TRANSFERI

Pet najboljih i pet najgorih transfera koji su obilježili Premiership od 2015.

Foto: Getty Images

OVOGODIŠNJI siječanjski prijelazni rok bio je prilično skroman. Klubovi Premier lige su od Nove godine do danas potrošili manje od 100 milijuna funti. Neki klubovi su, naravno, bolji od drugih kada je u pitanju procjena kvalitetnih nogometaša.

Liverpool ima prilično uspjeha kad se govori o siječanjskim kupovinama, jer su upravo u to vrijeme dovodili igrače poput Luisa Suareza, Philippea Coutinha i Virgila van Dijka. S druge strane, u siječnju su trošili veliki novac i na igrače poput Andyja Carrolla iz Newcastlea. Međutim, otkad je Michael Edwards stigao na poziciju tehničkog direktora, njihovo poslovanje se poboljšalo.

To pokazuje i studija ESPN o najgorim i najboljim transferima u Premier ligi od sezone 2014./15. pa do danas, koju prenosi givemesport.com. Transferi su ocjenjivani na osnovi više faktora: broja odigranih minuta pojačanja, plaćene cijene u odnosu na stvarnu procjenu, poboljšanju rejtinga igrača nakon transfera, promijeni njegove tržišne vrijednosti i same naknade za transfer.

PET NAJBOLJIH TRANSFERA

5. Ricardo Pereira, Porto – Leicester (2018.)

Plaćen: 22 milijuna eura
Trenutna vrijednost: 40 milijuna eura

Pojačanje Leicestera oko kojeg se nije dizala velika pompa. Pereira je vjerojatno jedan od diskretnih junaka ove momčadi. U posljednjih godinu i pol dana krilni branič Leicestera postigao je pet golova i imao osam asistencija.

4. Mohamed Salah, Roma – Liverpool (2017.)

Plaćen: 42 milijuna eura
Trenutna vrijednost: 150 milijuna eura

Kako je Liverpoolu ovo pošlo za rukom? Salah nije impresionirao u svom prvom pojavljivanju u Premier ligi, ali je u Romi odigrao odličnu sezonu, kao i prethodno u Fiorentini. Egipćanin danas vrijedi triput više nego po dolasku u Liverpool, ali istina je da je za Liverpool on neprocjenjiv.

3. Georginio Wijnaldum, Newcastle – Liverpool (2016.)

Plaćen: 27.5 milijuna eura
Trenutna vrijednost: 50 milijuna eura

Wijnaldum je bio dovoljno dobar u Newcastleu unatoč tome što je ekipa nakon te sezone ispala iz Premier lige. Wijnaldum je stajao "samo" 27,5 milijuna eura, ali je od tada postao nezamjenjivi dio sredine terena europskog i svjetskog prvaka.

2. Dele Alli, MK Dons – Tottenham (2015.)

Plaćen: 6,6 milijuna eura
Trenutna vrijednost: 90 milijuna eura

Dele Alli je došao iz mnogo slabije lige. MK Dons je zaradio, tada se činilo, velikih 6,6 milijuna eura za ovog tinejdžera, ali on je od tada postao član reprezentacije Engleske i finalist Lige prvaka.

1. Andy Robertson, Hull City - Liverpool (2017.)

Plaćen: 9 milijuna eura
Trenutna vrijednost: 80 milijuna eura

Hull je ispao iz lige, a Liverpool je odlučio kockati se i dovesti mladog lijevog beka, vidjevši ga vjerojatno kao rezervnu opciju na ovoj poziciji. Od tada se Robertson transformirao u najboljeg lijevog beka u Europi i zabilježio 24 asistencije u Premier ligi. Vrijednost Škota povećala se čak devet puta.

PET NAJGORIH TRANSFERA

5. Kelechi Iheanacho, Manchester City – Leicester (2017.)

Plaćen: 27,7 milijuna eura
Trenutna vrijednost: 12 milijuna eura

Iheanacho se u Leicesteru počeo dokazivati kao rezervna opcija iza Jamieja Vardyja. Postigao je 17 golova na 75 utakmica, što nije toliko loš učinak. Međutim, imajući na umu da je kao mladić bio rame uz rame s Marcusom Rashfordom, pomalo je razočaravajuće kojim putem je njegova karijera otišla.

4. Oumar Niasse, Lokomotiv Moskva – Everton (2016.)

Plaćen: 17,9 milijuna eura
Trenutna vrijednost: 4 milijuna eura

Niasse danas vrijedi samo djelić od nekadašnjih 17,9 milijuna eura, koliko je Everton platio Senegalca Moskovljanima, što možda i najbolje oslikava transfer politiku Karamela otkako je Farhad Moshiri vlasnik kluba.

3. Ben Gibson, Middlesbrough – Burnley (2018.)

Plaćen: 16,9 milijuna eura
Trenutna vrijednost: 8 milijuna eura

Gibson je svojevremeno bio simpatičan i Manchester Cityju i Tottenhamu, dok je igrao za Middlesbrough. Na veliku žalost engleskog braniča, nije uspio opravdati novac koji je Burnley izdvojio za njega.

2. Eric Bailly, Villarreal – Manchester United (2016.)

Plaćen: 38 milijuna eura
Trenutna vrijednost: 22 milijuna eura

Ako su minute provedene na terenu faktor koji odlučuje, sasvim je jasno zbog čega je Baillyjeva vrijednost pala. Nogometaš iz Obale Bjelokosti zaista nije imao sreće s ozljedama, ali mora se priznati da je pravio greške i kada je bio na terenu. Mourinho ga je doveo da popravi obranu Uniteda, ali on to nije učinio.

1. Michy Batshuayi, Marseille – Chelsea (2016.)

Plaćen: 39 milijuna eura
Trenutna vrijednost: 22 milijuna eura

Golovi koje je Batshuayi postigao za Marseille 2016. godine privukli su pažnju Chelseaja i Tottenhama, a Spursi mogu biti sretni što je Belgijac izabrao klub sa Stamford Bridgea, imajući na umu da ga je od tada Chelsea triput slao na posudbu.

Lako je negodovati što Liverpool troši veliki novac za dovođenje Alissona Beckera i Van Dijka, ali njihova politika u dovođenju igrača vrlo je pametna. Chelsea, United i Everton mogli bi od Redsa puno naučiti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.