EURO 2020

UEFA ugradila dugine boje u logo i Nijemcima udarila kontru

Foto: UEFA

NJEMAČKA danas u 21 sat u Münchenu igra utakmicu posljednjeg kola grupne faze Eura protiv Mađarske.

Nijemci su željeli tijekom utakmice osvijetliti Allianz Arenu u duginim bojama kao poruku mađarskoj vlasti, na čelu s konzervativnim premijerom Viktorom Orbanom, koja je nedavno izglasala zakon o zabrani "promicanja homoseksualnosti".

UEFA je na tu odluku Nijemaca stavila veto, smatrajući da ona ima politički kontekst. Unatoč tome, pišu njemački mediji, Orban je odustao od dolaska na utakmicu u München.

Nakon burnih reakcija na zabranu, ne samo LGBTIQ zajednice nego brojnih skupina koje se bore za ljudska prava, UEFA je danas u svoj logo implementirala dugine boje i javila se ništa manje kontroverznim priopćenjem naslovljenim "UEFA poštuje dugu".

"Danas UEFA ponosno nosi dugine boje. To je simbol koji utjelovljuje naše temeljne vrijednosti, promovira sve u što vjerujemo - više od samo egalitarnog društva, tolerantnog prema svima, bez obzira na podrijetlo, vjeru ili spol."

Neki su protumačili UEFA-inu odluku da odbije prijedlog Grada Münchena da se stadion osvijetli duginim bojama za utakmicu Eura 2020 kao političku. Naprotiv, sam zahtjev je političan, povezan s dolaskom mađarske reprezentacije na stadion za večerašnju utakmicu s Njemačkom.

Za UEFA-u duga nije politički simbol, nego znak naše čvrste predanosti raznolikijem i inkluzivnijem društvu", stoji u priopćenju UEFA-e.

U komentarima priopćenja na društvenim mrežama u kratko se vrijeme okupio ogroman broj kritika UEFA-i zbog kontradiktornosti i licemjerja u objavi, uz dominantnu poruku da je upravo njena odluka o zabrani osvjetljenja politička kako ne bi uvrijedila mađarsku vladu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.