NBA

Tko je najbolje prošao u blockbuster razmjeni koja je razdrmala NBA?

Foto: Guliver /AP

JAMES HARDEN konačno je dobio što je htio. Otišao je iz Houstona i to na destinaciju koju je od početka tražio, u Brooklyn Netse.

Da bi se bradatoj superzvijezdi ispunila želja četiri su kluba morala razbucati svoje momčadi. Uključili su se i Indiana Pacersi i Cleveland Cavaliersi i svatko je dobio ono što je htio. Rocketsi su naposljetku možda dobili manje nego što su tražili, ali ovakav im se rasplet sviđao više nego ponuda Philadelphia 76ersa koja je uključivala Bena Simmonsa. 

Najzvučnije ime koje su dobili je Victor Oladipo, koji je na početku sezone podsjećao na All-Star igrača kakav je bio prije ozljede, ali isplativost njegova dovođenja bit će jasna tek na ljeto. Do tada će se znati je li Dipo i dalje All-Star igrač, a i tada će, po isteku ugovora odlučiti hoće li i dugoročno ostati u Rocketsima ili ih napustiti bez odštete.

Hardenov dolazak kod bivšeg suigrača Kevina Duranta i Kyrieja Irvinga u trenu je stvorio novu Veliku trojku, najnoviju NBA supermomčad, koja napadačkim talentom možda čak i nadmašuje ono što je Durant imao u Golden State Warriorsima sa Stephom Curryjem i Klayom Thompsonom. Međutim, Netsi sad imaju manjak igrača, goleme rupe u obrani i tri superstara golemih ega koje trener bez iskustva Steve Nash treba držati sretnima s raspodjelom napadačkih dužnosti uz samo jednu loptu na raspolaganju.

U nastavku ćemo raščlaniti što je koja od četiri momčadi dobila, što izgubila i što trejd za nju znači u bližoj i daljoj budućnosti.

Brooklyn Nets

Došao: James Harden, izbor 2. runde drafta 2022. (od Clevelanda)
Otišli: Caris LeVert, Jarrett Allen, Taurean Prince, Rodions Kurucs, izbori 1. runde drafta 2022., 2024., 2026., zamjena izbora 1. runde 2021., 2023., 2025. i 2027.

Netsi su, dakako, glavna priča ovog blockbustera jer su dobili najboljeg igrača. Niti jedna druga momčad nema tri superstara poput Hardena, Duranta i Irvinga pa su američke kladionice hitno prepravile tečajeve za osvajanje naslova i prometnule Netse u druge favorite sezone, s neznatno slabijim šansama od LA Lakersa.

Međutim, tri superstara nisu dovoljna za naslov. Napadački gledano, ova su trojica u stanju svakoj momčadi utrpati 100 koševa, ali nameću se tri problema: ostatak momčadi je sad vrlo tanak, riječ "obrana" vrlo brzo bi se mogla potpuno izbrisati iz klupskog rječnika, a frazu o nedostatku lopti ne treba posebno ni naglašavati.

Za početak, Netsi će morati popuniti roster. Za Hardena su dali četvoricu igrača, a već su ostali i bez odličnog Spencera Dinwiddieja, koji će zbog ozljede propustiti ostatak sezone. Trenutačno su na 12 igrača, a posebno su tanki na pozicijama razigravača i centra. Irving je vlastitom odlukom već više od tjedan dana izvan momčadi i nemoguće je znati kad će opet uzeti godišnji, a jedina pričuva mu je neiskusni i neuvjerljivi Chris Chiozza. Odlaskom Allena, najboljeg skakača i čuvara obruča, sav centarski teret pada na ostarjelog DeAndrea Jordana.

Na tržištu je dovoljno slobodnih igrača, čak im je i Mario Hezonja na raspolaganju, brojčano će momčad popuniti bez problema, a možda se okrenu i još nekom manjem trejdu kako bi ostatak rostera prilagodili Velikoj trojci.

