Što hrvatskim rukometašima treba za četvrtfinale?

Foto: Igor Kralj /PIXSELL

NAKON dva odigrana kola na rukometnom turniru, Hrvatska je u problemima. Momčad izbornika Dagura Sigurdssona je u prvom kolu protiv Japana bila na rubu poraza, u drugom poluvremenu je gubila i sa šest golova razlike, a u posljednjih 30 sekundi Japan je imao napad za pobjedu. Hrvatsku su najprije spasili vratar Dominik Kuzmanović i vratnica, a onda Ivan Martinović, koji je zabio u zadnjoj sekundi za pobjedu 30:29. 

Uslijedio je susret drugog kola protiv Slovenije, koja je Sigurdssonovu momčad savladala s 31:29. Poraz je zakomplicirao potencijalni plasman Hrvatske u četvrtfinale, posebice nakon što je Švedska u kasnijem terminu s 29:26 pobijedila Španjolsku. Podsjetimo, Njemačka je opravdala ulogu favorita protiv Japana i pobijedila ga s velikih 37:26. 

Komplicirana situacija u skupini A

Situacija nakon dva kola je takva da je Njemačka na vrhu s maksimalna četiri boda (pobijedila je Japan i Švedsku), s po dva boda slijede Švedska (poraz od Njemačke i pobjeda nad Španjolskom), Španjolska (pobjeda nad Slovenijom i poraz od Švedske), Slovenija (poraz od Španjolske i pobjeda nad Hrvatskom) i Hrvatska (pobjeda nad Japanom i poraz od Slovenije).

Kako znamo da iz svake skupine najbolje četiri momčadi idu dalje, nakon dva kola je nemoguće dati precizne kalkulacije, ali jasno je da se Hrvatska dovela u jako teško situaciju i čak joj za plasman među osam najboljih možda ne bude dovoljna jedna pobjeda u posljednja tri susreta: Njemačka (31. srpnja), Švedska (2. kolovoza) i Španjolska (4. kolovoza).

Što dalje?

Hrvatska u srijedu od 11 sati igra protiv Njemačke, a u petak od 14 sati protiv Švedske. Jasno, kada bi slavila u obje utakmice, odlazak u nokaut-fazu bio bi siguran. Ostaje potom i zadnja utakmica u grupnoj fazi protiv Španjolske u nedjelju od 21 sat. Moguće je i da gol-razlika bude odlučivala u slučaju da više reprezentacija ima isti broj bodova.

Kad bi se dogodilo da se u borbi ze četvrto mjesto zavrti krug između, primjerice, Slovenije, Hrvatske i Španjolske (prema viđenom dosad na turniru, to nam se čini najizglednije), Hrvatskoj bi bila potrebna pobjeda od najmanje dva razlike da kao četvrta ide dalje. Jer, Slovenija je od Španjolske izgubila tri gola razlike, a Hrvatsku je pobijedila s dva. No, još je teško izvesti bolji zaključak.

Standings provided by Sofascore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.