transferi

Skandal u Aziji: Kinezi osumnjičeni da su se kladili protiv sebe

Foto: EPA

KINESKA nogometna reprezentacija u središtu je prvorazrednog skandala.

Pokrenuta je opširna istraga zbog sumnje kako su pojedini kineski reprezentativci sudjelovali u namještanju utakmice s Iranom u prošlotjednom četvrtfinalnom ogledu Azijskog kupa (0:3). 

Prema pisanju kineskih medija, osumnjičeni su stoperi Shi Ke i Feng Xiaoting te veznjaci Wu Xi i Hao Junmin jer su navodno prije utakmice ogromne svote novaca uplatili na Iranovu pobjedu.

Iran je polufinale protiv Japana izborio pogocima u 18., 31. i 91. minuti utakmice (sažetke i sporne pogotke mogu je pogledati na označenom linku).

Znakovito je kako je Marcello Lippi podnio ostavku odmah nakon svršetka utakmice tijekom koje je zamijenio dvojicu osumnjičenih. Već bivši kineski izbornik zamijenio je Wu Xija već u 25. minuti, a Fenga Xiaotinga tri minute kasnije. 

Dok je Feng Xiaoting krajnje bizarno reagirao prilikom Iranova prvog pogotka, Shi Ke sumnjivo je intervenirao prije drugog i trećeg gola. Osobito je sumnjiva bila Xiaotingova intervencija nakon koje ga je Guangzhou Evergrande suspendirao seljenjem u rezervnu ekipu do konca istrage.

Kineske vlasti svaki pokušaj korupcije, mita i namještanja brutalno kažnjavaju doživotnim zatvorskim robijama. Ispostavi li se da je utakmica s Iranom bila namještena, i Azijska nogometna organizacija drastično bi mogla kazniti Kinu.

Kina (6) je grupnu fazu Azijskog kupa okončala na drugom mjestu iza Južne Koreje (9), a ispred Kirgistana (3) i Filipina (0). U osmini finala porazila je Tajland, no eliminirana je u četvrtfinalu nakon poraza protiv Irana.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.