Put Dinamovih krvnika do Istanbula

DVIJE su zanimljivosti vezane uz finaliste ovogodišnjeg Kupa Uefa: obje momčadi su do finala ovog natjecanja stigli kao trećeplasirani u njihovim skupinama Lige prvaka kamo su se posljednje dvije sezone plasirali preko zagrebačkog Dinama.

Werder je (kao i Šahtar) do finala Kupa Uefa došao preko Lige prvaka, samo što je njihov devetomjesečni europski maraton ove sezone počeo nešto kasnije nego Šahtarov. Dok su Ukrajinci morali odraditi Dinamo u 3. pretkolu, Werder se izravno plasirao u skupinu B koja nakon ždrijeba nikako nije izgledalo kao da će biti najizjednačenija i najzanimljivija.

Sigurni sudionik osmine finala Lige prvaka jedva ulovio Kup Uefa

Činilo se kako su Inter i Werder sigurni za plasman u osminu finala Lige prvaka, Panathinaikos za Kup Uefa, dok je debitant u Ligi prvaka - ciparski Anorthosis nakon prolaska pakla čak tri pretkola (u posljednjem je izbačen favorizirani Olympiacos) bio shvaćan kao egzotični dodatak skupini i momčad protiv koje će gornji trojac lagano upisati šest bodova.

Na kraju, Mourinhova momčad je gledala u leđa Ten Cateovoj, Werder je usprkos samo jednom porazu bio treći, sa smo jednim bodom više od Anorthosisa (kojeg je predvodio još jedan Dinamov europski krvnik Temuri Ketsbaia).

U prvoj utakmici Lige prvaka na njihovom Weseru upisali su tek remi (0:0) protiv Ciprana, ali su zato u sljedećem kolu kod Intera otkinuli bod (1:1). Strijelac za Werder je bio Claudio Pizarro, koji će i pet mjeseci poslije, u Kupu Uefa, na istom stadionu presuditi i drugom milanskom klubu.

Veliki bod (2:2) je donesen sa užarenog Olimpijskog stadiona u Ateni u trećem kolu (Mertesacker, Hugo Almeida), ali je u reprizi na domaćem terenu Werder teško stradao od PAO-a (0:3).

Četvrti remi (opet 2:2) od šest utakmica u skupini Werder je ostvario u Nikoziji (Diego, Hugo Almeida), a u zadnjem kolu su sa 2:1 (Pizarro, Rosenberg) pobijedili rasterećeni Inter, a kako je PAO slavio protiv Anorthosisa, njemački klub je nastavio europsko natjecanje u utješnom Kupu Uefa.

Kup Uefa: Odmah izbačen favorit Milan

Dok je u Bundesligi razočaravajuće taborio bliže donjem nego gornjem dijelu ljestvice, u Europi je Werder lomio ugledne protivnike. Prvi je u Kupu Uefa pao Milan: Inzaghijev gol za vodstvo u Bremenu poništio je Diego pet minuta prije kraja.

Uzvrat na Meazzi je nudio još veću prednost Milanu koji je na poluvremenu vodio 2:0. Međutim, Pizarro s dva gola u drugom dijelu donosi prolazak Werderu.

Osmina finala donosi bremenskim "Zelenima" dvoboj sa još jednom momčadi iste "boje": u prvoj utakmici u Bremenu slavili su protiv Saint Etiennea Naldovim zgoditkom, a uzvrat su riješili za manje od pola sata jer su Prodlovim i Pizarrovim golovima vodili 2:0. "Stefanisti" su do kraja uspjeli tek poravnati na 2:2.

Spektakl na Friuliju za prolazak u njemačko polufinale

Četvrtfinale je Werderu donio još jednu momčad koja je u Europi deklasirala Dinamo: Udinese. Talijani su pokazali koliko su jaki u prethodnom krugu, gdje su eliminirali pobjednike natjecanja sezonu prije - Križančev Zenit.

U spektakularnim dvobojima Diega i Quagliarelle, dalje je prošao Brazilac. Prva utakmica u Bremenu je završila pobjedom Werdera 3:1 (Diego 2, Almeida - Quagliarella), ali poslastica je odigrana u Udinama (3:3). Domaćini su golovima Inlera i Quagliarelle (2) izjednačili Werderovu pobjedu iz prve utakmice (Diego), ali su Pizarro i mali brazilski čarobnjak još jednim zgoditkom ubili neizvjesnost.

Nordderby u Njemačkoj i Europi pripao Werderu

Konačno, poznato je kako je Werder posljednja dva mjeseca nabio kompleks susjedima iz Hamburga, izbacivši ih u polufinalu njemačkog i Kupa Uefa. Nije se činilo da će tako biti u europskom natjecanju nakon što je golom Trochowskog HSV slavio u prvoj utakmici u Bremenu.

