Platini zabranjuje "financijski doping" klubova

PREDSJEDNIK krovne europske nogometne organizacije Uefe Michele Platini planira uvesti nove mjere protiv "financijskog dopinga" nogometnih klubova.

Novim mjerama ograničio bi se utjecaj bogatih vlasnika na poslovanje klubova u njihovu vlasništvu, piše The Times o dokumentu u kojem je Platini na 60-ak stranica izložio plan kojim bi prisilio klubove da troše samo novac koji su zaradili.

Dopušteno ulaganje u infrastrukturu i mlade

Vlasnicima nogometnih klubova, prema tom planu, bilo bi dopušteno vlastitim novcem pokrivati gubitke u tranzicijskom periodu, ali iznosi bi bili ograničeni i pomno nadgledani. Tijekom prvog perioda provedbe pravilnika, koji će trajati tri godine, vlasnici bi mogli pokrivati gubitke s najviše 40 milijuna funti. Sljedeće tri godine granica bi se snizila na 30 milijuna, a kasnije bi se još spuštala, ali iznos tek treba biti određen.

Ako se računica primijeni na aktualnom primjeru Manchester Cityja i njegova vlasnika Šeika Mansoura, klub si ne bi mogao priuštiti gubitak od skoro 90 milijuna, koliko je imao ove sezone. Vlasniku bi s vremenom bilo dopušteno u klub uložiti manje od 10 milijuna funti godišnje, osim ako se ulaže u infrastrukturu ili mlađe uzraste.

Klubovi traže komprimis

Europsko udruženje nogometnih klubova od Uefe traži da obračunski periodi traju pet godina umjesto tri te da vlasnicima bude dopušteno uložiti dodatni kapital, a ne samo u saniranje dugova. Platinijev plan posebno će pogoditi engleske klubove kao što su Manchester City i Chelsea, koji će morati drastično promijeniti svoju politiku ukoliko ne žele biti izbačeni iz europskih natjecanja. Ipak, pripreme za početak provođenja novih propisa trajat će sljedećih nekoliko godina, koliko je potrebno za prilagodbu svih klubova. Ostaje vidjeti kako će reagirati najbogatiji europski klubovi, koji s Platinijevom Uefom nikako ne nalaze zajednički jezik.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.