Tajna uspjeha: Zašto je Leicester tako teško pobijediti?

Foto: Guliver Images/Getty Images

LEICESTER je došao na korak do naslova prvaka Engleske. Ekipi Claudija Ranierija nedostaje još samo jedna pobjeda za ostvarenje sna. Završno poglavlje mogli bi ispisati na mitskom Old Traffordu protiv Manchester Uniteda (nedjelja, 1. svibnja od 15 sati).

Nakon 35 odigranih kola u Premier ligi, Lisice na svom kontu imaju 76 bodova uz gol razliku 63:33. Do sada su ostvarili 22 pobjede, 10 remija i tek tri poraza, najmanje u prvenstvu. Kako je to moguće? Kako je ekipa bez velikih imena posramila engleske bogataše koji su u pojačanja ulupali nekoliko stotina milijuna funti?

Napadač Watforda Troy Deeney u razgovoru za BBC otkrio je koja je njihova tajna.

Neopjevani njemački junak

Bivši njemački reprezentativac 31-godišnji Robert Huth u Leicesteru proživljava drugu mladost.

"Ove sam sezone igrao protiv svih obrambenih igrača, ali Leicesterov Robert Huth je daleko najbolji protivnik s kojim sam se suočio. On je centralni stoper koji će vam dati do znanja da vam je za vratom. Odmah na početku utakmice krenut će u duel. Huth je stara škola, fizički vrlo snažan i dominantan. Zbilja je vrlo teško igrati protiv njega. Čovjek mete sve pred sobom, boli ga briga koga i što udara, važno je samo da lopta ne prođe", rekao je Deeney, koji je istaknuo sjajnu komunikaciju između Leicesterovih linija.

Golman i obrana funkcioniraju kao jedno.


"Cijela obrana komunicira s veznim redom i golmanom. Sjajno su organizirani", dodao je napadač Watforda.

Ranierijeva taktika

Deeney je zatim opisao situaciju kada bi njegova momčad krenula u akciju po boku s ciljem da rastereti sredinu terena i stvori rupu u protivničkoj obrani.

"Protiv Leicestera to je bilo gotovo nemoguće. Njihovi braniči, Huth i Wes Morgan, nikada nisu bili izolirani. Kada bismo ostali na širokom prostoru, nitko od Leicesterovih braniča nije nam išao u blok. Huth i Morgan bi čekali naš ubačaj. Jedan bi stao na prvu stativu, dok bi drugi stao negdje na sredini kaznenog prostora, oko jedanaesterca. Njihova je taktika očito da puste protivnika da centrira, a onda je na njima da otklone opasnost", objasnio je Deeney, a zatim je istaknuo i ulogu discipliniranih bekova Dannyja Simpsona i Christiana Fuchsa.

"Svi igrači znaju što rade, od napada do obrane i sve što rade rade zajedno".

Viteški Leicester

Shinji Okazaki startao je u 23 utakmice ove sezone, a svih 90 minuta odradio je u tek tri susreta. Ranieri ga je 20 puta vadio van iz igre, zbog čega je Japanac igrač koji je najviše mijenjan ove sezone u Premier ligi.

"Ne čudi me taj podatak, jer se Okazaki uopće ne štedi kad je na terenu. Isto vrijedi i za Riyada Mahreza te Jamiea Vardyja, koji bi mogli reći "mi smo predobri za to", ali nitko u svlačionici Leicestera nema takav stav", kaže Deeney.

Ranieri u veznom redu ima dva neumorna motora koji također oraju i kopaju - N'Golo Kante i Danny Drinkwater.

"Sad zamislite situaciju, borite se s Huthom, a oko vas zuje Kante i Drinkwater - tijekom cijele utakmice. I to nije bio samo izolirani slučaj kad su igrali protiv nas. Isto rade protiv svakog protivnika. Kantea nema gdje ga nije bilo na terenu, a ako je on uzeo pauzu tu je Drinkwater. Obojica se stvore iz vedra neba. Kantea je nemoguće proći, a čak i da to uspiješ napraviti on će opet biti iza tebe. On je zbog toga ove sezone najbolji veznjak u Premier ligi", smatra Deeney.

Psihološka varka

"Već sam opisao kako funkcionira Leicesterova obrana kad je pod napadom. Većina ekipa ponaša se dominantno u trenutku kada osjeti da može s bokova neometano ubacivati u kazneni prostor. Postavite napadača i samo čekate pogodak. Međutim, Leicester je momčad koja vam to dopušta jer želi da se osjećate tako dominantno, superiorno, ali i neoprezno. To je dio njihove taktike. Ako izgubite loptu u napadu, Leicester će vas kazniti kontrom. Tu do izražaja dolaze njihovi brzi napadači", rekao je Deeney, a za kraj je otkrio i koliko je važna uloga pravih navijača.

"Oni ih tjeraju da daju sve od sebe i još više od toga. Njihovi navijači nisu glupi, znaju točno kad treba podignuti atmosferu", kaže Deeney.

Napadač Watforda ističe jedan detalj koji je uočio i koji je također vrlo važan.

"Udaraljke koje navijači dobiju prije svake utakmice podižu razinu buke. Moram priznati da mi je to smetalo u prvoj utakmici na njihovom terenu, ali sad kad razmišljam o tome atmosfera je bila čudesna. Ne želim biti bezobrazan, ali većina njihovih navijača doista bodri svoju momčad. Malo tko ima mobitele u rukama. Umjesto naslikanja, oni stvaraju čudesnu atmosferu. To je tako u Leicesteru, svi stoje iza svoje momčadi", zaključio je Deeney.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.