IGOR POKRAJAC PIŠE ZA INDEX

Pokrajac: Miočić je pokazao koliko je inteligentan, na putu je da postane božanstvo

Foto: Getty Images; Grafika: Index.hr

STIPE MIOČIĆ u fantastičnoj je borbi jutros po hrvatskom vremenu sudačkom odlukom pobijedio Daniela Cormiera. U trećem dijelu trilogije slavio je drugi put i zadržao pojas UFC-ova teškaškog prvaka. Borbu je za Index prokomentirao bivši hrvatski MMA borac s UFC iskustvom Igor Pokrajac.

KAKO sam predviđao, tako je i bilo. Po scenama koje smo vidjeli prije meča znao sam da je Stipe fizički spreman kao nikad do sada, što utječe i na njegovo psihičko stanje i na fokus, a osim toga, tako može podnijeti više teških udaraca. I vidjeli smo da je u nekoliko navrata primao teške udarce, ali sve je izdržao.

Cormiera je pobijedio na njegovom tlu. Svi su govorili da manji oktogon njemu ide na ruku, a bilo je obrnuto. Stipe je njega držao na žici u više navrata, imao je kontrolu oktogona, kako oni to zovu. Sve ono što se očekivalo od Cormiera, činio je Stipe.

Stipe je pokazao koliko je inteligentan

Od Cormiera sam očekivao više hrvanja, što uopće nije radio. Nadao sam se da će Miočić lijevim aperkatima pokušavati natjerati protivnika da spusti glavu. Cormier je prije meča i sam rekao da je Stipe lud ako ga ne pokuša opet gađati u jetra, kao što je činio u prošloj borbi. Stipe je znao da je Cormier ovaj put spreman na to, zato je čekao da mu ruke padnu niže i zato su mu prolazili aperkati u glavu. Pokazao je koliko je inteligentan borac, sam donosi odluke s obzirom na situacije u kojima se nalazi i prilagođava se. Uostalom, tako mu je lani i pronašao jetra kao slabu točku.

Embed from Getty Images

Ovo je definitivno bila najbolja od tri borbe između ove dvojice. Više volim kad završi prekidom, ali slađe je kad se u trećem dijelu trilogije izbori ovakva pobjeda. Znamo koliko je ovaj put bilo teško proći kamp i izdržati medijski pritisak. Svi su bili na strani Cormiera, ali ipak je Stipe izašao uzdignutih ruku.

Cormier se ne može vaditi na prst u oku

Njegova je pobjeda apsolutno zaslužena. Vidio sm da se Cormier izvlači na ubod prstom u oko, ali on je isto ranije napravio Stipi, pa i u prethodnoj borbi. Osim toga, oko mu se već ranije u borbi počelo zatvarati zbog Stipina udarca. Dana White također je rekao da se DC ne može izvlačiti na taj prst. Ali tko gubi, ima se pravo ljutiti. 

Miočiću sad slijedi borba protiv Francisa Ngannoua. Njega se ne može izbjeći, to je jasno, ali Stipe je već ispisao povijest UFC-a i srušio sve teškaške rekorde. I Jon Jones je najavio prijelaz u tešku kategoriju i napad na Stipu. To bi bila borba od koje bi UFC puno zaradio, a time i borci.

Embed from Getty Images

U svakom slučaju, Stipi slijedi "cashout", naplata za sve, i bilo je vrijeme da počne zarađivati više. Osnovica za sve tri borbe protiv Cormiera mu je bila 750.000 dolara, ali najveći dio zarade dolazi od pay-per-viewa, barem borcima poput Khabiba Nurmagomedova i Conora McGregora. Teško je reći koliko će Miočić dobiti jer su to tajni ugovori kojima UFC štiti i sebe i borce, ali moći ćemo nagađati kad se obračuna ukupan prihod od PPV-a.

Slijedi mu Ngannou, pa vjerojatno Jon Jones. Pobijedi li i njega, postat će božanstvo

I prije ove borbe Stipe je bio najveći UFC-ov teškaš svih vremena, a sad je samo napravio još veći odmak. Neki su govorili da će pobjednik ovog dvoboja biti najveći, ali mislim da Cormier nije u teškoj kategoriji napravio dovoljno da ga se proglasi najvećim.

Je li najveći UFC-ov borac uopće? Neki su branili pojas i po osam puta, Anderson Silva i Georges St-Pierre su legende. No ako dobije Jonesa, postat će božanstvo. Prvo mora ponovno odraditi Ngannoua, koji je zaslužio novi pokušaj, a onda ćemo vidjeti koliko će televizije biti zainteresirane za borbu s Jonesom jer je ipak sve to prvenstveno šoubiznis koji pokreće zarada. Ali Stipe je svakako zaslužio takvu isplatu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.