lige petice

Ovo moraju biti prvi potezi Barcelone, Bayerna, PSG-a i Borussije u prijelaznom roku

Foto: Getty Images/Guliver Image

PRVIM DANOM nove godine započinje zimski prijelazni rok.

Brojni europski klubovi pokušat će popraviti stanje u svlačionici za nastavak sezone, a ima i onih koji će morati riješiti probleme koji ih muče ulaskom u 2021. godinu.

U Bundesligi je ponovno normalno stanje. Pred Bayernom je još nekoliko neizvjesnih utakmica, ali zimsku stanku dočekao je na prvom mjestu njemačkog prvenstva. Bavarski velikan vjerojatno ima najbolju momčad u europskom nogometu, ali to ne znači da se ne može pojačati s nekoliko prinova, piše 90min koji je detaljno analizirao četiri europska velikana i njihove mane.

Budući da Bayern vjerojatno neće posegnuti za skupim pojačanjima, trener Hansi Flick morat će potražiti jeftinije alternative, koje ipak moraju odgovarati njegovom stilu presinga. Ovo su potezi o kojima bi njemački prvak trebao razmisliti u siječnju.

Bayern München

1. Vratiti poznato lice

Ivan Perišić je bio vrlo koristan igrač tijekom prošle sezone i osvajanja trostruke krune. Došao je na posudbu iz Intera i ponovno bi bio vrlo sigurna opcija. Flick ga poznaje i, što je još važnije, zna da može učinkovito funkcionirati u Bayernovu sustavu. Budući da Bayern u rujnu nije bio spreman platiti za hrvatskog reprezentativca više od devet milijuna eura, a Inter je tražio 12 milijuna, posudba je okončana. Postigavši samo dva pogotka u 19 utakmica za Conteovu momčad ove sezone, vjerojatno će mu nedostajati igranje za njemačkog prvaka.

2. Dovesti zamjenu za Lewandowskog

Iako se transfer iz snova Erlinga Halanda trenutačno doima malo vjerojatnim, s obzirom na komentare Karl-Heinza Rummeniggea o Bayernovim financijama, pričuva za glavnu klupsku zvijezdu trebala bi biti prioritet. Lewandowski nastavlja svijetu pokazivati da stari poput najboljeg vina, a početkom prosinca Fifa ga je proglasila nogometašem godine. Marcus Thuram iz Borussije Mönchengladbach bio bi idealno rješenje. Ovaj 23-godišnjak prošle je sezone postigao deset golova i izgleda kao igrač koji bi se uklopio u Bayern.

3. Više rješenja na krilima

Thomas Lemar imao je prilično sušno razdoblje u madridskom Atleticu, ali ipak je privukao pažnju njemačkog velikana, koji ga vidi kao potencijalnu zamjenu za Thomasa Mullera i druge. Posudba bi imala smisla jer Bayern je u prošlosti oživljavao karijere krilnih nogometaša na posudbama. Kingsley Coman je postajao sve bolji i danas je zvijezda Bundeslige. Da ne govorimo o Sergeu Gnabryju. Ako se ovaj transfer ostvari i Flick ponovno otkrije igrača koji je u 55 nastupa za Monaco postigao 14 pogodaka, Bayern će dobiti još jedno krilo svjetske klase.

4. Stvoriti konkurenciju u veznom redu

Momčad koja pritišće i napada kao što to čini Bayern nikad ne može imati previše veznjaka. Ipak je bilo iznenađenje što je bavarski klub pokazao interes za zvijezdu West Hama Tomaša Součeka. Češki 25-godišnjak impresionirao je tijekom svoje prve premierligaške sezone i nedvojbeno bi pojačao konkurenciju koju Bayern ima u veznoj liniji u vidu Josha Kimmicha i Leona Goretzke.

Borussia Dortmund

Jasno je da nešto nije sasvim u redu u Borussiji Dortmund. Posljednji mjesec bio je obilježen nedosljednošću. Borussia je izgubila tri od posljednjih pet utakmica u Bundesligi, a Lucien Favre je dobio otkaz i privremeno ga je zamijenio Edin Terzić, koji je ostvario jednu pobjedu i jedan ligaški poraz. Borussia je trenutačno na petom mjestu na ljestvici, osam bodova iz vodećeg Bayerna, i muči se protiv momčadi s kojima inače nema problema.
Bilo da je riječ o odsutnosti navijača, o odlasku glavnog strijelca ili manjku osjećaja za igru u posljednje vrijeme, s Borussijom nešto nije u redu. Klupsko vodstvo ne može zaustaviti pandemiju i vratiti fanove na Signal Iduna Park, ali ipak može riješiti neke goruće probleme. Evo što trebaju učiniti.