Uzvrat je također donio prednost HSV-u i to Olićevim golom. Diego, Pizarro i Baumann potpuno preokreću utakmicu, a Ola par minuta prije kraja opet poentira, ali samo za nedovoljnih 2:3.

Šahtar u Europu preko zagrebačkog Dinama

Šahtar je svoju ovosezonsku europsku turneju započeo utakmicama sa zagrebačkim Dinamom u trećem pretkolu Lige prvaka. Nakon 2:0 u Donjecku, ukrajinski klub slavio je i na Maksimiru pa je sa ukupnih 5:1 prošao u skupine Lige prvaka, gdje je izvučen zajedno sa Barcelonom, Sportingom i Baselom.

Prvu utakmicu u skupinama Lige prvaka Šahtar je odigrao u gostima sa švicarskim Baselom, gdje je golovima Fernandinha i Jadsona slavio sa 2:1. U drugom kolu Šahtar je na domaćem terenu dočekao Barcelonu. Sa 1:0 vodili su do 87. minuti domaći igrači preko Ilsinha, da bio onda od 87. do 92. minute Messi zabio dva gola i pobjedu donio katalonskom klubu.

Sudari sa lisabonski Sportingom uništili Šahtar

U trećem kolu još jedan veliki udarac za ukrajinski klub. U Donjecku je sa 1:0 golom Liedsona slavio lisabonski Sporting, ostavivši klub našeg Darija Srne u velikim problemima. Kada je dva tjedna kasnije Sporting istim rezultatom slavio i u Lisabonu bilo je više no jasno da se Šahtar nije uspio plasirati u knockout fazu natjecanja.

U posljednja dva kola Šahtar upisuje uvjerljive pobjede. Prvo je sa 5:0 pao Basel, da bi u posljednjem kolu momčad našeg Darija Srna slavila na Nou Campu sa 5:2. Na koncu Šahtar je osvojio treće mjesto skupine sa 9 bodova, tri manje od drugoplasiranog Sportinga i četiri manje od prvoplasirane Barcelone.

Ispadanjem iz Lige prvaka, Šahtar je ušao u ždrijeb za knockout Kupa Uefa, gdje je u šesnaestini finala izvukao londonski Tottenham. Pred 25 tisuća navijača na RSK Olimpiyskyi Šahtar je slavio sa 2:0. sve do 79. minute bilo je 0:0, a onda je Seleznyov pogodio za vodstvo domaćina. Konačan rezultat postavio je u 88. minuti Brazilac Jadson. U uzvratu Šahtar je uspio zadržati prednost iz prve utakmice. Tottenham je poveo u 55. minuti preko mladog Meksikanca Dos Santosa, da bi konačnih 1:1 u 86. minuti postavio Fernandinho.

Sudari sa CSKA, Marseilleom i Dynamo Kievom

U osmini finala ukrajinski predstavnik izvukao je moskovski CSKA. U prvoj utakmici u Moskvi domaćini su slavili sa 1:0 golom Brazilca Wagnera Lovea u 50. minuti. U uzvratnoj utakmici u Donjecku, Šahtar je nadoknadio minus i sa 2:0 prošao u osminu finala. Strijelci za momčad našeg Srne bili su Fernandinho i Luiz Adriano.

U dvoboju osam najboljih momčadi ovogodišnjeg izdanja Kupa Uefa Šahtar je izvukao francuski Marseille. U prvoj utakmici u Donjecku Šahtar je slavio sa uvjerljivih 2:0. golovima Čeha Hubschmanna i Brazilca Jadsona. U uzvratu na Velodromeu opet je bio bolji klub našeg kapetana. MaŠahtar je poveo preko Fernandinha, Marseille se vratio preko mladoga Ben Arfe, da bio konačnih 1:2 postavio Luiz Adriano.

Najinteresantniji su ipak bili polufinalni dvoboji gdje je Šahtar izvukao najomraženijeg rivala kijevski Dinamo. U prvoj utakmici u Kijevu domaćini su došli u vodstvo autogolom braniča Čigrinskog, da bi u 68. minuti preko Fernandinha Šahtar došao do sjajnog rezultata pred uzvrat. U utakmici u Donjecku poveli su domaćini preko Brazilca Jadsona u 17. minuti. U 47. minuti gosti preko Bangoure dolaze do izjednačenja, da bi onda u 89. minuti još jedan Brazilac Ilsinho zabio i odveo Šahtar u povijesno finale Kupa Uefa.

Z.A./V.B.
Foto:AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.