Pro Recco u finalu: Jug nemoćan protiv talijanske brane

JUGAŠI su u polufinalu Eurolige u Rijeci izgubili od "vaterpolskog dream teama", talijanskog Pro Recca, koji ih je svladao u prošlogodišnjem finalu. Bio je to svakako dvoboj dvije vaterpolske mega momčadi u kojoj su Talijani bili bolji.

Naime, protiv Pro Recca danas se zaista nije moglo, a talijanska obrana bila je za vaterpolske udžbenike. Potpuno su odsjekli od igre dubrovačke sidruni, a lopta jednostavno nije mogla doći do dva metra.

Bez greške u obrani

Pro Recco danas je bio bez greške u fazi obrane, koju će mnogi treneri detaljno analizirati u budućnosti. U Jugovim redovima jednostavno nije bilo nikoga tko bi mogao slomiti obranu Talijana sa šutem s distance. Dio zasluga svakako ide na adresu sjajnog talijanskog golmana.

Ruku na srce, Dubrovčani su također igrali sjajno u obrani, a Talijani baš kao i Jugaši nisu imali izrađenih rješenja u fazi napada, no tu su dolazili do izražaja sjajni internacionalci u redovima Pro Recca. Posebice je bio raspoložen Calcaterra sa sjajnim šutevima i prolazima.

Jugašima, vidjelo se to večeras i te kako nedostaju Maro Jokovića i Pavo Marković.

Nakon utakmice Miho Bošković priznao je kako Jugaši večeras jednostavno nisu imali rješenja u napadu te istaknuo kako je previše nervoze. Na tragu njegova priznanja bio je prvi strateg Jugaša Elvis Fatović koji je sportski priznao kako je Pro Recco jednostavno bio bolji večeras. Nikša Dobud s ruba bazena istaknuo je kako se osjetio nedostatak Markovića i Jokovića, no svejedno Jug nije pružio dobru igru. 

U nastavku pogledajte kako je to izgledalo iz minute u minutu.

Tijek susreta:

Jug: FRANO VIĆAN, TIHOMIL VRANJEŠ,  MIHO BOŠKOVIĆ, ANTONY AZEVEDO, LUKAS SEMAN,  MILE SMODLAKA, SANDRO SUKNO,  ANDRO BUŠLJE,  IVAN SUKNO, NIKŠA DOBUD,  NIKŠA DROBAC,   PAULO OBRADOVIĆ,  MIRKO NIŽIĆ

Pro Recco: TEMPESTI STEFANO,  FIGARI NICCOLO,  MADARAS NORBERT, MANGIANTE ANDREA,  KASAS TAMAS, FELUGO MAURIZIO, JOKIC PREDRAG, ANGELINI ALBERTO,  BENEDEK TIBOR,  CALCATERRA ALESSANDRO,  UDOVICIC VANJA, MARCZ TAMAS, BENCIVENGA FABIO

Prva četvrtina: Odlična igra u obrani Juga na početku utakmice, pokazala je kako će upravo obrana Dubrovčana zaista igra presudu ulogu u ovom polufinalnom dvoboju. Isto tako i Talijani pokazali su se kao čvrsta ekipa ne dozvoljavajući lake "udarce". 
1:0 udarac s distance udarac Feluga i  Vićan je bio nemoćan dvije minute nakon početka susreta. Obje ekipa igraju zonsku obranu,  pa se i igrači Juga sve više odlučuju za udarce s vanjske pozicije. Nakon dvije obrane sjajnog Stefana napokon je i kapitulirao nakon udaraca Amerikanca Azeveda za izjednačenje.  

Minutu i 20 sekundi prije kraja Tamas Kasas dovodi Talijane u vodstvo. Greška obrane Juga koja je moćno mađarskog internacionalca ostavila samog. Jug minutu prije kraja nije iskoristio igrača više, udarac Vranješa s krila otišao je neometan van igrališta

Kraj četvrtine. Igra se dosta brzo a vaterpolo je pun snage te se osjeća kako su obje ekipe itekako dobro pripremljene za Final four. Ukupno je bilo 5 isključenja, a od toga tri puta su Jugaši morali ići vani a dva puta Talijani. Dubrovčani dobro igraju obranu ali će do pobjede morati poboljšati igru na igrača više. Azevedo je za sada ponajbolji Jugov igrač, a Vranješ je među boljima u obrambenim zadaćama.

Druga četvrtina: Početak druge četvrtine repriza je početka utakmice, gdje u prve dvije minute nije postignut zgoditak.  Sjajne obrane ali i sjajne bravure oba vratara od kojih je svaki obranio po najmanje jedan siguran gol.  

