Susjedi su nas pretekli: Samo Zvezda uz bok hrvatskim klubovima

DOK se hrvatski klubovi preznojavaju kako bi izvukli remi u kvalifikacijskim utakmicama europskih natjecanja, momčadi iz susjednih zemalja dobro se nose sa svojim protivnicima, ma tko stajao s druge strane. Makedonski, srpski, slovenski i klubovi iz BiH, čak i ako dožive poraz, teren napuštaju visoko dignutih glava. Kad ste to posljednji put vidjeli u utakmicama Dinama, Hajduka i ostalih klubova iz HNL-a, izuzev možda Slaven Belupa. Je li stvarno došlo do toga da su nas susjedi pretekli kad je riječ o nogometu?

Jasno, mnogi će spominjati igranje "europskog Dinama" u skupinama Europa lige koju su izborili izbacivanjem Ajaxa i Sparte Prag ili će pak nabrajati sve slovenske klubove koje su Modri pregazili posljednjih godina. Uspjesi od prošle godine, gostujuće pobjede protiv Timisoare i Anderlechta, pale su u sjenu kladioničarskog skandala i sumnji u namještanje. Naravno, pobjeda Šibenika protiv Anorthosisa na Cipru mora se smatrati velikim uspjehom.

Klubovi iz susjednih zemalja, bar se tako čini, u posljednje vrijeme pokazuju puno bolji nogomet protiv europskih klubova nego što to rade hrvatski. Naravno, ovdje se ne radi isključivo o rezultatima i uspjesima u kasnijim fazama natjecanja, već o lijepom, atraktivnom i efikasnom nogometu, koji smo, kad riječ o našim predstavnicima, vidjeli jedino u demoliranju malteških klubova.


Partizan je u 3. kolu kvalifikacija za Ligu prvaka sa 3:0 pobijedio HJK Helsinki u Beogradu i već je jednom nogom u skupini Europa lige. Četvrtoplasirana momčad srpskog prvenstva prošle sezone Spartak Zlatibor iz Subotice na domaćem je terenu u 3. kolu kvalifikacija Europa lige pobijedila ukrajinskog velikana Dnjipar sa 2:1. Iako taj rezultat ne garantira miran san, barem su ovom pobjedom podigli koeficijent srpskim klubovima, a to je ono što hrvatskim predstavnicima ili nije u interesu ili o tome ne razmišljaju. Podsjetimo, Rijeka je prije godinu dana izgubila obje utakmice protiv ukrajinskog Metalista iz Kharkiva.

Zrinjski Mostar je pobijedio u prve četiri kvalifikacijske utakmice protiv klubova u rangu malteških, sjevernoirskih ili luksemburških. Sinoć su prvu utakmicu 3. kola igrali kod Odensea gdje su poraženi sa 5:3. Unatoč porazu, zbog tri pogotka u gostima, još se imaju čemu nadati u uzvratu u kojem im je dovoljna i 2:0 pobjeda, što je čak i bolje od uspjeha koji je u Bukureštu postigao Hajduk.


Veliki rezultat ostvario je još jedan srpski klub. OFK Beograd kod moćnog i bogatog Galatasaraya izborio je remi 2:2, i to pogocima u posljednjih deset minuta utakmice. Slovenski Maribor ostvario je domaću pobjedu od 3:0 protiv Hiberniana. Poraz je doživio makedonski Rabotnički izgubivši od Liverpoola na domaćem terenu 2:0, što i nije sramota kad s druge strane stoji takav velikan. N`Gog je zabio po jedan gol u svakom poluvremenu i time uništio nade Makedonaca u čudo.

Jedini klub koji bi se mogao svrstati uz hrvatske je Crvena zvezda koja je doživjela novu katastrofu na beogradskoj Marakani na kojoj je bolji bio Slovan iz Bratislave 2:1. To je samo još jedan u nizu slabih rezultata nekadašnjeg prvaka Europe posljednjih godina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.