KRIZA U NOGOMETU

Sve je upitno, Francuzi pokrenuli veliku lavinu. Evo mogućih scenarija

Foto: Getty Images / Guliver image

IZVRŠNI odbor Francuske nogometne lige (LFP) će o sudbini prekinute sezone raspravljati u četvrtak nakon što je francuski premijer Edouard Philippe u utorak produžio zabranu gotovo svih sportskih natjecanja do rujna i time praktički zaključio i francusko prvenstvo. Mnoga su pitanja ipak bez odgovora. Potrebno je odrediti tko će biti prvak, hoće li ga uopće biti, kako će klubovi izaći u europske kupove i tko će ispasti iz natjecanja. Pitanje je i kako će PSG uskladiti svoje utakmice u Ligi prvaka, ako se ona nastavi na ljeto.

 

Premijer Francuske je u utorak zatražio od parlamenta da do 23. srpnja produži izvanredno stanje koje vladi omogućuje da uredbama ograniči slobodu kretanja, gospodarske aktivnosti i okupljanja.

Play off za Europu i opstanak? Utakmice LP-a u inozemstvu? Nogomet pred velikim izazovom 

Predsjednik Lyona danas je kazao kako još uvijek ne vjeruje da se sezona neće odigrati te predlaže play off razigravanje za pozicije u Europi i opstanak u Ligue 1. 

"Znači li ova odluka o zabrani okupljanja i kraj prvenstva? Nisam siguran. Mislim da što prije treba naći alternative, poput play offa u kolovozu ili nastavak sezone iza 15. rujna", predložio je Jean-Michel Aulas, prvi čovjek kluba s Gerlanda.

Otkazivanje klupske nogometne sezone koštat će više od 100 milijuna eura zbog televizijskih prava, kao i gubitka od sponzorskih prihoda i prodaje ulaznica.

U svijetu je posebno odjeknula izjava šeika iz Katara Nasser Al-Khelaifija, vlasnika PSG-a, koji je poručio da poštuju odluku vlasti, ali su spremni svoje utakmice u Ligi prvaka igrati negdje u inozemstvu. Nogomet je sada pred velikim izazovom i o tome će čelnici francuskog nogometa u četvrtak vijećati i donositi planove i odluke. PSG je u osmini finala izbacio Borussiju Dortmund i plasirao se među osam najboljih momčadi u Europi, gdje se još nalaze Atalanta, RB Leipzig i Atletico Madrid, dok četiri dvoboja osmine finala još nisu okončana. Ždrijeb četvrtfinala je odgođen do daljnjega. Na ljestvici francuske lige PSG vodi s 12 bodova više od Marseillea.

''Poštujemo odluku francuskih vlasti. U dogovoru s Uefom namjeravamo i dalje sudjelovati u završnom dijelu Lige prvaka, u vrijeme i  na mjestu na kojem će se organizirati. Ne bude li moguće igrati u Francuskoj, svoje ćemo utakmice igrati u inozemstvu, s uvjerenjem da ćemo igrače i osoblje smjestiti u najbolje moguće zdravstvene uvjete'', izjavio je Al Khelaifi.

Potom je još jače odjeknula izjava talijanskog ministra sporta Vincenza Spadafore koji je izjavio da ljudi u talijanskom savezu moraju početi razmišljati o idućoj sezoni te da smo sve bliže mogućoj odgodi nogometne sezone i sportskih natjecanja u Italiji, žarištu pandemije u Europi.

Ne postoje uvjeti da se igra nogomet u žarištu pandemije 

Uz Italiju, Francuska je jedna od najpogođenijih država na svijetu s više od 23.000 umrlih od covida-19 i preko 166.000 zaraženih. Philippe je parlamentu iznio plan ublažavanja restriktivnih mjera koji bi se proveo postupno i u različitim dijelovima zemlje. Strategija koja je predstavljena Narodnoj skupštini je najavljena kao progresivna kako bi se izbjegao "rizik drugog vala".

"Sezona profesionalnog sporta 2019/20., posebno nogometnog, neće se moći nastaviti. Ne postoje uvjeti za velike sportske događaje, uključujući i nogomet do rujna, čak i iza zatvorenih vrata", izjavio je francuski premijer.

Francuska ministrica sporta Roxana Maracineanu objasnila je nakon Philippeovog govora da se nogometna natjecanja ne mogu održati ni uz prazne tribine, ostavivši mogućnost završetka dijela sezone u kolovozu.

Prošlog tjedna Francuska profesionalna nogometna liga (LFP) objavila je planove da se Ligue 1 i Ligue 2 nastave 17. lipnja, a UEFA je postavila rok 25. kolovoza za dovršenje domaćih liga. Međutim, premijerova najava pokvarila je njihove planove.

U međuvremenu UEFA slaže svoje kalendare. Jučer su iz krovne europske kuće nogometa poručili savezima da do 25. svibnja u Nyonu žele jasnu sliku o prekinutim sezonama, odnosno konačne odluke o njima. Francuzi i Nizozemci su se izjasnili mjesec dana ranije, a Talijani bi ih čini se mogli slijediti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.