BOKS

Pokreće se nova boksačka kategorija, savršena za Alena Babića

Foto: Instagram / Alen The Savage Babić

SVJETSKO boksačko vijeće, poznatije kao boksačka organizacija WBC, objavilo je uvođenje nove težinske kategorije, koja bi bila savršena za novu hrvatsku zvijezdu Alena The Savagea Babića.

Radi se o kategoriji koja bi bila odmah ispod one najatraktivnije, teške, a razlog je sve veća razlika u težini među teškašima.

Na čelo odbora za novu kategoriju, u kojoj će pravo nastupa imati borci teški između 86 i 101,5 kilograma, WBC je postavio bivšeg prvaka u cruiser kategoriji Tonyja Bellewa.

Trenutačno je cruiser (lakoteška) prva kategorija ispod teške, namijenjena boksačima između 79 i 91 kilograma, a ispod nje je poluteška (76-79). Problem je u tome što su najbolji teškaši svijeta sve teži te se stvara velika razlika među njima.

"Tyson Fury ima 123 kilograma, Anthony Joshua oko 115. Imamo nekih zaista velikih teškaša", istaknuo je predsjednik WBC-ja Mauricio Suleiman.

Embed from Getty Images

"Manji teškaši i veći lakoteškaši dobili bi polje za ravnopravnu borbu. Teškaši su sve veći, Fury, Joshua i Whyte su ogromni, nova divizija je neophodna, a potreba za njom sve očitija", dodao je Bellew.

S obzirom na svoje konstitucije, u ovu bi kategoriju mogle upasti velike zvijezde poput Oleksandra Usika, pa i Deontaya Wildera, koji je u dva okršaja s Furyjem imao 96 pa 104 kilograma.

U novu kategoriju, koja još nema ime, iako su je mnogi neslužbeno prozvali supercruiserom, sjajno bi se uklopio Alen Babić, koji spada među sitnije teškaše, a na posljednjoj borbi protiv Niala Kennedyja težio je 96,7 kilograma.

On je nedavno o toj mogućnosti govorio odgovarajući na pitanja fanova na društvenim mrežama.

"Sanjao sam da dominiram tom kategorijom, ali prvo me netko mora pobijediti u teškoj kategoriji", rekao je Babić koji je u profesionalnu karijeru krenuo s pet ekspresnih pobjeda nokautom. 

No Babić uživa u borbama s težim protivnicima, a nova kategorija ne znači da bi se morao boriti u njoj. On i boksači građe slične njegovoj i dalje bi mogli birati hoće li se natjecati u novoj kategoriji ili ostati u teškoj. "Supercruiser" nastaje prvenstveno da bi se lakšim teškašima omogućila ravnopravnija borba za pojas, a tu su dakako, i financijski razlozi jer se otvara prilika za dodatne borbe za titulu koje produciraju najviše novca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.