NBA FINALE

Pobjeda ih dijeli od naslova, a baš nitko nije izabran u elitnom dijelu drafta

Foto: Getty Images / Guliver Image

FINALNA serija NBA lige može završiti već u ponedjeljak nakon što su Toronto Raptors slavili kod Golden Statea 105:92, poveli 3:1 i došli na pobjedu od prvog, povijesnog naslova prvaka.

Nakon završetka finala cijela NBA liga okrenut će se draftu, koji se održava 20. lipnja. Oni najlošiji odabrat će najbolje igrače sa sveučilišta i iz Europe, a oni koji biraju kasnije pokušat će pronaći skrivene talente i ulagati u budućnost.

Na draftu se uvijek posebna pažnja daje lutrijskim pickovima, odnosno onima koji su izabrani na prvih 14 pozicija raspoređenih izvlačenjem kuglica. Pa iako se uglavnom među tih 14 naredaju sve najveće buduće zvijezde, ovi Toronto Raptorsi najbolji su dokaz da pozicija na draftu ne mora značiti apsolutno ništa.

Naime, momčad koju jedna pobjeda dijeli od titule u sastavu nema niti jedan jedini lutrijski pick. Na najvišoj poziciji na draftu bio je Kawhi Leonard kao 15. izbor, prvi nakon lutrije.

Njega su 2011. izabrali Indiana Pacers, ali San Antonio Spursi su ga najviše željeli i odmah ga doveli putem razmjene.

Nitko od ovih Raptorsa nije izabran ni među prvih 20, a najviši sljedeći pick je OG Anunoby, koji zbog operacije slijepog crijeva uopće nije ni zaigrao u ovom doigravanju.

Osim Anunobyja, Pascal Siakam jedini je igrač kojeg su zapravo draftali Raptorsi. Tri godine poslije on je apsolutni favorit za ovosezonsku nagradu za igrača koji je najviše napredovao. Norman Powell s njima je od početka karijere, ali nisu ga oni odabrali nego su ga doveli odmah nakon što ga je u drugoj rundi 2015. uzeo Milwaukee. I Fred VanVleet je Torontov rookie, ali on uopće nije izabran na draftu, nego je prije tri godine prošao na probi uoči sezone.

Od Kylea Lowryja (24. izbor) nije se očekivala ovakva All-Star karijera, Serge Ibaka (također 24.) u NBA je stigao kao prilično sirov defenzivac, a posebno fascinira podatak da je Marc Gasol izabran tek kao 48., i to prvenstveno zato što je mlađi Pauov brat, a ne zbog tadašnjih košarkaških kvaliteta. Pa ipak, razvio se u najboljeg obrambenog igrača lige 2015. i vjerojatno je ključni dodatak ovoj momčadi, pristigao posljednjeg dana prijelaznog roka u veljači, u pohodu na povijesni naslov.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.