PAOK-u zbog muljanja oduzeli sedam bodova. Ispali iz utrke za prvaka Grčke

Foto: Getty Images

GRČKI PAOK kažnjen je s oduzimanjem sedam bodova u tamošnjem prvenstvu zbog nove muljaže njegovog predsjednika Ivana Savvidisa. 

Kontroverzni gazda grčkog kluba dospio je u fokus javnosti prije nekoliko godina kad je na travnjak uletio s pištoljem oko pasa, i to ne jednom, već više puta. 

Što se dogodilo?

PAOK i Olympiacos dugo su vodili napetu borbu za titulu prvaka u Grčkoj, da bi crveno-bijeli slavljem u derbiju u Solunu, a poslije i kiksom PAOK-a kod Xanthija, zaostali sedam bodova. Nije to bila nedostižna razlika dok PAOK-u odlukom nogometnog saveza Grčke nije oduzeto sedam bodova, pa klub iz Soluna sada za vodećim Olympiacosom zaostaje nedostižnih 14 bodova.

Ivan Savvidis u svom vlasništvu ima i još jedan klub, a to je Xanthi. Olympiacos se žalio na to da Savvidis ima vlasnički udio u još jednom klubu istog natjecanja što je prema pravilniku tamošnjeg saveza - zabranjeno. Savvidis je kazao da to nije istina pa su sve provjerile i nadležne institucije i utvrdile da je lagao.

Kazna za prekršaj tog tipa je automatsko izbacivanje iz grčkog prvenstva. Sve je bilo spremno za to da se PAOK izbaci iz najjačeg ranga grčkog nogometa dok se u sve nisu umiješale i državne institucije. PAOK je klub poznat po tome da iza sebe ima vojsku navijača, izuzetno temperamentnih i ponekad opasnih po društvo, pa su se u Grčkoj toga uplašili i da bi spriječili velike nerede, izašli su u susret Solunjanima kojima su "samo" oduzeli bodove. 

Zašto oduzimanje sedam bodova znači i kraj PAOK-ovih nadanja za osvajanje titule?

PAOK sada, prema novom stanju, za prvim Olympiacosom zaostaje 14 bodova. To se čini nedostižnim, a nakon poraza u derbiju PAOK je išao u goste upravo Xanthiju, Savvidisovom drugom klubu gdje mu je samo značila pobjeda i ostanak u borbi za naslov.

Ta utakmica završila je remijem 1:1, a bila je produžena čak deset minuta. Čak su i kladionice postavile najmanji mogući tečaj na pobjedu PAOK-a jer su svi znali pozadinsku priču. No kako klub u kojem igra Hrvat Josip Mišić nije stigao do pobjede, ostao je bez dva važna boda, a pet dana kasnije i bez još sedam. 

Uz sve, kažnjen je i Xanthi, i to oduzimanjem čak 12 bodova. Naravno, oba kluba uložit će žalbu na ovu odluku, ali malo je vjerojatno da će se ista i uvažiti, prenose grčki mediji. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.