VN Britanije: Webberu pobjeda i zadovoljština

AUSTRALSKI vozač Red Bull Racinga Mark Webber pobijedio je na Velikoj nagradi Velike Britanije, desetoj utrci Svjetskog prvenstva Formule 1, na stazi u Silverstoneu. Pobjedu je 34-godišnji Australac zapravo izborio u prvim metrima utrke. Bolje je iz prvog reda startao od svog timskog kolege Sebastiana Vettela iako je pole position držao Nijemac te nakon toga suvereno sačuvao prvu poziciju nižući najbrže krugove na stazi.

Od drugoplasiranog se Lewisa Hamiltona odljepljivao dva puta, a razlog tome bio je tek izlazak sigurnosnog vozila na stazu u 30. krugu, nakon što je na stazi ostalo nekoliko komadića potrganoga prednjeg krilca sa Sauberova bolida Pedra de la Rose. Jedino se tako domaći predstavnik u McLarenu mogao primaći Webberu, koji je već dotad napravio gotovo sedam sekundi prednosti. Na istu se, sigurnu razdaljinu Webber udaljio i nakon izlaska siurnosnog vozila sa staze, a prednost se do kraja istopila zbog Australčeve vožnje bez rizika. Kad je šef Red Bulla Christian Horner čestitao Webberu na pobjedi i sjajno odrađenom poslu nakon njegova ulaska u cilj, Australac mu je preko radioveze rekao: "Da, nije loše za vašeg drugog vozača, zar ne? "

Grub odgovor Webbera vlastitom šefu posljedica je ponovno napetog odnosa između dvojice Red Bullovih vozača. Horner ga je dodatno otežao odlukom da potrgani dio na Vettelovu bolidu (prednje krilce) uoči službenog treninga u subotu zamijeni zdravim dijelom s Webberova bolida, dok je Australčevo vozilo doslovno pokrpano. Za javnost je nakon toga Webber izjavio da nije "nimalo sretan zbog takvog raspleta". Svejedno je izborio drugo mjesto u kvalifikacijama te iz bijesa pretekao sve mrskijeg si timskog kolegu i očitog favorita vodstva momčadi na početku utrke. Vettel je zamalo dodirnuo bržeg Webbera koji ga je na kraju ciljne ravnine već prešao za pola duljine bolida, te je na kraju izletio malo preko rubnika oštetivši lijevu stražnju gumu, koja je puknula. Odmah potom izletio je drugi put u širokom luku vrativši se na stazu na posljednjemu, 24. mjestu. Nakon što je otišao u boks, poslije hrabre borbe izborio je neočekivano visoko sedmo mjesto.

Bio je to novi težak obračun dvojice timskih kolega nakon VN Turske 30. svibnja, kada je također deblji kraj izvukao Vettel. Webber je došao do treće pobjede ove sezone, što nije uspjelo još niti jednom vozaču. Ukupno je to njegova peta pobjeda u Formuli 1 te se u ukupnom poretku probio na treće mjesto. U borbi do istrebljenja dvojice iz Red Bulla najviše profitiraju McLarenovi vozači. Hamilton je vodeći, a Button drugi u poretku. Button je pred svojom publikom završio četvrti, iza Mercedesova Nice Rosberga, koji je treći put ove sezone završio na postolju (sva tri puta treći).  Po prvi se put u povijesti Formule 1 dogodilo da su bodove uzela petorica Nijemaca. Iza sedmog Vettela poredali su se Sutil (Force India), Schumacher (Mercedes) i Hülkenberg (Williams).

Fernando Alonso, trećeplasirani na službenom treningu, pretrpio je bez oštećenja sudar s momčadskim kolegom Massom na početku utrke (i Massi je pukla guma pa je kasnije odustao!), ali nije izdržao drastičnu kaznu suca utrke Nigela Mansella, koji ga je kaznio zbog nedopuštenog manevra pri pretjecanju Roberta Kubice u 26. krugu utrke kaznenim prolaskom kroz boks. Na stazu je u međuvremenu ušlo sigurnosno vozilo, a Alonso se vratio tek na 17. mjesto. Završio je 15. 

Webber: Da sam znao da će me ovako tretirati, ne bih potpisao produljenje   

Pobjeda na Velikoj nagradi Velike Britanije Marku Webberu donijela je osobnu zadovoljštinu, ali nije isprala gorak okus izazvan potezom vodstva momčadi sa službenog kvalifikacijskog treninga u subotu... Tada je, podsjećamo, vodstvo momčadi odlučilo potrgani dio bolida (prednje krilce) Sebastiana Vettela, Webberovog momčadskog kolege, zamijeniti zdravim dijelom s Webberovog bolida, dok je Australčevo vozilo doslovno pokrpano. Uglavnom je o tomu Webber pričao na press konferenciji nakon utrke na stazi u Silverstoneu, a o samoj utrci bilo je malo razgovora.

"Jučer se dogodila zaista jedinstvena situacija. Nikada ne bih potpisao ugovor za sljedeću sezonu da sam mislio da će stvari ići u tom smjeru. Bio sam razočaran. Vidjet ćemo kako će se stvari razvijati u budućnosti, a ja ću dotle nastaviti raditi kao i dosad i nadati se da će to biti dovoljno", komentirao je Webber nakon utrke u kojoj je ostvario treću ovosezonsku i petu ukupno pobjedu u karijeri. "Imao sam nekoliko prepreka u karijeri, ponekad i privatnih, pa mislim da se čovjekov karakter može ocijeniti po tome kako se vrati nakon svih teškoća. Neki vozači suočeni su s teškoćama u karijeri, a ja sam ih imao više od ostalih. Jučer nisam bio sretan razvojem situacije i siguran sam da ćemo sutra imati prilično pristojne razgovore unutar momčadi. Danas su stvari dobro prošle za mene." Webber je od strane novinara upitan smatra li da je njegova pobjeda na VN Velike Britanije poetska pravda, na što je rekao: "Sastanak s karmom? Da."

VN Velike Britanije, rezultati:

1. Mark Webber (Aus/ RBR-Renault), 25 bodova

2. Lewis Hamilton (VBr/McLaren-Mercedes) +1.3, 18

3. Nico Rosberg (Njem/Mercedes GP) +21.3, 15

4. Jenson Button (VBr/McLaren-Mercedes) +21.9, 12

5. Rubens Barrichello (Bra/Williams-Cosworth) +31.4, 10

6. Kamui Kobayashi (Jap/BMW Sauber-Ferrari) +32.1, 8

7. Sebastian Vettel (Njem/RBR-Renault) +36.7, 6

8. Adrian Sutil Force (Njem/India-Mercedes) +40.9, 4

9. Michael Schumacher (Njem/Mercedes GP) +41.5, 2

10. Nico Hülkenberg (Njem/Williams-Cosworth) +42.0, 1...


Ukupan poredak vozača nakon 10 utrka:

1. Lewis Hamilton (VBr/McLaren-Mercedes) 145 bodova

2. Jenson Button (VBr/McLaren-Mercedes) 133

3. Mark Webber (Aus/RBR-Renault) 128

4. Sebastian Vettel (Njem/RBR-Renault) 121

5. Fernando Alonso (Špa/Ferrari) 98

6. Nico Rosberg (Njem/Mercedes GP) 90...


Poredak konstruktora:

1. McLaren-Mercedes 278 bodova

2. RBR-Renault 249

3. Ferrari 165

4. Mercedes GP 126...

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.