Video - Vancouver će biti središte svijeta

ZIMSKE OLIMPIJSKE IGRE u Vancouveru bit će 21. igre po redu i treće OI kojima će domaćin biti Kanada. Natjecat će se više od 80 država, a prijavljeno je oko pet i pol tisuća sportaša. Olimpijske igre traju 16 dana, a cjelokupna organizacija će koštati 1,76 milijardi dolara. Svečano otvaranje i zatvaranje održat će se u BC Place Stadiumu, zdanju izgrađenom 1981. godine koje prima oko 55 tisuća gledatelja. Najviše sportaša na Olimpijskim igrama dolazi iz SAD-a, čak 216. Kanadskih olimpijaca je 206, dok je Rusija poslala 187 sportaša. Hrvatsku će predstavljati 19 olimpijaca.

Najuspješnija nacija u povijesti zimskih OI su Norvežani koji su dosad osvojili 280 medalja (98 zlatnih, 98 srebrnih i 84 brončane). Slijedi SAD sa 216 medalja ukupno, pa Rusija, Austrija, Njemačka, Finska, Kanada... Hrvatska je osvojila ukupno sedam medalja, od čega četiri zlata i tri srebra. Zapravo, obitelj Kostelić ih je osvojila, s obzirom na to da su Janica (četiri zlata i srebro) i Ivica (srebro) jedini Hrvati koji su se vraćali s medaljama.

Spektakl u 15 sportova

Olimpijci u Vancouveru će se natjecati u 15 sportova: alpskom skijanju, biatlonu, bobu, skijaškom trčanju, curlingu, umjetničkom klizanju, slobodnom klizanju, hokeju na ledu, sanjkanju, nordijskoj kombinaciji, brzom klizanju na kratkim stazama, skeletonu, skijaškim skokovima, snowboardu i brzom klizanju.

Hokej je u Kanadi najpopularniji sport i domaćini se nadaju do mogu do zlata. Dakako, tu su Šveđani, Finci, Česi... No, svi nekako priželjkuju finale Kanade protiv Rusije, Crosbyja protiv Ovečkina. Skijaški skokovi donose borbu Schlierenzauera i ostalih Austrijanaca protiv Ammanna i Ahonena. Bjoerndalen je najveći biatlonac u povijesti, a u Vancouveru će ići na desetu olimpijsku medalju. Plušenko u umjetničkom klizanju ide po zlato, a kod djevojaka će se boriti Korejka Yu-Na Kim, Rochette i Cohen. U alpskom skijanju najviše se očekuje od redovitih favorita Janke, Cucha, Svindala, Ligetyja, Lizerouxa, no nikad ne treba otpisati skijaše iz sjene poput Millera, Moelgga te nadolazećih Hargina i domaćeg skijaša Janyka. Kod žena se najviše očekuje od Vonn, Marie Riesch, Zettel, sve bolje Tine Maze, tu je Poutiainen, Goergl, Zahrobska te ove sezone odlična Sutter.

Ivica perjanica Hrvatske


Na šestim olimpijskim igrama na kojima sudjeluje, za Hrvatsku će nastupiti 19 sportaša u četiri sporta. Perjanica je Ivica Kostelić, koji neće nositi zastavu jer dan nakon otvaranja ima utrku spusta. Tu čast prepustio je skijašu trkaču Jakovu Faku.

Od Ivice će se najviše očekivati, osvajač srebra iz kombinacije u Torinu sve je podredio kako bi bio uspješan u Vancouveru, točnije odmorištu Whistler, gdje će se održavati utrke alpskog skijanja. Kostelić je krajem godine operirao koljeno, lagano se počeo vraćati na Snow Queen Trophyju u Zagrebu te u međuvremenu pobijedio u slalomu u Wengenu i superkombinaciji u Kitzbuehelu.

