Video - Vaha i Mamić se dogovorili: "Došao sam u momčad punu problema, idemo raditi!"

NAŠTO iza 13 sati podno Maksimira ušao je crni Mercedes. Vahid Halilhodžić je stigao u Maksimir na ključni sastanak sa Zdravkom Mamićem. Dočekao ga je klupski glasnogovornik Ado Kožul. Vaha je bio dobro raspoložen, mahnuo je novinarima prije nego što se popeo u Dinamove prostorije. Sastanak je trajao više od tri sata, no dva su jaka, tvrdoglava karaktera ipak postigli dogovor. Halilhodžić je potpisao ugovor na dvije i pol godine, a o njegovoj "težini" za sada možemo samo nagađati. Više će se možda doznati sutra, kada bi Halilhodžić trebao biti službeno predstavljen te odraditi prvi trening s momčadi.

"Jako sam sretan što sam posao trener Dinama, iako je i mene jako iznenadio razvoj situacije, još mi je sve to skupa svježe...U Zagreb sam došao s velikom željom i ambicijama. Nadam se uspješnoj suradnji, nadam se da će mi biti dopušteno da radim svoj posao najbolje što znam", prva je reakcija nekad vrlo uspješnog napadača Jugoslavije, a danas u svijetu uvaženog stručnjaka.

"Poznajem ovaj klub već godinama i pratim njegov rad. Došao sam ovdje s velikom željom i s velikim ambicijama. Želim Dinamo u Ligi prvaka. Osvojio sam afričku LP s marokanskom Raja Casablancom, s radio sam s Lilleom koji je kasnije ušao u Ligu prvaka, osvojio sam  francuski Kup s PSG-om. I zato vjerujem u Dinamov daljnji uspjeh. Ovo je moj projekt", dodao je Halilhodžić.

Na upit o pomoćnicima Vaha pokazao prstom u Zokija Mamića

Kao i svaki trener koji po dolasku u Dinamo, otpjeva Mamićevu najdražu muziku o Ligi prvaka, Vaha je dao i drugu najbitniju izjavu:

"Želja mi je da navijači koji vole klub budu naš 12. igrač i zato molim Zagrepčane i Zagrepčane, ali i Dinamove obožavatelje iz ostalih krajeva da podrže ovaj klub i pomognu mu da ostvari rezultate koje svi želimo."

"Ne bih došao da ne vjerujem u veliki rezultat. Posao neće biti lagan, došao sam u momčad u problemima koju ne poznajem dobro. Odmah moram početi raditi, već imam puno briga i što prije želim početi s pripremama za važne utakmice.", zaključio je Dinamov novi trener kojem je naprasno uručen otkaz u Obali Bjelokosti, netom prije SP-a.

Vaha je na upit o suradnicima prstom pokazao u Zokija Mamića. "Za ostale ćemo vidjeti. Imam viziju, dolazim iz drugog svijeta, nešto profesionalnijeg. Ne bih došao da ne vjerujem da možemo do velikog uspjeha. Zbog Dinama sam odbio neke mnogi unosnije ponude...", još je želio istaknuti bosansko-hercegovački trener.

Zbog Mamića odbio i azerbajdžanskog milijunaša

O tim je ponudama proteklih dana puno toga imao za reći Vahin menadžer Nermin Čengić, koji se borio da njegov štićenik dobro prođe u pregovorima s jednim od najumješnijih balkanskih menadžera.

"Proteklih dana kontaktirao nas je i jedan od azerbajdžanskih multimilijunaša. Htio je dovesti Halilhodžića za trenera svog kluba. Nudio je basnoslovnu cifru po sezonu, ali Vaha je odbio. Iskreno, kada sve sagledam, mislio sam da je Mamić malo veći džek i da će moći minimalno platiti Halilhodžića. Ponovit ću, u Dinamo je htio otići ispod svake svoje cijene, a zbog svojevrsnog izazova"., govorio je Čengić u nedjelju poslijepodne i otkrio:

"Vaha je odbio tri ponude iz Turske, ne zbog novca već zato što to nisu klubovi dostojni njegova renomea. Dao mi je zadatak da pregovaram s klubovima iz velike trojke ove euroazijske zemlje. U Tursku bi otišao ako bi imao ponude Fenera, Bešiktasa ili Galatasaraya."

Zdravko Mamić opasno je potrošio trenerske zalihe. Tempom kojim juri na domaćem polju gotovo da više i nema raspoloživog stručnjaka koji bi živio "u plavom". Mamić je rekao da nije nesklon zaposlenju stranca, no Dinamovi navijači, ili ono što je od njih ostalo, znaju da bi to bila nova zabluda.

Dočekao je Mamić, međutim, čovjeka koji je za Dinamo sve - samo ne stranac. Dva je puta bio blizu da postane modri napadač, a u vrijeme rata često je trenirao u Maksimiru, a jednom je Dinamov dres obukao za potrebe prvoaprilske šale dnevnog tiska. Vahid Halilhodžić je u miru Promajne razmišljao o ponudi izvršnog dopredsjednika, nije se nadao da će mu odmor ovako kratko trajati.

Na koliko su se novca našli?

S izvršnim dopredsjednikom se prije koji dan, u razgovoru koji je potrajao pet sati, složio oko mnogočega. Odbio je, tvrdi, sve ponude osim Dinamove. Želi mirniju sredinu od one u Obali Bjelokosti, zanima ga, kaže, Liga prvaka. Preostalo je bilo "tek"  - dogovoriti se oko uvjeta. Halilhodžićeva je inicijalna cijena pretežak izdatak za hrvatsku svakodnevnicu, jer kalkuliralo se i s iznosom od milijun eura po sezoni!

Mamić je zatražio da se nađu na 700 tisuća eura, a Halilhodžić je potom uzeo time out. Dinamo je jednom prilikom strancu dao 750 tisuća dolara po sezoni i time je Osvaldo Ardiles postao najplaćeniji trener Dinama u povijesti. Vrlo brzo saznat ćemo gdje u tom odnosu Vahid Halilhodžić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.