Preostaju dva problema - obrana i raspodjela napadačkih dužnosti.

Kyrie Irving nije dobar obrambeni igrač. James Harden može biti kad želi, a uglavnom mu se ne da, ali ispunjena želja za prelaskom u Netse mogla bi mu rasplamsati volju za igranjem obrane i pomaganjem u tom segmentu igre na račun napadačkog. U Houstonu nikad nije bio spreman prilagođavati se, a Netsi se mogu samo nadati da će ga želja za titulom natjerati na promjenu mentalnog sklopa. Durant može odlično odrađivati svoj dio obrambenog posla, ali nipošto nije defenzivni vođa. 

Jedini pravi obrambeni igrač u Netsima je bek Bruce Brown, koji bi za dobrobit balansa mogao uskočiti u petorku umjesto najboljeg šutera Joea Harrisa. No tu bi se izgubio Harrisov šuterski učinak jer on puno lakše dolazi do prostora s dvije ili tri zvijezde na parketu nego što bi kao glavni igrač drastično oslabljene klupe, kad bi protivnički fokus ostao na njemu.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Naravno, postoji i opcija potpunog zanemarivanja obrane, pogotovo kad se uzme u obzir trenerski stožer. Steve Nash i Mike D'Antoni takvu su košarku igrali još sredinom 2000-ih kad je takav stil bio avangarda. A sad na jednome mjestu imaju napadački potencijal kakav svijet košarke još nije vidio. Harden je posljednje tri sezone bio najbolji strijelac lige, Durant iz rane faze karijere u Oklahoma Cityju ima čak četiri takve titule, a Irving je u samo dvije od 10 sezona bio na prosjeku manjem od 20 poena, dok u Netsima zabija više od 27.

Koliko god takva napadačka raskoš na papiru djelovala zadivljujuće, Nash i D'Antoni morat će pronaći način da sva trojica budu zadovoljna količinom dodira s loptom i šuteva.

Problem je u tome što sva trojica obožavaju loptu u rukama i skloni su izolacijskim napadima, u kojima se stvara prostor da se u igri jedan na jedan oslobode čuvara, u čemu su sva trojica apsolutni doktori. No u takvim situacijama preostala četiri igrača mahom stoje po strani i gledaju. Teško je zamisliti bilo koga od ove trojice kako trpi takvu ulogu pola utakmice.

Durant je u Warriorsima naučio dijeliti loptu, ali bilo mu je lakše jer su to činili i njegovi suigrači. Irving ni sam ne zna što želi ni s kim može funkcionirati, što je pokazao u posljednje tri godine kad je pobjegao iz LeBronove sjene iz Clevelanda u Boston kako bi imao svoju momčad, a kad se tamo nije nametnuo, zbrisao je u Brooklyn kako bi opet igrao sa superstarom. Prihvatio je da mu za titulu treba još jedan suigrač takvoga kalibra, no potpuna je nepoznanica kako će funkcionirati s dvojicom, pogotovo jer smo ga i u paru s Durantom dosad vidjeli na samo nekoliko utakmica. Harden loptu dodaje uglavnom samo ako je suigrač otvoren na trici ili u reketu. Teško ga je i zamisliti kako trči i probija se kroz protivničke blokove kako bi namamio obranu i otvorio prostor za nekoga drugoga.

Sva će se trojica morati napadački žrtvovati i obrambeno više angažirati da bi Netsi funkcionirali kao momčad. Koliko su sva trojica dominantni igrači najbolje oslikava statistika stope korištenja iz sezone 2018./19., dok su svi još bili u svojim starim klubovima. Harden je u Houstonu završavao rekordnih 40,5% posjeda, a ostali su bili u Top 20 - Irving u Bostonu s 29,6%, a Durant u Warriorsima s 29,0%. Kad se svi zbroje, dolazi se do stope od 99,1%, što znači da bi svima ostala za završavanje jedna od 100 momčadski akcija. I to ne svaki put.

