Kako je Mourinho zaustavio Conteov stroj, a Kazalište snova uživalo u igri svog neokrunjenog kralja

 Foto: Guliver ImageGetty images

UTAKMICA između Manchester Uniteda i Chelsea nije nikog oduševila, iako je prvenstvenu trku učinila barem malo zanimljivijom pobjedom Uniteda 2:0 protiv vodeće momčadi Premierlige.

Ipak, postoji barem pet stvari koje su se dale iščitati iz onog što smo vidjeli na Old Traffordu.

1.     Mourinho je i dalje kraj destrukcije

Tri flastera i Chelsea je izgledao apsolutno sterilno. Brzom tranzicijom poslije izgubljene lopte tjerali su klub iz Londona da igraju napad na postavljenu obranu, gdje su mišićavom postavom u sredini terena odsjekli manevarski prostor. Pogba na Kanteu, Fellaini na Matiću i Herrera na Hazardu, pokrivena su time tri ključna Chelseajeva čovjeka za prijenos lopte prema naprijed, a kompaktnim povlačenjem oduzet je prostor igračima poput Pedra ili bekova koji za njega žive.

Iako je ovakva postava nogometno rudimentarna i teška, nije rijetkost da Jose koristi baš takve “teškaške“ postave u derbijima u kojima mu je i bod sasvim dovoljan i dobar rezultat. Vjerojatno najslabija utakmica Chelseaja u fazi napada u čitavoj sezoni posljedica je baš ovakve postavke.

2.     Herrera je neokrunjeni kralj Kazališta snova

Nije uopće bitno što je asistirao i zabio. Asistirao je poslije igranja rukom, a zabio odbijanac u kojem je sreća bila ogroman faktor. I bez obzira na to, Herrera je odigrao sjajnu utakmicu i polako se, uzmemo li u obzir kako Carrick neće igrati još dugo, nazire novi čovjek koji diktira tempo u sredini terena.

Osim što je zadaću policajca nad jednim od najboljih driblera odradio sjajno, Herrera je pod paskom Marcela Bielse u Baskiji naučio igrati nogomet u svim fazama u strahovito brzom i frenetičnom tempu. Sjajan osjećaj za pomoći, duplirati, razigrati ekipu okretanjem strane, ili usporiti tempo horizontalnim pasom. Čovjek koji gotovo sve aspekte igre jednog centralnog veznog igrača radi sjajno, a uz to je podcijenjena njegova mogućnost da ulaskom iz drugog plana, posebno protiv inferiornijih ekipa, da i konkretnu opasnost po suparnička vrata.

3.    United bez Ibre?

Nema sumnje da je Zlatan Ibrahimović jedan od najvećih igrača svoje generacije i vrlo visoko upisan u knjigu najboljih svih vremena. Manchester United bez njega u ekipi gubi igrača koji može odlučiti utakmicu u svakom trenutku, ali njegove navike u igri i godine „koštaju“.

S Rashfordom u napadu, United ima više daha u igri, igrača koji otvara prostor za suigrače i koji je spreman radom bez lopte omogućiti opcije svojoj ekipi i u potpunosti joj se podrediti. Nisam siguran da je Rashford najbolje moguće rješenje, ali svakako upućuje na smjer u kojem bi se trebao razvijati Mourinhov Manchester. Ibrahimović je u godinama i biologija radi protiv njega, treba na vrijeme početi s novim modelom igre u kojoj za njega nema mjesta. Posebno ako ste kupili veznjaka od 100 milijuna dolara - Pogbi puno više paše mobilniji igrač koji mu odvlači čuvare, nego fantastični, ali ipak statični Ibra.

4.     Cahill je prošlost

Tromi stoper otočkog profila prošlo je svršeno vrijeme i očekuje se da Conte s Cahillom na kraju sezone napravi ono što je s Terryjem napravio na početku ove. Igra u kojoj se od trojice stopera iziskuje znanje i sposobnost organizacije na lopti nikako mu ne leži, a sve je teže naći napadače u ligi koje može kontinuirano uspješno zaustavljati. Na utakmici i kroz cijelu sezonu najslabija karika ekipe.

5.    Chelsea će uzeti titulu, ali..

Bluesi će vjerojatno stići do titule na kraju sezone. Lakši raspored od Tottenhama do kraja sezone i 4 boda prednosti vjerojatno će biti dovoljno nad sjajnim gradskim rivalom koji ima sedam pobjeda u nizu.

Ipak, nogomet koji je Chelsea prezentirao na Old Traffordu opravdano je reciklirao pitanja o kadru za iduću sezonu u kojoj se očekuje definitivno vraćanje Chelseaja u sam europski vrh. Uz Courtoisa, Kantea, Hazarda i Costu kao neizostavnu kičmu momčadi, Chelsea nema mnogo izvanserijskih igrača i jedna ili dvije ozljede mogu im ozbiljno poremetiti igru (već se nedostatak Alonsa na ovoj utakmici dosta osjetio). Mobilniji vezni igrač koji zna organizirati igru i defenzivno je solidan da pokrije svoju zonu te novi branič dvije su najočitije potrebe družbe sa Stamford Bridgea. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.