Dobru formu pred OI potvrdio je u nekoliko utrka, a čak ga američki stručnjaci najavljuju kao kandidata za veliko iznenađenje. Izabrali su ga među 10 neameričkih skijaša od kojih se očekuje da obilježe kanadske Igre. Sam Ivica prije odlaska u Vancouver govorio je kako se osjeća dobro, kako se dobro oporavlja i da je sve podredio uspjehu. Imat će žestoku konkurenciju, Raicha, Svindala, Janku, Cuchea..., no Ivica je spreman. Jedna medalja bila bi velik uspjeh, no Ivica se potajno nada još ponekoj kolajni!

Može li iznenaditi Natko Zrnčić-Dim?


U muškoj konkurenciji adut Hrvatske bit će i Natko Zrnčić-Dim. Već ima broncu sa SP-a, a Natku odgovaraju ovakve utrke koje se ne boduju. Pun je samopouzdanja, nedavno je rekao kako svaki put kad stane na start, ima šansu za medalju. On će biti naš adut iz sjene, ne bi bilo preveliko iznenađenje da pozitivno iznenadi. Na treninzima s Kostelićem djeluje odlično, svi naši skijaši imaju dobre temelje zbog kvalitetnog treniranja. U Kanadi hrvatske skijaše svi shvaćaju kao prijetnju, na njima je da opravdaju povjerenje.

Nešto manje iskusni skijaši u Vancouveru su kao podrška Kosteliću, no ne treba niti njih prerano otpisati. U tim posebnim, olimpijskim utrkama svoje mjesto pod suncem će tražiti Ivan Ratkić, Dalibor Šamšal i Danko Marinelli.

Ana Jelušić predvodi skijašice

Nema više Janice Kostelić, no hrvatske skijašice pokušat će barem djelomično pratiti njen uspjeh. U Svjetskom kupu brode kroz prosječnost, no na OI će kvalitetu pokušati potvrditi Ana Jelušić i Nika Fleiss. Teško da će moći zaprijetiti Vonn (bude li nastupila), Riesch i tom društvu, no Jelušić i Fleiss uvijek mogu iznenaditi. Bez velikih najava Igara otišle su u Vancouver, to je možda i najveća prednost. Medalja jedne od naših skijašica bila bi senzacija, no to je sport. Jedan odličan dan i sklop okolnosti i ni to nije isključeno. Iako je malo vjerojatno. Žensku ekspediciju čine još Matea Ferk, Sofija Novoselić i Tea Palić.

Fak se nada ponavljanju uspjeha sa SP-a

Hrvatski biatlonac Jakov Fak najveći uspjeh ostvario je na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu. U individualnoj utrci na 20 kilometara bio je brončani, a da je bolje pucao, uhvatio bi zlato. Mladi Mrkopljanin sjajno se pripremio i u Vancouveru očekuje dobar rezultat. Teško je prognozirati hoće li njegova izvedba u žestokoj konkurenciji biti dovoljna za medalju, no od trenutno drugog najpopularnijeg sportaša u Indexovu izboru očekuje se hrabra borba. Ne bude li medalja, ne treba žaliti, sigurni smo da će Jakov zdušno braniti boje Hrvatske u Kanadi. Osim njega, u ženskoj konkurenciji biatlona nastupit će Andrijana Stipančić, čiju izvedbu također treba pomno pratiti, jer je ove sezone ostvarila nekoliko lijepih rezultata.

Bob reprezentacija želi nadmašiti 23. mjesto iz Torina

Hrvatsku olimpijsku ekspediciju popunjava bob momčad. Na čelu s Ivanom Šolom, kojem će to biti treće OI, hrvatski vozači boba žele nadmašiti 23. mjesto s OI u Torinu 2006. godine. Ulazak među deset bio bi lijep uspjeh, no kao i svi sportaši, tako i naši majstori boba sanjaju medalju. Iako pored njemačkih, finskih i američkih posada neće imati lak posao. Uz Šolu, hrvatsku bob momčad čine još Slaven Krajačić, Mate Mezulić, Igor Marić i Andras Haklits.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.