Za očekivati je da kohabitacija na početku neće ići glatko, posebno kad se Irving odluči opet priključiti momčadi. Tanak kadar lišen obrambenih igrača bit će ozbiljan problem, kao i raspodjela dužnosti. Zato nipošto ne treba očekivati da će Netsi pomesti ligu, pa čak ni biti kandidati za naslov jer je povijest pokazala da takvim momčadima treba vremena da profunkcioniraju, čak i ako odrade zajedničke pripreme. Ali kad generalni menadžer Sean Marks prilagodi roster Velikoj trojci i kad ona nauči kako igrati, zaista će moći biti nezaustavljivi.

Morat će, jer ništa osim naslova prvaka nije prihvatljivo za ovu trojicu. Netsi su za Hardena dali cijelu svoju budućnosti - u sljedećih sedam godina Rocketsi će imati tri njihova picka, a preostala četiri moći će zamijeniti sa svojima ako im budu atraktivniji. A raspadne li se ova trojka nakon 2-3 godine, ti će pickovi imati puno, puno veću vrijednost.

Houston Rockets

Došli: Victor Oladipo, Dante Exum, Rodions Kurucs, izbori 1. runde drafta 2022., 2024., 2026., zamjena izbora 1. runde 2021., 2023., 2025. i 2027., izbor 1. runde 2022. (od Milwaukeeja preko Clevelanda), budući izbor 2. runde (od Indiane)
Otišli: James Harden, izbor 2. runde drafta 2023.

Rocketsi nisu željeli ni razgovarati o trejdu ako za Hardena ne dobiju mladu zvijezdu na kojoj mogu graditi momčad i barem tri izbora prve runde drafta. Netsi im nisu mogli ponuditi takvu mladu zvijezdu. Philadelphia 76ersi su im nudili Bena Simmonsa, ali puklo je na detaljima jer nisu željeli uključiti dodatni pick niti rookieja Tyresea Maxeya, koji je nedavno u 10. utakmici karijere zabio 39 koševa.

No povrh svega, Rocketsi nisu željeli poslovati sa Sixersima. Njihov donedavno generalni menadžer Daryl Morey otišao je baš u Philadelphiju i nisu mu htjeli dati gušta da im odvede i Hardena, osim za paprenu cijenu koju naposljetku nije htio platiti.

Zato su Netsi u razmjenu uključili još dva kluba, a najveća faca među novim članovima Rocketsa je Victor Oladipo. On više nije tako mlad, 28 mu je godina i bio bi u punoj igračkoj snazi da nije bilo strašne ozljede zbog koje je u protekle dvije sezone odigrao tek 55 utakmica. U posljednjoj punoj sezoni postizao je 23,1 poen u prosjeku, bio prvi kradljivac lige s 2,4 osvojene lopte i nastupio na All-Star utakmici. Nakon povratka nije bio ni blizu stare razine, ali u ovoj sezoni pokazuje da je na putu prema staroj formi i zabija 20 po utakmici.

Grafika: Sofascore za IndexSport

S njim, Johnom Wallom i DeMarcusom Cousinsom Rocketsi imaju trio nekad velikih zvijezda koje nakon teških ozljeda pokušavaju dokazati da još vrijede, pa će ih biti zanimljivo pratiti u ostatku sezone. Pritom je naglasak na Oladipu jer njemu na ljeto istječe ugovor pa bi Rocketsi najboljeg igrača kojeg su dobili u zamjenu za Hardena mogli izgubiti već za nekoliko mjeseci.

Preostala dva pristigla igrača tu su samo zbog ujednačivanja razmijenjenih plaća. Ni Australac Dante Exum ni Latvijac Rodions Kurucs ne bi trebali imati ozbiljniju ulogu u Houstonu.

