HAJDUK U EUROPI

Srčani Hrvati imaju šansu: Car Terim dvoboj s Hajdukom doživljava osobno

Foto: Getty Images / Guliver image

INDEX SPORT ima razgranatu mrežu novinara u Europi i svijetu koji kao gostujući komentatori najavljuju sportske događaje i utakmice te analiziraju transfere i globalne promjene u nogometu. Na gostovanju kod Index Sporta danas je Çağrı Davran, kolumnist turskog Fanatika koji nam otkriva kakva je situacija u svlačionici Galatasaraya uoči gostovanja splitskog Hajduka u pretkolu Europa lige ( 20 sati) 

Otkako na kvalifikacije utječe pandemija koronavirusa, puno se govori o tome koliko znači igranje na domaćem terenu u Europi. Kada je riječ o Galatasarayu, o tome nema smisla raspravljati. Galatasaray s navijačima i bez njih nije isti klub, koliko god neki osporavali impuls koji dolazi s tribina ili ga smatrali pritiskom pod kojim igrači pucaju. Zbog praznih tribina Hajdukove šanse na gostovanju rastu, ali i dalje je to dom u kojem igrači turskog kluba znaju svaku vlat trave i svaki nagib.

Svaka čast Hajduku, ali Galatasaray je drugi svijet. Fatih Terim ima vrlo široku klupu i može složiti dvije momčadi, posebno u napadu, gdje i velikani poput Falcaa ponekad ne igraju od početka.

Terim ovaj dvoboj doživljava osobno 

Ako Galatasaray večeras kiksa, to neće biti tragedija. Preko osamdeset posto svih navijača Galatasaraya bez razmišljanja bi prihvatilo poraz od Hajduka ako će klub na kraju osvojiti naslov prvaka Turske. Superliga je klubu uvijek bila ispred Europe. Jedini problem Splićanima je taj što Fatih Terim obožava kontinentalna natjecanja i ovaj dvoboj doživljava osobno. Mislim da sebi nikada ne bi oprostio da kiksa protiv Hajduka i ispadne iz Europa lige. Zato vjerujem da neće odmarati puno igrača ni eksperimentirati. Pobjeda je za njega puno veći imperativ nego što je to igračima i navijačima.

Ovosezonski Galatasaray jači je nego prošle godine. Prvi vratar Muslera ne igra zbog teške ozljede i doveden je veteran Ozturk iz Kasimpase, ali puno je novih igrača koji su pokazali svoju vrijednost već na početku. Omar Elabdellaoui, desni bek koji je stigao iz Olympiakosa, prekaljeni je norveški reprezentativac s iskustvom iz Bundeslige i Premierlige. Emre Kilinc pojačanje je na lijevom krilu. Novopečeni reprezentativac Turske odigrao je vrlo zapažene posljednje dvije sezone u dresu Sivasspora. Mbaye Diagne i Ryan Babel vratili su se s posudbe iz Club Bruggea, odnosno Ajaxa i sigurno je da će njihovo iskustvo dobro doći u teškim trenucima, baš kao i ono legendarnog Arde Turana koji je kao slobodan igrač u kolovozu stigao iz Barcelone.

Za sada se čini kako ih je Terim dobro uklopio. U odnosu na prošlu sezonu, pokušava igrati puno uže. Igrači su postavljeni bliže jedan drugome i brzim dodavanjima pokušavaju stvoriti višak. Ideja je zadržati loptu što duže u posjedu i biti okomit u napadu. U prve tri utakmice Galatasaray je zabio sedam golova, puno više nego na početku prošle sezone koja je bila jedna od najlošijih u posljednjoj dekadi. Momčad puna veterana uvijek je rizik, ali ne treba podcijeniti ekipu u kojoj su Ryan Babel, Arda Turan, Younes Belhanda i Radamel Falcao.

Očekivani sastav Hajduka kod Galatasaraya

Terim je legenda, ali otkako je počela pandemija nije sav svoj 

Galatasaray je najjači u ofenzivi i zato Terim želi stvoriti izrazito napadačku momčad. Zbog toga je posljednja linija u velikim problemima. Marcao i Luyindama su kvalitetni stoperi, ali u visoko postavljenom sustavu ostaju sami na velikom prostoru. Teško je očekivati da će Feghouli, Turan ili Belhanda jurišati natrag i zatvarati rupe. Tu je i najkritičnija točka ekipe, zadnji vezni igrač koji nije na razini kvalitete ostatka momčadi. Riječ je o 26-godišnjem Taylanu Antalyalu koji nije nikad igrao izvan Turske, niti je bio blizu ulaska u reprezentaciju. 

Očekuje se da će protiv Hajduka u sustavu 4-1-4-1 na golu biti Fatih, a u posljednjoj liniji s desna na lijevo Omar, Marcao, Luyindama i Linnes. Lijevi bek zamjena je za ozlijeđenog Saracchija koji je vrlo talentiran i njegov izostanak je hendikep. Na mjestu zadnjeg veznog zaigrat će Taylan, dok će ispred njega biti Feghouli, Behlanda, Emre i Babel. Usamljen u napadu trebao bi biti Digne, prvi strijelac lige tijekom dvije godine kad je Galatasaray osvojio naslov prvaka. Prema onome što čujem, čini se kako će Terim za početak ostaviti Falcaa i Ardu Turana na klupi te ih po potrebi uvesti u igru. Oni nisu u stanju igrati svaka tri dana na visokom nivou.

Šansu gostiju vidim u prekidima, kornerima ili slobodnim udarcima jer očekujem da ćemo od prve minute gledaju dominaciju Galate u sredini terena. Kontrola utakmice i prostora te sprječavanje kreacije protivničkih igrača imperativ je Fatiha Terima.

Terim je legenda turskog nogometa, ali nije sasvim svoj otkako se pojavila pandemija koronavirusa. Svi na drugačiji način promatramo svijet i strahujemo, a globalna pandemija protekle zime na njega je ostavila snažan utjecaj. Tek je na posljednjim konferencijama za medije izgledao kao da je prodisao.

Hrvati su srčan narod kao i Turci, večeras je baš sve moguće 

Proteklog vikenda, nakon gostujućeg slavlja protiv Basaksehira, rekao je kako vidi konture momčadi koju želi u Galatasarayu. S pomoćnicima Selcukom Inanom i Alberom Rierom te američkim kondicijskim ekspertom Scottom Pirijem stvara vrhunski stožer. Ovaj Galatasaray tek je u nastajanju, a unatoč brojnim individualcima, ne možemo govoriti o tome da je apsolutni favorit. Hajduk je ime u europskom nogometu i Hrvati su svjesni koliko im znači ova utakmica. Klubovima poput Hajduka ova sezona europskih kvalifikacija ide na ruku. Igra se jedna utakmica i sve je moguće, a ako večeras izbace nositelja, u play-offu će imati znatno lakšeg protivnika. Od hajdukovaca poznajem nekolicinu igrača poput Posavca, Caktaša i Eduoka, no za Hajduk je važno što su nekoliko tjedana duže u natjecateljskom ritmu, a proteklog vikenda su odmarali i odgodili utakmicu s Rijekom, dok je Galatasaray u nedjelju odigrao vrlo zahtjevan derbi. Večeras je sve moguće. Hrvati su kao i Turci srčan narod i uvijek daju sve od sebe u ovakvim utakmicama. 

O Hajduku je u Indexovom studiju jučer govorio Dario Šimić, legendarni reprezentativac i dinamovac. Pogledajte njegova razmišljanja o klubu nekad i danas.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.