Umro je Dragoslav Šekularac, legenda Zvezde i jedan od najvećih ikad

Foto: FK Crvena zvezda

DRAGOSLAV ŠEKULARAC, jedan od najboljih nogometaša s ovih prostora i druga Zvezdina zvezda, danas je u Beogradu umro u 82. godini života.

Šekularac je u svoje vrijeme bio jedan od najvećih driblera i čarobnjaka s loptom. Ono što su desetljećima kasnije bili Maradona ili Ronaldinho, u 60-ima je bio Šeki. Umjetnik, virtuoz i nogometni genij. Bio je neizostavni reprezentativac Jugoslavije za koju je odigrao 41 utakmicu, a koliko je značio Crvenoj zvezdi najbolje govori podatak da je popularni Šeki bio jedna od pet Zvezdinih zvezda.

Rajko Mitić, Dragoslav Šekularac, Dragan Džajić, Vladimir Petrović Pižon i Dragan Stojković Piksi.

Dragoslav Šekularac je rođen u Štipu 1937. godine, ali se školovao u Beogradu, gdje ga je Dimitrije Milojević, nekadašnji igrač BASK-a, trener i novinar Politike, primijetio u dvorištu Druge muške gimnazije. Već sa 16 godina zaigrao je za prvu momčad Zvezde, a godinu dana kasnije debitirao je i u reprezentaciji Jugoslavije.

Jugoslavija je na SP-u u Čileu 1962. igrala polufinale, a Šeki je izabran u idealnu momčad prvenstva. Samo mjesec dana nakon Mundijala Zvezda je igrala u Nišu protiv Radničkog, a iznerviran nekim odlukama suca Pavla Tumbasa, Šeki ga je udario i zaradio 18 mjeseci suspenzije. Priče kažu da je Šekularac te godine bio glavni favorit za Zlatnu loptu, no incident iz Niša koštao ga je nagrade koja je otišla u ruke ni krivom ni dužnom Čeh Josefu Masopoustu.

Gazda Juventusa, svemoćni Agnelli po svaku je cijenu želio dovesti Šekularca u Torino, nudio je tada rekordnih 600 tisuća dolara, no transfer se nije dogodio.

''Naredili su mi  su mi da ostanem i zabavljam radničku klasu'', izjavio je svojevremeno Šekularac na ovu temu.

Sa Zvezdom je osvojio sedam titula prvaka i pet nacionalnih kupova.

Prvu momčad Crvene zvezde je kao trener preuzeo u drugoj polovici sezone 1988./89. Te godine je Vojvodina senzacionalno postala prvak, a već sljedeće sezone Zvezda osvaja duplu krunu s devet bodova prednosti ispred Dinama.

Dragoslav Šekularac bio je nogometni boem, igrač starog kova. Šeki se igrao nogometa i nikad nije bio njegov rob. Publika ga je obožavala jer je igrao za ''raju, a zanemarivao je taktiku'', a sam je više puta pričao da je većinu novca dijelio siromašnima i klincima koji su ga opsjedali.

"Nema sumnje da će Dragoslav Šekularac zauvijek biti zapamćen kao jedan od najvećih u povijesti nogometa, a svi oni koji su ga imali čast upoznati i s njim bar jednom razgovarati zauvijek će ga čuvati u najljepšem sjećanju", stoji u oproštajnoj poruci Zvezde.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.