1. Dovesti pričuvnog napadača

Odlazak norveškog stroja za golove Erlinga Halanda pokazao se nenadoknadivim. Otkako je otišao, pokušali su ga zamijeniti Julian Brandt, Thorgan Hazard i Marco Reus, ali bez uspjeha. Otkako je preuzeo uzde, Terzić se okrenuo 16-godišnjem čudu od djeteta Youssoufi Moukokou i stavio ga u početnu postavu u obje bundesligaške utakmice koje je vodio. Tinejdžer je pritom postao najmlađi strijelac u ligaškoj povijesti. Iako u njegov talent i potencijal nema sumnje, Borussiji treba više opcija kako bi se zamijenilo Halanda.

2. Dovesti središnjeg braniča

Obrambeni problemi obilježili su Borussiju ove sezone, a da bi se to promijenilo, prvo što treba učiniti je riješiti teške propuste koncentracije. Iako je Mats Hummels dokazani vođa i branič, nije uspio nadahnuti svoje kolege da slijede njegov primjer. Borussia je posljednjih tjedana primala nepotrebne golove koji su samo pojačali pritisak. Obrambene pogreške posebno su bile vidljive u porazima od Stuttgarta 5:1 (posljednjoj Favreovoj utakmici na klupi) i Union Berlina 2:1. Još jedan iskusni središnji branič mogao bi biti ključan za saniranje obrane do kraja sezone.

3. Riješiti priču oko Jadona Sancha

Hoćeš ili nećeš? Što god bio odgovor, Borussia u siječnju mora to riješiti jednom zauvijek. Spekulacije nikad ne donose dobro igraču, pa ni Sancho nije iznimka. Otkako ga se prošlog ljeta povezivalo s Manchester Unitedom, forma engleskog krila je izblijedila. Prošle sezone bio je ključni igrač Borussije sa 17 pogodaka i 17 asistencija u Bundesligi, da bi ove sezone imao samo tri asistencije. Nije postigao nijedan gol. Nagađanja oko njegove budućnosti i dalje traju, a njegova forma trpi. Posljednjih tjedana Sancho je ponudio vrlo malo na terenu, što vidljivo utječe na momčad u cjelini. Vrijeme je da se ova saga završi dok traje prijelazni rok.

4. Pronaći iskusne igrače

Iako klub u svojim redovima ima igrače kao što su Hummels, Reus i Axel Witsel, neosporno je da u momčadi nedostaje dobne ravnoteže. U dvije ligaške utakmice pod Terzićevim vodstvom Borussia je imala postave u dobi od 24 i 26 godina, čemu je znatno pripomogao spomenuti trojac. Mladenačka zaigranost daje živahan ton Borussijinim utakmicama, ali bio bi mudar potez unijeti malo iskustva u početnu postavu. Mlađim prvotimcima nedostaje karaktera i čvrstoće za 90 minuta, a to može promijeniti samo iskustvo.

5. Pronaći dugoročno trenersko rješenje

Neizvjesnost nikad nije idealna, pa će Borussia nastojati što prije riješiti pitanje trenera. S obzirom na trenutačnu mladost i iskustvo momčadi, ključno je da uzde na Signal Iduna Parku preuzme netko s pobjedničkim mentalitetom i provjerenim referencama. Lucien Favre došao je u Dortmund nakon uspjeha u Švicarskoj, a nakon dvije i pol godine napušta klub samo s osvojenim DFL Superkupom - nedovoljno dobro. Za momčad poput Borussijine velika trenerska imena koja su se dokazala u vodećim ligama najsigurnija su opcija za povratak na pravi put.

Barcelona

Sjećate se kad je Ernesto Valverde bio problem u Barceloni? Bližimo se godišnjici odluke katalonskog kluba da se riješi nepopularnog trenera, unatoč tome što je pritom bio na vodećoj poziciji na ljestvici. Kasnije će Barcelona izgubiti utrku za naslovom prvaka protiv Real Madrida, prodati gomilu igrača po bagatelnim cijenama i tako posrnuti da je legenda Lionel Messi zaključio da mu je dosta. Ako nisu bili zadovoljni situacijom u klubu u siječnju 2020., što će tek klupski čelnici učiniti usred trenutačnog kaosa.

