NBA

Umro je Jerry Sloan, legendarni trener protiv kojeg je Jordan vodio epske bitke

Foto: Guliver Image/Getty Images

TUŽNA vijest iz Amerike. U 78. godini u Salt Lake Cityju umro je legendarni NBA trener Jerry Sloan. Povijest košarke ga najviše pamti po dva uzastopna finala (1997. i 1998.) NBA lige u kojima je njegov Utah Jazz igrao protiv Jordanovih Bullsa. Premda je Utah tada imala sjajnu momčad predvođenu nezaboravnim dvojcem Malone - Stockton, Jordan, Kukoč, Pippen i društvo oba su puta bili bolji. 

Vijest o smrti omiljenog trenera objavio je njegov bivši klub Utah Jazz. Jerry Sloan je umro zbog komplikacija Parkinsonove bolesti.

"Jerry Sloan uvijek će biti sinonim za Utah Jazz. Zauvijek će biti dio naše franšize i ovim putem šaljemo poruke sućuti njegovoj obitelji, prijateljima i navijačima. Neizmjerno smo zahvalni na svemu što je postigao ovdje u Salt Lake Cityju i na desetljećima predanosti, odanosti i upornosti koje je donio u našu franšizu.

Član je Kuće slavnih već 23 godine i imao je ogroman utjecaj na našu franšizu. Upisao je 1233 pobjede za Jazz, 20 puta je vodio momčad u doigravanje i igrao je dva finala NBA lige. Čak i nakon umirovljenja, njegova prisutnost na utakmicama naše momčadi uvijek je davala poticaj igračima. Kako su Stockton i Malone simboli naše organizacije kao igrači, Jerry je to bio kao trener. Nedostajat će nam. Iskreno izražavamo sućut njegovoj supruzi Tammy, cijeloj obitelji Sloan i svima koji su ga poznavali i voljeli'', stoji u priopćenju Utah Jazza.

Sloan je bio odličan igrač. Igrao je za Baltimore Bullets i za Chicago Bulls, a u karijeri je dva puta igrao All-Star utakmicu (1967. i 1969.) te je četiri puta bio član najbolje obrambene petorke lige. Njegov dres s brojem 4 umirovili su Bullsi.

Bio je još bolji i uspješniji kao trener. Počeo je u Bullsima kao asistent 1978., a već iduće godine u ruke je dobio prvu momčad koju je vodio tri godine. Od 1985. do 1988. bio je pomoćnik na klupi Jazza, a onda je preuzeo prvu momčad koju je vodio pune 23 godine.

Sloan se umirovio 2011., a ostat će upisan kao trener koji je na trećem mjestu vječne ljestvice po broju pobjeda u NBA ligi i na šestom po postotku pobjeda. Njegovih 98 pobjeda u NBA doigravanju šesti je najbolji trenerski rezultat u NBA povijesti.

Sloan je na drugom mjestu svih vremena po broju uzastopnih utakmica s jednom franšizom (1809), a drugi je trener u povijesti po broju pobjeda s jednom ekipom (1127).

Sloan je jedan od samo sedam trenera u povijesti lige koji su u 10 različitih sezona pobijedili barem 50 utakmica (Rick Adelman, Don Nelson, Pat Riley, Phil Jackson, Gregg Popovich i George Karl). Sloan je bio prvi trener koji je ikada pobijedio 1000 utakmica s jednom franšizom i bio je peti trener u NBA povijesti koji je zabilježio 1000 pobjeda u karijeri.

Hrvatski košarkaš Gordan Giriček bio je član Jazza od 2004. do 2007. Svoju posljednju NBA sezonu Giriček je započeo u Jazzerima, a kap koja je prelila čašu nezadovoljstva njega, ali i trenera Jerryja Sloana, bila je situacija na utakmici s Charlotte Bobcatsima kada je nakon jednog lošeg dodavanja Sloan izvukao Giričeka iz igre. Giričeku se to nije svidjelo pa je nakon žestoke rasprave s trenerom potjeran u svlačionicu te se nije skidao za sljedeće dvije utakmice. Nakon 22 utakmice koje je odigrao u sezoni 2007./2008. razmijenjen je za Kylea Korvera u Philadelphiju 76erse.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.