Šesnaest godina čekanja: Splićani su zaslužili Hajduk u Europi

HAJDUK je došao na dvije utakmice od plasmana u skupinu Europa lige. Bio bi to prvi put nakon legendarne 1994/95. da Splićani igraju u skupini nekog europskog natjecanja što bi bio melem na ranu nakon raznih shelbournea i debrecena, a ne treba posebno naglašavati što bi tih šest utakmica značilo za navijače i grad i kakva bi atmosfera vladala.

> Ma tko tu koga?

> Pogledajte kako je Torcida držala budnima igrače Unireje

Za sve to potrebno je najprije preskočiti Unireju, momčad koja je prošle sezone završila na drugom mjestu rumunjske lige. Unirea je u završno kolo kvalifikacija stigla iz trećeg pretkola za Ligu prvaka odakle ih je nakon puno muke izbacio ruski Zenit. U Rumunjskoj, na stadionu Steaue je završilo 0:0 da bi Zenit u uzvratu prošao golom Portugalca Dannyja.

Unirea je u rumunjskom prvenstvu trenutno 16. od 18. momčadi s dva boda iz četiri utakmice, ali i taj podatak može zavarati. Dvije utakmice se odigrali 0:0, dvije izgubili 1:0, a pribrojimo li tome utakmice sa Zenitom, Rumunji su u sedam utakmica primili samo tri gola.

To je samo jedan u nizu razloga zašto Hajduk mora shvatiti ovu utakmicu kao da mu život ovisi o njoj ne obazirući se na priče koje su posljednjih dana stizale iz Rumunjske. Posebno zbog poznatog hrvatskog mentaliteta "lako ćemo" i sklonosti naših igrača da lako polete među zvijezde.

Pisalo se tako da Unirea zbog velikih financijskih problema nema niti za put i da će morati prodati najbolje igrače. Na kraju nitko nije prodan, jedini koji je "otišao" je prvi vratar Giedrius Arlauskis, ali on se jučer pojavio u Splitu i branit će večeras. I trener, Izraelac Ronny Levy je navodno dao ostavku, no i on je u Splitu i vodit će momčad u obje utakmice s Hajdukom. Rumunjima su te utakmice slamka spasa jer bi ulaskom u skupinu Europa lige dobili od Uefe, TV-prava i ulaznica toliko potrebni novac.

Levy već danima kuka kako Unirea nema nikakve šanse, kako Hajduk može biti sretan što je izvukao Unireju, a vrhunac je bila njegova sinoćna žalopojka pred hrvatskim novinarima gdje je ustvrdio da je klub u rasulu i da igrači odlaze. Hajdukovcima je takve izjave najbolje - igorirati.

Veliki vjetar u leđa igračima Hajduka bit će vjerna publika. Karte su rasprodane, Poljud će biti pun i Unireju očekuje paklena atmosfera. Stanko Poklepović će napasti od prve minute, a upitan je nastup Mirka Oremuša koji nije sasvim spreman.

Hajduk - Unirea 20.30, Poljud

Hajduk (4-2-3-1): Radošević - Oremuš, Maloča, J. Buljat, Strinić - Brkljača, Andrić - Tomasov, Ibričić, An. Sharbini - Vukušić

Unirea (4-4-2): Arlauskis - Petre, Galamaz, Mehmedović, Nicu - Brandan, Paduretu, Marinescu, Frunza - Neaga, Dale

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.