No zato su Rocketsi dobili cijelu budućnost Netsa - tri izbora prve runde drafta i četiri prava na zamjenu picka. NBA klubovi ne smiju trejdati pickove u uzastopnim godinama, pa su zamjene alternativno rješenje prema kojem će Rocketsi moći zamijeniti svoj pick s Brooklynovim ako Netsi budu birali ranije. Ova Velika trojka neće trajati sedam godina, pa bi za 4-5 ljeta njihovi pickovi mogli biti vrlo atraktivni.

Cleveland Cavaliers

Došli: Jarrett Allen, Taurean Prince
Otišli: Dante Exum, izbor 1. runde drafta 2022. (od Milwaukeeja), izbor 2. runde 2022.

Na prvi pogled, Cavsi su jako dobro prošli jer su dobili odličnog mladog defenzivnog centra Allena i korisnog 3-and-D igrača Princea, a odrekli su se samo slabo korištenog Exuma i dva niska picka drafta 2022. jer je za očekivati da će Bucksi do daljnjega biti u samom vrhu.

Na drugi pogled, Cavsi na centarskim pozicijama već imaju Andrea Drummonda, JaValea McGeeja, Larryja Nancea pa i Kevina Lovea. Nejasno je kako kratkoročno misle riješiti tu gužvu pod košem, a dugoročno će je zasigurno riješiti ponekim trejdom. Ionako nikome nije bilo jasno zašto su lani uopće dovodili Drummonda.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Allenu su tek 22 godine, a već za sobom ima tri sezone iskustva te renome kvalitetnog skakača i strašnog blokera. S njim te bekovima Colinom Sextonom i Dariusom Garlandom Cavsi imaju mladu jezgru s kojom se mogu veseliti svojoj budućnosti.

Indiana Pacers

Došao: Caris LeVert
Otišli: Victor Oladipo, budući izbor 2. runde drafta

Oladipu na kraju sezone istječe ugovor, već je govorio da želi otići pa povlačio izjavu, ali činjenica je da je ostao jedna od najvećih zvijezdi tržišta slobodnih igrača idućeg ljeta, nakon što su sa svojim klubovima produljili Antetokounmpo, LeBron, Paul George...

LeVert je sasvim prikladna zamjena. Dvije je godine mlađi, ima dvije godine dulji ugovor, a igrački ne zaostaje puno. Štoviše, LeVert je bio jedna od najvećih žrtava okupljanja među Netsima još zbog dolaska Duranta i Irvinga. U prošloj sezoni imao je prosjek od 18,7 koševa i postao jedna od najvećih zvijezda u usponu. U Netsima je već pao u drugi plan, a svakako se radi o igraču koji je zaslužio veću ulogu.

Zasad će LeVert uskočiti u petorku umjesto Oladipa, ali tek treba vidjeti kako će se posložiti slagalica nakon povratka ozlijeđenog T.J.-a Warrena. Pacersi nisu slabiji nego što su bili prije trejda, a dugoročno su dobili na sigurnosti.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Ovaj trejd je jedan od rijetkih blockbustera koji nema jasnog pobjednika među klubovima. Čini se da su svi dobro prošli s obzirom na ono što su dali i što su željeli. Najveći je pobjednik svakako sam Harden, koji je dobio točno ono što je htio od početka. Rocketsi su uz željenu kolekciju pickova dobili i potencijalnog All-Star igrača u Oladipu, a dobro su prošli i Cleveland i Indiana.

Netsi su najviše dali i najviše riskirali jer samo naslov prvaka može opravdati ovakvo odricanje od budućnosti. Istu su stvar učinili 2013. dovođenjem Kevina Garnetta i Paula Piercea iz Bostona, kad su Celticsima dali tri picka prve runde i pravo na zamjenu četvrtog. Celticsi su zahvaljujući tim izborima na draftu postali ozbiljan izazivač za titulu, a Netsima su trebale četiri godine da se počnu oporavljati. A sad su uložili više.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.