Torcida se naklonila vođi elitnih hrvatskih ratnika: "Generale Zulu..."

Foto: Ivana Ivanović, Matija Habljak/PIXSELL

"SINOVI će tvoji, budućnost, pokoljenje biti zalog vječni bojne Frankopan. General Bruno Zorica-Zulu, počivaj u miru", na derbiju Hajduka i Osijeka poručila je Torcida na transparentima te par minuta pjevala Moju domovinu. 

Ratni zapovjednik Bojne Frankopan Hrvatske vojske Bruno Zorica, poznat pod ratnim imenom Zulu, umro je prije četiri dana u 72. godini. Bruno Zorica po mnogima je jedan od najkarizmatičnijih ratnika iz Domovinskog rata, koji je zbog svog iskustva u francuskoj Legiji stranaca sudjelovao u stvaranju specijalnih postrojbi HV-a.

Kao otac vodio si nas kroz najveće oluje, siguran u konačnu pobjedu. Prvi si nosio križ kako bi nas ponosnim stazama...

Objavljuje BOJNA FRANKOPAN spgs - HVSrijeda, 24. siječnja 2024.

Tijekom Domovinskog rata Bruno Zorica borio se na brojnim ratištima u Hrvatskoj, a sve vrijeme rata Bojna Frankopan bila je jedna od udarnih igala ofenzivnih akcija Hrvatske vojske. Ratna kruna Bojne Frankopan bila je njihovo sudjelovanje u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja u kolovozu 1995. Bruno Zorica umirovljen je 1998. godine te je živio u svom rodnom Ivanić-Gradu.

"Vodio si nas kroz najveće oluje"

"Kao otac vodio si nas kroz najveće oluje, siguran u konačnu pobjedu. Prvi si nosio križ kako bi nas ponosnim stazama naših predaka doveo časno i uzdignute glave na sam oltar domovine. Danas u 5 sati, nisi nas napustio, jer ti nikada nisi napuštao svoje dečke, kako si nas zvao – sinove. Danas mi imamo najjačeg anđela čuvara na nebu", stoji na Facebook stranici Bojne Frankopan, gdje su se oprostili od svog umirovljenog zapovjednika.

Bruno Zorica Zulu (Ivanić-Grad 1952.) u Francuskoj je kao legionar bio sve do početka Domovinskog rata. Nakon dolaska u Hrvatsku hrvatski pripadnici Legije stranaca u Kumrovcu su odmah počeli osnivati prve specijalne postrojbe Glavnog stožera Hrvatske vojske. Formirali su Centar za commando obuku u šumi Žutica kod Ivanić-Grada. 

Specijalna postrojba Glavnog stožera - Bojna Frankopan službeno je utemeljena 1. kolovoza 1991. Jezgru bojne činili su Hrvati iz francuske Legije stranaca, koji su postali njezini zapovjednici i instruktori, pa je i obuka bila organizirana po uzoru na Legiju stranaca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.