Barcelona je daleko od vrha redoslijeda u La Ligi, pobijedivši u samo sedam od 14 ligaških utakmica, te nema sumnje da mora posegnuti za defibrilatorom kako bi se sezona spasila. Prvi mjesec 2021. godine prilika je za razmišljanje i promišljanje, a zahvaljujući zimskom prijelaznom roku, ima prostora i za poboljšanja. Ali kojim se poslovima treba pozabaviti u siječnju? 90min piše o ključnom potezima katalonskog kluba u sljedećem prijelaznom roku.

1. Zadržati Lionela Messija

Barcelona se nikako ne bi smjela riješiti Messija. Možda više nije na vrhuncu, možda njegove partije blijede, ali dopustiti ponajboljem nogometašu u povijesti kluba da jednostavno ode, bila bi katastrofa. Messi i dalje voli Barcelonu i volio bi provesti svoje posljednje godine na Nou Campu, s nadom da će se oprostiti uz trofej Lige prvaka. Uprava je dužna uvjeriti ga da postoji projekt za koji se vrijedi založiti i pronaći način da plati najvećeg igrača svijeta koliko zaslužuje.

2. Zaobići Shkodrana Mustafija

Barcelona je u pregovorima s Arsenalovim promašajem Shkodranom Mustafijem kako bi pojačala svoju propusnu obranu. Barcelona treba još jednom centralnog braniča kako bi riješila trenutačnu krizu izazvanu ozljedama te u konačnici pojačala konkurenciju u prvoj momčadi. Ali to ne znači da u Kataloniju treba dovoditi Shkodrana Mustafija. Zar su Barcelonini skauti slijepi?

3. Dovesti barem jednom središnjeg braniča (ne Mustafija)

Kao što je spomenuto, Barceloni očajnički treba obrambeno pojačanje koje neće biti beskorisno poput pepeljare na motociklu. Već dugo postoji interes za Erica Garciju iz Manchester Cityja, a čini se da ni on nije protiv takvog transfera. Je li Garcia dovoljan da bi se problemi riješili? Nikako. Španjolac se još nije dokazao kao prvotimac u vrhunskom klubu i možda će mu trebati vremena da se prilagodi na život u Kataloniji. Dakle, Garciju treba dovesti, ali se ne treba na njemu zaustaviti. Treba kupiti još jednog braniča, Dayota Upamecana, Milana Škriniara ili Alessandra Bastonija, ali ne i Shkodrana Mustafija.

4. Kupiti pravog napadača

O razmjerima Barceloninih nevolja dovoljno govori da prošlosezonska prinova Martin Braithwaite, koji je pristigao nakon završetka prijelaznog roka zbog krize s ozljedama, još uvijek dobiva minutažu u klubu. Njegovo dovođenje bilo je plod očaja, u trenutku kad je bilo nemoguće dovesti nekoga istinske kvalitete. Barcelona je dodatno oslabila napad prodajom Luisa Suareza u Atletico Madrid.

Potreban je pravi strijelac da ponovno donese kišu golova na Nou Camp. Pronaći takvog golgetera jedan je od najtežih zadataka u nogometu, a ako klupski skauti u ofenzivnim potragama budu imali  istog uspjeha kao i u defenzivnim, moglo bi se dogoditi da Barcelonin napad uskoro predvodi Sam Vokes.

5. Odlučiti o Antoineu Griezmannu

Antoine Griezmann je 2018. godine objavio video "Odluka 1", u kojem je objasnio svoju odluku da ne napusti Atletico Madrid. Godinu kasnije kažnjen je zbog videa "Odluka 2" u kojem je najavio odlazak iz španjolske prijestolnice.

Vrijeme je da Barcelona donese "Odluku 3". Griezmann se nije baš uklopio u ovu Barceloninu momčad, izazivajući nezadovoljstvo suigrača. Novi trener Ronald Koeman je naizgled pronašao sustav 3-4-3, koji odgovara određenoj skupini igrača, ali ne i francuskom napadaču.

Barcelona si ne može priuštiti da netko s Griezmannovim položajem i plaćom trune na klupi, pa bi ga, primjerice, mogla iskoristiti kao ulog u pregovorima s PSG-om oko povratka Neymara.

6. Prodati Philippea Coutinha

Slično kao i Griezmannov, boravak Philippea Coutinha u Kataloniji nije bio uspješan, osim osvajanja Lige prvaka prošle sezone dok je bio na posudbi u Bayernu. Koeman je odlučan u pomlađivanju momčadi pa se brazilska zvijezda našla u sjeni mladog Pedrija. Prema pisanju Sporta, Barcelona je obavezna isplatiti Liverpoolu dodatnih 18 milijuna funti kad Coutinho skupi 100 nastupa. Trenutačno ih ima 90 pa Barcelona mora dobro razmisliti hoće li ustrajati na Coutinhu ili će izbjeći nove financijske gubitke.

