VIDEO Po ova dva gola svi ćemo pamtiti Balea

Foto: Profimedia

GARETH BALE objavio je u ponedjeljak poslijepodne da završava igračku karijeru. Veliki Velšanin ostavio se nogometa u 34. godini kao igrač Los Angeles FC-ja, a na društvenim mrežama je u objavi o završetku karijere napisao da je odluka definitivna i trenutačna.

Bale se u posebnoj objavi obratio i Velšanima i velškoj reprezentaciji, koju je 2016. godine odveo do polufinala Europskog prvenstva i za koju je u 111 utakmica zabio 40 golova. Jedan od najboljih krilnih napadača u novijoj povijesti nogometa u mirovinu odlazi s tri naslova španjolskog prvaka, pet Liga prvaka, jednim španjolskim kupom i tri klupska SP-a, dok je s LAFC-jem osvojio MLS Cup prošle godine.

U Realu ostavio najveći trag

Bale je karijeru započeo u Southamptonu, odakle je otišao u Tottenham pa u ljeto 2013. za 101 milijun eura u Real. U Madridu je ostavio najveći trag te je u 258 utakmica zabio 106 golova uz 67 asistencija. Ipak, svi njegovi navijači i općenito ljubitelji nogometa pamtit će ga po dva remek-djela, golovima koje je i danas teško objasniti.

Prvi je zabio u svojoj prvoj sezoni u Realovu dresu, koju je završio prvom od pet titula u Ligi prvaka. Real i Barcelona su 16. travnja 2014. godine na Mestalli u Valenciji igrali finale Kupa kralja. Real je poveo u 10. minuti golom Angela Di Marije, a Barca je izjednačila u 68. preko Marca Bartre.

No upravo je Bartra postao predmet ismijavanja zbog onoga što je doživio u 85. minuti. Kad se već činilo da će utakmica otići u produžetak, Coentrao je odigrao loptu u korak Baleu, koji si ju je gurnuo u for. Bartra ga je zagradio i, činilo se, zaustavio, ali tek onda je počela njegova kalvarija.

Pretrčao čovjeka izvan terena

Nezaustavljivi Bale, koji je na trenutak izgubio ravnotežu, pretrčao je sirotog Bartru kroz prostor iza aut-linije, sustigao ga, zaobišao, uspio iskontrolirati loptu i gurnuti je kroz noge Pinta za opći delirij među navijačima Reala.

Nešto više od mjesec dana kasnije Bale je u finalu Lige prvaka protiv Atletica zabio u 110. minuti za vodstvo Reala 2:1, da bi utakmica završila 4:1. No Bale je puno bolji gol zabio u finalu četiri godine kasnije protiv Liverpoola. Sigurno jedan od najboljih u povijesti nogometa.

Škarice za povijest

Real je poveo 1:0 golom Benzeme u 51. minuti, nakon katastrofalne pogreške Lorisa Kariusa, ali je Mane izjednačio samo pet minuta kasnije. Zinedine Zidane je u 61. minuti u igru ubacio Balea i to mu se isplatio dvije minute kasnije.

Marcelo je ubacio s lijeve strane, a Bale je nevjerojatnim škaricama pogodio rašlje Kariusova gola. Bilo je u povijesti puno dobrih škarica, ali ove su bile posebne jer: a) bile su u finalu Lige prvaka i b) bile su izrazito teške s obzirom na brzinu kojom je lopta dolazila prema njemu. Realovu titulu Bale je potvrdio u 83. minuti, kad je njegov udarac iz daljine očajnom Kariusu prošao kroz ruke.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.