Jug već drugi puta u drugoj četvrtini ne dolazi ni blizu gola u situaciji s igračem više. Očigledna je kriza igre Juga koji ne može dati gol. S druge strane igra u obrani Dubrovčana je za školske primjere kako treba igrati. Tri minute prije kraja četvrtine još uvijek nema gola.  

Dvije minute i 50 sekundi prije kraja četvrtine peterac koji izvodi mladi Sandro Sukno. Sigurno kao veteran Sukno izjednačuje na 2:2. U sljedećem napadu s pozicije dva metra pada prvi gol na utakmici. Gol je dao sjajni Calcaterra te vratio Talijane na plus 1.  Sjajan prebačaj Talijana s krila na centra u poziciji s igračem više odvodi Talijane na dva razlike. Zgoditak je Magniantea.

Sjajna druga četvrtina pokazuje ozbiljne napukline u Jugovoj igri. Naime u posljednje tri minute druge četvrtine opala je igra Dubrovčana u fazi obrane i Talijani sa sjajnim pojedincima sve češće dolaze u prilike koje se ne propuštaju. No, više zabrinjava Jugova igra u napadu, koja je pokazala sve naznake bezidejnosti. Gol u prvoj četvrtini Azeveda i peterac Sukna premalo je za finale i europski tron. Osjeća se nedostatak Mara Jokovića koji je u dva susreta s Talijanima u ovom izdanju Eurolige bio najbolji pojedinac.

Ukupno je bilo osam izbačaja i to po četiri na strani Juga kao i Talijana. Jugaši su iskoristili samo jednog igrača više, a Talijani tri.

Treća četvrtina: U prve tri i pol minute nije bilo gola, a obrane se bile na visini. No prvi su kapitulirali Dubrovčani kada Calcaterra iz igre postiže gol za visokih tri razlike za Talijane. Dubrovčani gotovo bez izrađenih akcija u fazi napada, pa je očigledna kriza u igri Juga.  NI Talijani nisu ništa bolji u fazi napada jer ni oni nemaju izrađenih akcija, no sjajni pojednici u redovima Pro Recca odlučuju utakmicu.

Madaras s distance zabija za šesti gol Talijana. Jug se počinje otvarati kako bi dostigao veliku razliku, no za sada takvu namjeru uspješno kažnjavaju sjajni internacionalci iz Pro Recca.

Dvije minute prije kraja treće četvrtine Elvis Fatović trener Juga traži time-out. Jug je očiglednoj krizi i ako žele na europski tron moraju napraviti preokret prije svega u svojoj igri u napadu. Očigledno je kako su Talijani spriječili protok lopte prema centrima, a na tu igru Jugaši još nemaju kvalitetno rješenje. Sve više se pucaju nerezonski šutevi s distance koji često ne iziskuju intervenciju talijanskog vratara.  

Kraj četvrtine. Jug u trećoj često odlučujućoj četvrtini nije postigao ni jedan gol. Štoviše jako je malo izrađenih napada. Fatović mora naći rješenje za talijansku igru u napadu. Od Jugaša nitko nije posebno raspoložen za igru da bi kvalitetnim udarcem  s vanjske pozicije odnio prevagu.  

Jedanaest je izbačaja, od čega je šest na strani Juga, pet na strani Pro Recca. Suci za sada bez greške.

Četvrta četvrtina: Napokon se otvorila gra Juga. Lopta je napokon došla do sidruna Dobuda koji zabija za treći Jugov gol. U sljedećem  napadu zasluženi peterac za Talijane koji Vićan skoro brani. Nažalost sedmi gol za Pro Recco.

Jugaši u ranoj fazi četvrtine igraju presing po cijelom bazenu, Talijani za sada smireni ne dozvoljavaju pogreške u igri. Sjajna "šrauba" Calccatere s gotovo sedam metara pet minuta prije kraja čini se da je definitivno odlučila finalistu.    

Miho Bošković se vraća, prvi pravi šut najboljeg igrača Europe s gotovo osam metara, budi nadu Dubrovčanima o čudu. Nikša Dobud nakon igrača više diže navijače na noge. Peti gol Dubrovčana koji kasno pale. No je li prekasno za preokret? 

Jugaši igraju čvrsto s presingom po cijelom bazenu. Deset sekundi prije kraja napada već se kreće u napad. Opet presuđuje individualnost igrača Pro Recca  i Vanja Udovičić odvodi Talijane na četiri razlike. Obradović u već gotovoj utakmici minutu prije kraja zabio za konačnih 6:9.

Ilko Ćimić
Foto: Ronald Goršić (Cropix)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.