Šterbik zaustavio Njemačku, Landin spašavao Dansku

Foto: Hina

KOMPLETIRANO je prvo kolo rukometnog Eura u Poljskoj. Aktualni viceprvak Europe Danska slavila je protiv Rusije 31:25. Španjolska je na otvaranju bila bolja od Njemačke 32:29, a Mađarska je bez većih problema svladala Crnu Goru s 32:27.

> Vujović upisao prvi poraz na Euru: Slovenci nadoknadili minus 8, Švedska na kraju slavila

Nijemci će sanjati Šterbika

Možda i najveći favoriti turnira Španjolci imali su ogromnih problema u srazu protiv Njemačke. Svaki put kada bi se izabranici Manola Cadenasa odvojili na dva, tri gola razlike, Nijemci bi se uporno vraćali iz "mrtvih". Da ne dođe do preokreta i eventualno velikog iznenađenja pobrinuo se Arpad Šterbik. Španjolski je vratar na kraju imao 13 obrana (37 posto uspješnosti).

I dok je Šterbik izvlačio Španjolce u obrani, Valero Rivera neumoljivo je zabijao u napadu. Utakmicu je završio sa sedam pogodaka iz isto toliko pokušaja.

Mađarska bez problema rastavila Crnu Goru

U subotu se europskoj javnosti predstavila i mađarska reprezentacija. Društvo Talanta Dušebajeva izgledalo je vrlo moćno protiv autsajdera Crne Gore, koja će nekom drugom prilikom tražiti prvu pobjedu na europskoj smotri. Mađari su igrali poletno, agresivno i motivirano, a posebno su se istaknuli Iman Moorchegani Jamali i Gabor Ancsin sa po pet golova te Bence Banhidi koji je zabio sedam komada. Crnogorce je predvodio Vuko Borozan sa sedam golova.


Turnir je odlično otvorio i mađarski vratar te suigrač Mirka Alilovića u Veszpremu Roland Mikler. On je upisao 13 obrana (37 posto uspješnosti).

Danska može podići spomenik Niklasu Landinu

Šterbik i Mikler imali su doista uspješnu noć, ali svejedno nisu bili bolji od Niklasa Landina. Danski vratar kojem mnogi tepaju da je "novi Omeyer" izludio je ruske topove. Imao je 44 posto obrana (17/39). Iako im je vratar bio raspoložen, danski rukometaši nisu se iskazali. Ovo se prvenstveno odnosi na Mikkela Hansena, koji je u Poljsku stigao kao prvi strijelac Lige prvaka i francuskog prvenstva. Prvi bombarder Danske postigao je četiri pogotka od osam pokušaja, a isti broj golova zabili su Mads Christiansen i Michael Nielsen Damgaard.

Rusi su puhali za vratom Dancima sve do 51. minute, ali viceprvaci Europe ubacili su u višu brzinu te su preko kontri postigli četiri laka pogotka s kojima su prelomili susret (s 24:23 na 28:23).

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.