7. Dovesti novog lijevog beka

Jedan od glavnih Barceloninih problema u posljednje vrijeme bila je nesposobnost da zamijeni klupske legende dostojnim nasljednicima, ali evo poteza koji svakako treba povući - Jose Gaya idealan je da naslijedi Jordija Albu. Alba je prošao svoj vrhunac, a Valencijina zvijezda Gaya čak mu je preoteo mjesto u prvoj postavi španjolske reprezentacije. Barcelona mora smisliti način da se po povoljnoj cijeni domogne najboljeg lijevog beka La Lige.

Paris Saint-Germain

Unatoč tome što je prije samo četiri mjeseca igrao finale Lige prvaka, Paris Saint-Germain otpustio je trenera Thomasa Tuchela nakon razočaravajućeg početka sezone 2020./2021. Njemački trener odlazi samo nekoliko dana prije siječanjskog prijelaznog roka pa se postavlja pitanje kako će to utjecati klupsku strategiju.

Odavno su prošli dani kad je trener imao potpunu kontrolu nad transferima u klubu, tako da planovi sigurno već postoje, iako će novi trener nesumnjivo sa sobom donijeti i neke vlastite ideje. Bez obzira na to tko sjeo na klupu u Parku prinčeva, a vjerojatno će to biti Pochettino, evo što PSG treba poduzeti tijekom sljedećih mjesec dana.

1. Riješiti se viškova

Francuski prvak na platnom spisku ima podosta dobro plaćenih igrača koji ne dobivaju minutažu u prvoj postavi koja bi opravdala njihova primanja. Ako PSG zaista želi Lionela Messija, mora stvoriti prostor za njegovu plaću pa bi se Juliana Draxlera, Juana Bernata i Thila Kehrera trebalo riješiti već u siječnju, dok se za njih još može dobiti neka odšteta.

2. Pronaći zamjenu za Angela Di Mariju

Angel Di Maria bio je napadač svjetske klase, ali krajem ove sezone imat će 33 godine i potreba za promjenama je jasna. Argentinski reprezentativac odigrao je vjerojatno svoje najbolje godine u Francuskoj, ali ako je PSG ozbiljan u namjeri da postane europski prvak, onda si ne može priuštiti da u svojim redovima ima napadača u sumraku karijere. Hoće li njegova zamjena biti Messi ili netko drugi, tek treba vidjeti, ali u svakom slučaju, nužna su nova rješenja.

3. Ponuditi dugoročni ugovor

Kad je PSG odlučio dovesti Moisea Keana na posudbu iz Evertona na jednu sezonu, nije to djelovalo kao transfer koji priliči momčadi koja je umalo postala europskim prvakom i koja se želi pojačati kako bi se dokopala naslova u sljedećoj sezoni Lige prvaka. Međutim, Kean se dobro snašao u Parizu, postigavši sedam golova u 11 nastupa u Ligue 1. Tek treba vidjeti je li Everton spreman rastati se sa svojim talentom, ali svakako bi to pitanje trebalo postaviti.

4. Razriješiti situaciju s ugovorima Neymara i Kyliana Mbappea

Nije tajna da se Real Madrid udvara Kylianu Mbappeu, a 90min saznaje da je španjolski velikan uvjeren u dovođenje francuskog reprezentativca sljedećeg ljeta. Unatoč tome što su njegove financijske mogućnosti slabije nego prethodnih godina, ako Real želi nekog igrača, onda on najčešće i završi u Madridu, pa PSG mora brzo djelovati kako bi zadržao 22-godišnjeg nogometaša.

Druga zvijezda također je stalan izvor nagađanja. Neymarov sadašnji ugovor s PSG-om istječe za 18 mjeseci, a izvještaji sugeriraju da će novi ugovor potpisati samo ako klub dovede Messija. Što god se dogodilo, Neymar je ključan za PSG i treba osigurati njegov dugoročni ugovor.

5. Pojačati konkurenciju na pozicijama u obrani

Dok PSG nastoji smanjiti fond plaća, moglo bi biti problema s obrambenim pozicijama, posebice nakon što je Thomas Meunier prošlog ljeta bez odštete otišao u Borussiju Dortmund. PSG ima malo rješenja na desnom boku, tu je samo Alessandro Florenzi, a i on je na posudbi iz Rome. Jasna je potreba za pojačanjem početne postave, ali i ostatka momčadi, a središnje pozicije u obrani trebale bi biti prioritet. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.