je Varteks bio posljednji hrvatski klub koji se uspio plasirati među osam najboljih momčadi nekog europskog kupa. Bilo je to u sezoni 1998./1999. kad je španjolska Mallorca prošla u polufinale tadašnjeg Kupa pobjednika kupova u dvije utakmice protiv Varteksa (3:1, 0:0). Slavni dani varaždinskog nogometa su daleka prošlost. Danas je klub osuđen na puko životarenje.

''Kod nas su bili Rog, Ivanušec i Vizinger, a danas u Varaždinu nemamo svojih igrača. Za to nema opravdanja''

''Nažalost, tako je kako je. Znate i sami da je klub krahirao, pao u stečaj i bili smo izbačeni u petu ligu. Ljudi koji su preuzeli klub u najtežim trenucima napravili su pravo čudo. Danas Varaždin nema dugova, posluje se kako treba, ali nema onog po čemu smo nekad bili poznati. Klub je daleko od borbe za vrh, a najviše me boli što je omladinska škola, koja je nekad bila naša perjanica, devastirana i praktički ne postoji. Varaždin danas igra bez svojih igrača i to je sramota. Jasno mi je da klub koji je financijski razvaljen i bez adekvatne infrastrukture ne može zadržati najbolje igrače, ali ipak mislim da za ovo nema opravdanja. Varteks je bio prvi hrvatski klub koji je svoju omladinsku školu podigao na profesionalni nivo. Od nas su kasnije svi kopirali. Danas nam ne samo Hajduk ili Dinamo već i Lokomotiva, Slaven Belupo i cijeli HNL uzimaju igrače. Ne samo kadete i juniore već i pionire. Kod nas su počeli Rog, Ivanušec, Vizinger, da dalje na nabrajam, a svi su odmah otišli jer ih klub nije mogao zadržati. Nadam se da je toj politici došao kraj, a predsjednik Vitez me uvjerio da će sve napraviti kako bismo opet podignuli omladinsku školu. Ne bude li tako, ne vidim smisao u svemu ovome'', priča nam Vuga.

Za kraj smo zamolili Vugrinca da nam komentira uzbudljiv rasplet HNL-a.

''Oduševljen sam završnicom prvenstva. Cijela liga se za nešto bori i to je fantastično za gledatelje. Šteta što ne mogu biti na stadionima, ali uvjeren sam da uživaju pred TV ekranima. Veseli me da Osijek puše stalno Dinamu za vratom, Gorica je sjajna, Rijeka je isto tu, a Hajduk se puno podigao. Bit će jako zanimljivo pratiti borbu za titulu i Europu. Također, bit će do samog kraja i neizvjesna borba za ostanak. Bod u Gorici nam puno znači, ali do kraja ima još puno i ne bih se volio zaletavati s prognozama. Jedino mogu kazati da će biti uzbudljivo i da ćemo mi dati sve od sebe da ostanemo u ligi'', zaključio je Vugrinec.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.