UFC

Što čeka Soldića u UFC-u?

Foto: Instagram

ROBERTO SOLDIĆ, najbolji hrvatski MMA borac, uskoro bi trebao postati novi član najveće svjetske organizacije, UFC-a. Nije nikakva tajna da UFC već neko vrijeme želi dovesti jednog od najboljih europskih boraca, a u ovom trenutku karijere takav potez ima najviše smisla za borca iz Viteza.

Njemački i poljski mediji su prije dva tjedna napisali ekskluzivnu vijest kako su Soldić i njegov menadžer Ivan Dijaković bili na pregovorima u Londonu, gdje je UFC organizirao veliki event i navodno su dogovorili sve detalje suradnje. Podsjećamo, Soldić ima ugovor sa KSW-om još jednu borbu ili do ljeta, ovisno o tome što se prvo dogodi.

Da su pregovori s UFC-om u završnoj fazi indirektno je potvrdio i Robocop koji je najprije na svojem Facebook profilu podijelio vijest o prelasku u američkog giganta, a onda je i u javnim nastupima nekoliko puta analizirao konkurenciju s kojom bi se uskoro mogao boriti. Što zapravo čeka najboljeg hrvatskog borca?

Jednu od najtežih divizija predvodi najbolji borac čitavog UFC-a

Iako je Soldić prvak KSW-a u čak dvije težinske kategorije, do 77 kilograma (welterweight) i do 84 kilograma (middleweight), u UFC-u bi se definitivno borio u velteru. To je jedna od najtežih divizija u čitavom UFC-u, predvođena najboljim borcem u čitavoj organizaciji.

Kamaru Usman prvak je veltera, ali isto tako i prvorangirani borac po UFC-ovoj "pound for pound" ljestvici, ona na kojoj se nalaze i uspoređuju borci iz različitih težinskih kategorija. Borac nigerijskih korijena zaslužio je tu titulu nevjerojatnom dominacijom. U UFC-u ima niz od 15 pobjeda zaredom, a u čitavoj karijeri je izgubio samo jednom uz 20 ostvarenih pobjeda.

Titulu prvaka osvojio je prije tri godine dominantnom izvedbom protiv Tyrona Woodleya, a otad je titulu uspješno branio čak pet puta. Usman je jedan od najboljih hrvača koji postoje u UFC-u i sigurno bi bio najteži mogući ispit za Soldića.

Osim toga, ima nevjerojatnu fizičku kondiciju te je vidno veći od konkurencije. Naime, izvan kampa hoda s preko 90 kilograma, a u borbama nastupa s otprilike 84 kilograma s obzirom na to da brzo vraća težinu poslije zadovoljavanja vage.

Prema vrhu divizije juri tip koji ima nešto što nije imao ni McGregor

Drugo ime divizije, iako je u ovom trenutku tek 11. borac po službenom rankingu je Hamzat Čimaev, čečenski borac sa švedskom putovnicom. Za vikend je jednoglasnom odlukom sudaca svladao drugorangiranog Gilberta Burnsa i vrlo vjerojatno je idući izazivač.

Čimaev u karijeri ima 11 pobjeda i nula poraza, a globalnu popularnost je u UFC-u stekao brže nego Conor McGregor. O njemu se počelo pričati čim je stigao u organizaciju. Prvu borbu odradio je 16. srpnja 2020. godine, a drugu samo deset dana kasnije, što je senzacionalan podvig ako znamo da u prosjeku borci između dvije borbe čekaju oko pet mjeseci.

U prve četiri borbe Čimaev je ostvario četiri pobjede prekidom. Uz talent pred kamerama, dozu sirovosti koja je u ovom sportu napeta gledateljima i sjajno komuniciranje s fanovima koje je osvojio preko noći, ima najuzbudljiviju budućnost u čitavom UFC-u.

Lista najboljih u welterweightu je lista ubojica

Postoji običaj da se u sportu pretjeruje kada se opisuje kvaliteta neke lige ili natjecanja, ali u slučaju UFC-ove welter divizije to nije slučaj. Popis rangiranih boraca (prvih 15) izgleda kao popis ubojica i najboljih boraca na planeti.

Dovoljno je reći da je prvorangirani borac Colby Covington, nevjerojatan hrvač koji ima samo jednu nesreću u životu, onu da se bori u eri Usmana od kojeg je dvaput izgubio. Tu su i bivši izazivači poput Stephena Thompsona i nekadašnjeg uličnog borca Jorgea Masvidala koji spada među najpopularnije borce.

Uz njih postoje i manje popularni, ali nevjerojatni borci poput trećerangiranog Leona Edwardsa koji je u nizu od devet pobjeda i traži šansu za napasti pojas. Kakva je divizija možda najbolje oslikava posljednje rangirani borac.

Kazahstanac Šavkat Rahmonov u karijeri ima 15 pobjeda i nula poraza. U UFC-u je ostvario tri pobjede prekidom, ali i s takvim kredibilitetom je "tek" 15. borac po ljestvici. Niti jedan od njegovih 15 dosadašnjih suparnika nije dočekao kraj borbe. Osam ih je nokautirano, a sedam ih je tapkalo.

Koliko može Soldić?

Teško je u ovom trenutku reći kako Soldić kotira. U zadnjih nekoliko godina postao je vjerojatno najbolji europski borac izvan UFC-a, ne samo u svojoj težinskoj kategoriji. U KSW-u je pobjeđivao velika imena kao što su Kalidov i Materla, a to je uglavnom radio sa stilom i fantastičnim nokautima.

Ipak, ono što ga čeka u UFC-u je nešto sasvim drugo i po pitanju kvalitete i po pitanju uvjeta. Navikao je funkcionirati u velikim organizacijama, ali pritisak i svjetla pozornice nisu nigdje veliki kao u UFC-u. 

Bitno je napomenuti i da je UFC jedina velika organizacija koja dosljedno pazi na uzimanje sredstava koji poboljšavaju performanse i da su testiranja USADA-e (antidoping agencije) obveza i stvarnost svakog UFC borca.

Prema dostupnim informacijama, UFC je Soldiću ponudio ne samo financijski fantastične uvjete, nego i obvezu da bi Robocop kroz tri borbe trebao dobiti borbu za naslov. To znači da će odmah u prvoj borbi dobiti nekog iz top 15, a vrlo vjerojatno i iz top 10.

Soldić posjeduje sve. Brzinu, snagu, borilačku inteligenciju, atraktivnost i nevjerojatnu radnu etiku. To mu je bilo dovoljno da pokori najveću europsku organizaciju, ali tek sad ga čeka borilačka Liga prvaka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.