SUPERSPORT HNL

Što će Čačić s Bočkajem? Takav centaršut nema nitko, ali u obrani je beskoristan

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

DINAMO je sinoć u 2. kolu SuperSport HNL-a pobijedio Slaven 5:1 te u odličnom raspoloženju u ponedjeljak putuje u Skopje gdje će u utorak protiv Shkupija igrati uzvratnu utakmicu 2. pretkola Lige prvaka. U Maksimiru je, podsjetimo, bilo senzacionalnih 2:2.

Momčad Ante Čačića je, izuzmemo li prvih 35 sekundi, odigrala fantastičnu utakmicu. No, i u tom kratkom periodu Dinamo je treću utakmicu zaredom sam sebi pucao u koljena i opet prvi primio gol. Mišić je naivno srušio Caimacova u šesnaestercu, Livaković je obranio penal Marini, ali je loptu odbio nazad u noge Slavenova braniča koji je iz drugog pokušaja bio precizniji.

Opet očajan ulazak u utakmicu

Dinamovi ulasci u utakmicu postali su kroničan problem u ovoj sezoni iako je Dinamo odigrao tek četiri utakmice. No, indikativno je da je loše ušao u sve četiri (Hajduk, Lokomotiva, Shkupi, Slaven) i to je nešto na čemu će Čačić hitno morati poraditi dok ne krenu teži europski ispiti.

To je stvar koncentracije i pristupa i da se ispraviti, ali Čačić od toga ima puno veći problem, a to je Petar Bočkaj. Dinamov lijevi bek nije igrao protiv Hajduka, protiv Lokomotive ga je Čačić izvadio već u 23. minuti da smanji štetu koju je Bočkaj napravio, a protiv Shkupija nije igrao. Umjesto njega tu poziciju krpao je Robert Ljubičić, a Čačić je rekao da će Bočkaj igrati kad bude spreman.

Stavio ga je u momčad jučer u Koprivnici i već u prvom napadu Bočkaj je ponovno pokazao zašto je Čačić na mukama. Ante Crnac je dobio duel s Bočkajem i onda prošao kraj njega kao da ga nema te dodao Caimacovu koji je iznudio penal. Nekoliko minuta kasnije, Bočkaj je na identičan način izgubio još jedan duel, a ukupno su ga igrači Slavena prošli čak četiri puta.

Na njega se u obrambenim zadacima u ovakvoj Dinamovoj postavi praktički ne može računati. Ako mu ne pomogne krilo ili se netko od veznjaka ne stigne spustiti, Bočkaj jedan na jedan protiv bilo kojeg bržeg igrača nema šanse. Prespor je, loše se postavlja i prečesto naivno ispada na najobičniji dupli pas što se ozbiljnom beku ne smije događati.

Centaršut iz raja

No, kad prijeđe centar, Bočkaj je pakao od igrača. Pametni Mislav Oršić često se uvlačio u sredinu protiv Slavena, za sobom povlačio beka i onda ostavio Bočkaju ogroman prostor iza svojih leđa. Bočkaj je to sjajno koristio i pravo je čudo da nijedan od njegovih radarski točnih centaršuteva nije završio u golu.

U 40. minuti strašnim lažnjakom se riješio čuvara i savršeno našao Drmića na drugoj stativi čiji volej je Sušak još bolje obranio. Četiri minute kasnije Bočkaj je odigrao munjeviti dupli pas s Drmićem, po ćevape poslao Božića i sam izbio pred Sušaka koji mu je skinuo zicer. 

U 57. minuti je probio svoju lijevu stranu i onda nevjerojatnim ubačajem opet našao Drmića u petercu. Lopta je idealno preletjela stopera i pala točno na nogu Drmiću koji je morao bolje reagirati, ali je pucao ravno u Sušaka.

Točno je ubacio četiri od sedam centaršuteva, točan je bio i s dugim loptama i da je Drmić bio koncentriraniji u dva navrata, Bočkaj bi bio jedan od igrača utakmice. Takav centaršut u HNL-u nema nitko, a i u europskim gabaritima spada u visoku klasu kao i udarac.

Treba mu pomoć suigrača

Problem je što njegova napadačka igra za sobom povlači velike posljedice na ostatak momčadi. Da ne bi ostao propuh iza njegovih leđa, netko od veznih igrača se stalno mora spuštati na njegovu poziciju. To je u nekoliko navrata radio Ljubičić koji je onda Josipa Mišića ostavio na vjetrometini u veznoj liniji. Mišić je jako dobar igrač, ali nije najveći trkač i teško sam može pokriti čitavu sredinu.

To znači da se prednji vezni, u jučerašnjem slučaju Baturina, mora spuštati kako bi pomogao Mišiću, a time se često gubi pritisak na protivničku zadnju liniju. Za ništa od toga nije kriv Bočkaj. Dok je igrao u Osijeku, Bočkaj je često beka igrao u sustavu s trojicom u zadnjoj liniji i koji je tolerirao njegove izlete u napad, a kad je igrao s četvoricom, Bjelica je imao krilo koje je pomagalo Bočkaju u obrani.

U Dinamu su očekivanja i zahtjevi puno veći pa se od igrača plaćenog 2.7 milijuna eura očekuje da ima sve u paketu, a ne da je polovičan proizvod. Sad je na Čačiću da smisli kako da izvuče maksimum od Bočkajevih golemih napadačkih kapaciteta, a istovremeno njegove obrambene nedostatke zakamuflira ili od njih minimalizira štetu.

Čačić mora smisliti kako da od njega izvuče najbolje

Koliko god nekad svojim defenzivnim reakcijama iritirao navijače, sa špicom kao što je Drmić Bočkaj je Dinamu iznimno koristan igrač. Pitanje je samo koliko je Čačić spreman s njim riskirati i žrtvovati nekog drugog igrača da za Bočkaja odrađuje puno prljavog posla.

To je jedini način da Dinamov skupi igrač postane dobitak za momčad jer dugoročno nema smisla držati ga u igri i nadati se da će napraviti više koristi nego štete, a pritom mu rušiti samopouzdanje krpanjem njegove pozicije igračima koji nisu bekovi. Uspije li posložiti igru za Bočkaja, on bi mogao biti Čačićev najveći dobitak i od problema postati ubojito oružje.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.