"Postat ćemo svjetski prvaci": Engleski mediji objasnili zbog čega

Foto: Epa

NI s kim se povijest nije tako našalila kao što je to učinila s Engleskom. Naravno, pričamo o nogometu, njihovom čedu, bezobraznom i nezahvalnom derištu koje se davno odmetnulo od materinih skuta i kao za vraga, kao da mu to nije bilo dosta, neutješnim roditeljima i dan danas ne prestaje nabijati sijede. Englezi su, kao što je poznato, izumili nogomet, postavili pravila, učinili ga opipljivim te mu, poput Geppetta Pinocchiju, udahnuli život i poslali ga van, na ulicu, preko granica, kao poklon svijetu od tada najveće sile. Nisu ni slutili da će se taj nogomet, baš poput drvenog lutka iz krasne bajke, vrlo brzo odmetnuti i oteti se kontroli.

Povijest engleskog reprezentativnog nogometa je povijest prepuna razočaranja, neispunjenih očekivanja, pa čak i blamaža.

Englezi su samo jednom bili svjetski prvaci, davne 1966. u svom dvorištu, a sve nakon toga bilo je jedno veliko ništa. Tek četvrto mjesto sa SP-a u Italiji 1990. donekle je moglo zadovoljiti apetite engleskih navijača i novinara, sve ostalo bilo je za zaborav. Na svako veliko natjecanje Englezi bi stigli s golemim ambicijama koje bi se raspale već nakon samo nekoliko utakmica.

U Rusiji Engleska igra dobro. Mlada, zabavna i poletna momčad, ovaj put oslobođena pritiska ostvarenja velikog rezultata, igra zaista zanimljiv nogomet. Oku ugodan, brz, atraktivan i efikasan. U osmini finala Englezi će na Kolumbiju, a u eventualnom četvrtfinalu čeka ih bolji iz dvoboja Švedske i Švicarske. Put do polufinala im je otvoren. No kad su u pitanju Englezi, bolje je puhati i na hladno.

Ipak, dobre partije u Rusiji probudile su optimizam u domovini pa su tako tamošnji mediji otkrili jedan razlog zbog kojeg Engleska u Rusiji mora osvojiti naslov prvaka.

Usporedili su zlatnu 1966. i 2018. i došli do zaključka da su se zvijezde poklopile.

Real Madrid je te 1966. godine osvojio naslov prvaka Europe, Burnley je izborio nastup u Europa ligi (tada je to bio Kup velesajamskih gradova), Manchester City je postao prvak Engleske, Chelsea je završio peti, a Engleska je osvojila Svjetsko prvenstvo.

Ostaje samo da Engleska postane prvak svijeta kako bi priča bila kompletirana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.