Tomasović odgovara Pijetraju: Ne razumiješ amaterski boks!

U HRVATSKOM je boksu definitivno nešto trulo. Ili mnogo toga. I to već dosta dugo. Sjetimo se samo svih zavrzlama oko bivših izbornika, funkcioniranja boksačkog saveza, odabira reprezentativaca...

Dolaskom izbornika Leonarda Pijetraja svi su se nadali da će stvari krenuti prema naprijed. Legendarni je trener najavio transparentan način i jasne kriterije odabira reprezentativaca. Je li u tome uspio?

Nažalost, nakon nekoliko mjeseci Pijetrajeva mandata zaključak je da pomaka prema naprijed ipak nema. I dalje smo svjedoci medijskih prepucavanja i ozbiljnih optužbi na relaciji Zagreb - Split.

Pomaka nema

Daleko najviše kontroverzi vezano je uz supertešku kategoriju. Splitski olimpijac iz Pekinga Marko Tomasović je prije desetak dana na Krku osvojio naslov državnog prvaka, pobijedivši pritom sva tri glavna konkurenta (Mansour i Hrgović su Pijetrajevi borci) za reprezentativno mjesto i odlazak na Europsko prvenstvo. Tomasović je uz to proglašen i najboljim borcem turnira, što je dodatno razljutilo Pijetraja koji je naslov splitskog borca nazvao nezasluženim.

"Šivolija je pehar najboljem borcu nezasluženo poklonio Tomasoviću, jer se Tomasović provlačio kroz cijelo prvenstvo, mučio se protiv mojih juniora, jedva je dobio Andrašića. Bilo je boksača koji su puno bolje boksali od njega na PH-u. Takvim je potezom obezvrijeđena i ova prestižna titula i Tomasović kojemu je dodijeljena, a poglavito ostali boksači koji su u Omišlju pružili i zaslužili više", rekao je tada Pijetraj.

Tomasović je ovog vikenda ponovno bio u akciji. Iz boksačkog ušao je u K-1 ring, gdje se na jubilarnom, desetom splitskom "Obračunu u ringu" sučelio s BiH borcem Adisom Dedovićem. Bosanski je borac dobro ušao u meč, no zbog ozljede stopala morao je predati na kraju prve runde.

"Taman sam se zagrijao prvu rundu. Htio sam krenuti malo žešće u drugu, pronašao sam mu neke rupe. Mogu reći da mi je baš žao zbog toga što mi je protivnik odustao. Ne događa se često ova situacija", rekao je Tomasović u razgovoru za Index.

Koliko se teško prebaciti iz boksačkog u K-1 ring?

"Mogu reći da mi je nakon Prvenstva Hrvatske u boksu ovo bilo jako lagano jer nije bilo psihološkog pritiska. Uz to je bila i publika na mojoj strani."

O pritisku je govorio i izbornik Pijetraj koji vam je odao čast jer, kako je rekao, samostalno nosite cijeli splitski Pitbull...

"To su gluposti, Pijetraj ne zna što priča. Mogli ste vidjeti večeras da su Pitbull i Agron Preteni i Frane Radnić i Tovarović. Ima sigurno barem deset vrhunskih boraca. A kada je u pitanju samo boks, mi bismo na Prvenstvo Hrvatske izašli u puno većem broju, nas šest ili sedam, da nije bilo ove priredbe. Ja sam morao izaći da se dokažem."

Jeste li se uspjeli dokazati? Smatrate li da ste sada bliže reprezentaciji i Europskom prvenstvu?

"Mislim da bi po nekoj logici trebao biti tu, unutra. Smatram da sam i prije prvenstva bio prvi reprezentativac u teškaškoj kategoriji, a nakon što sam uzeo zlato, to se ne bi nikako smjelo promijeniti."

No, Pijetraj ipak osporava vašu medalju i kaže kako je nezaslužena?

"On ne razumije amaterski boks u kojem se boduju čisti i jaki udarci. To je kao nogomet, gdje se gledaju samo golovi. Može neka momčad imati veći posjed lopte, više kornera i više prilika, no broje se golovi. Ja sam u svakom meču zabio više golova i u to se može svatko uvjeriti tko pogleda snimke. Zasluženo sam pobijedio i uzeo titulu najboljeg borca prvenstva."

Jeste li vi najbolji hrvatski superteškaš?

"Od Androšića sam dosta bolji, a Hrgovića i Mansoura smatram odličnim mladim i vrlo perspektivnim borcima. No, ja imam gotovo četrdeset mečeva više od njih obojice. Puno sam iskusniji, a na njima je da rade. U ovom trenutku sam sigurno bolji. Oni će jednog dana biti jako dobri."

Pijetraj osporava i naslov najboljeg boksača na prvenstvu. Kaže da je bilo boljih od vas...

"To je malo ružno. Ne znam što se dogodilo tom čovjeku da se tako ponaša. Trebao bi biti sretan jer u svakoj kategoriji ima jaku konkurenciju. Trebao bi nas držati zajedno, da skupa spariramo i treniramo. Treba i biti objektivan i izabrati onog tko je najbolji. Leo radi velike greške."

Neki kažu da je u sukobu interesa jer favorizira svoje borce?

"Apsolutno, to je velik sukob interesa. Ako sam prvak države, on se nema što pozivati na suđenje. To je do sada nezabilježeno, on je skroz subjektivan, navija za nekog borca, čak mu stoji u kutu. To je ružno, subjektivno i neobjektivno."

Najavljeno je da bi vas HBS mogao suspendirati zbog izjava u medijima?

"To Pijetraju jedino preostaje, jedino oružje kojim me može maknuti. Ako se to dogodi, onda stvarno nešto ne štima i svi se skupa moramo zapitati."

Ipak, izbornik je najavio da bi vas rado vodio na Europsko prvenstvo jer ste na kraju karijere i jer ste to zaslužili zbog svega što ste dali za hrvatski boks?

"To je glupost. Posebno za supertešku kategoriju u kojoj sam ja. Borci tek u srednjim tridesetima dosežu zrelost. Pogledajte samo Klička, a Pijetraj me šalje u mirovinu. Ja mu tu želju sigurno neću ispuniti."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.